ΜέΡΑ25: Δουλειά την Κυριακή – Καλώς ήρθατε στον 19ο αιώνα
«Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη βάλθηκε με πρόσχημα την πανδημία να μας γυρίσει στα χρόνια του εργασιακού μεσαίωνα και να υιοθετήσει τα εργασιακά δικαιώματα που ίσχυαν το 1850» επισημαίνει το ΜέΡΑ25 με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
- Απίστευτο περιστατικό σε μαιευτήριο - Μπέρδεψαν τα μωρά και το κατάλαβαν μετά από 55 χρόνια
- Πιερ Πάολο Παζολίνι - Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του πιο εμπρηστικού σκηνοθέτη της Ιταλίας
- Ζιλιέτ Μπινός και Ρέιφ Φάινς: Ενθουσιασμένοι με την Ελλάδα
- Η Μπιγιονσέ ποζάρει πάνω σε μοτοσικλέτα σαν άλλη Μπέτι Ντέιβις
«Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη βάλθηκε με πρόσχημα την πανδημία να μας γυρίσει στα χρόνια του εργασιακού μεσαίωνα και να υιοθετήσει τα εργασιακά δικαιώματα που ίσχυαν το 1850» επισημαίνει το ΜέΡΑ25 με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Κερδισμένοι και χαμένοι
«Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτή την ιστορία είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Οι μόνοι χαμένοι από αυτή την ιστορία είναι οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι» τονίζει χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τομέα Εργασίας του ΜέΡΑ25 έχει ως εξής:
«Πότε δουλειά την Κυριακή!!
»Καλώς ήρθατε στον 19ο αιώνα, σήμερα το 2021!
»Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη βάλθηκε με πρόσχημα την πανδημία να μας γυρίσει στα χρόνια του εργασιακού μεσαίωνα και να υιοθετήσει τα εργασιακά δικαιώματα που ίσχυαν το 1850. Ο Σούπερμαν υπουργός Χατζηδάκης και ο τηλεβιβλιοπώλης ομότιτλός του Άδωνης δίνουν γη και ύδωρ στους «πληττόμενους» μεγαλοεπιχειρηματίες με πρόσχημα την covid εποχή που ζούμε και τα συνεχή επαναλαμβανόμενα lockdown, αποκρύπτοντας ότι μάλλον είναι οι μόνοι κερδισμένοι μέσα στην πανδημία που κατάφεραν να κρατήσουν στα ίδια επίπεδα τα κέρδη τους και σε κάποιες περιπτώσεις (όπως είναι τα καταστήματα τεχνολογίας) να τα αυξήσουν κιόλας.
»Στον αντίποδα, οι μικρές επιχειρήσεις, όχι μόνο δεν κατάφεραν να κρατηθούν οικονομικά, αλλά κλείνουν η μια μετά την άλλη, με αποτέλεσμα να καρπώνονται όλο το κομμάτι της «πίτας» του κέρδους οι μεγάλες εταιρείες- κολοσσοί.
Δυστοπικό τοπίο
»Στην «σκακιέρα» του οικονομικοπολιτικού παιχνιδιού έχουμε δει πολλά τους τελευταίους μήνες. Μεγάλο(jumbo)παιχνιδάδες να απειλούν ότι δε θα ανοίξουν τα καταστήματα τους αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα ιδιοτελή αιτήματά τους και, δυστυχώς, μόνο που δεν ξαφνιαστήκαμε όταν πρότειναν 7ήμερο άνοιγμα και 12ωρη εργασία!
»Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μας εξέπληξε, υιοθετώντας αυτολεξεί τις απαιτήσεις όχι μόνο του Βακάκη αλλά και του ΣΕΛΠΕ που το ζητεί επιτακτικά από το 1980.
»Public εναντίον Πλαίσιο, Μουστάκας εναντίον Jumbo, MyMarket εναντίον LIDL και όλοι αυτοί ενωμένοι εναντίον των εργαζόμενων που πλέον δε θα έχουν ούτε μέρες αλλά ούτε και ώρες για ξεκούραση.
»Σε αυτό το δυστοπικό τοπίο, οι εργαζόμενοι (στην συντριπτική τους πλειοψηφία χαμηλόμισθοι σε συνθήκες επισφαλούς εργασίας) αισθάνονται σαν τα βατράχια μέσα στον λάκκο που παλεύουν τα βουβάλια, σε ένα πόλεμο εικονικό και άνισο, που τα «βουβάλια- μεγαλοεταιρίες» να συνασπίζονται, προφασιζόμενοι αντιπαλότητες, ξέροντας ότι μόνο έτσι θα κερδίσουν το παιχνίδι της φιλελεύθερης αγοράς.
Ορυμαγδός
»Γνωρίζουν επίσης, ότι ο μεγαλύτερος και πιο δυνατός εχθρός στα σχέδια τους δεν είναι παρά οι εργαζόμενοι και οι δίκαιες διεκδικήσεις τους. Προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο της εργασίας ότι ο συνδικαλισμός βλάπτει και με την βοήθεια της κυβέρνησης τον εμποδίζουν να αναπτυχθεί καταθέτοντας ένα αντεργατικό νομοσχέδιο που προκαλεί σοκ και δέος, φακελώνοντας συναδέλφους-ισες που συμμετέχουν στα σωματεία, βάζοντας εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας, προτάσσοντας τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, θεσμοθετώντας τις απλήρωτες υπερωρίες και στέλνοντας στις καλένδες τον δημόσιο έλεγχο για την μαύρη και απλήρωτη εργασία .
»Μέσα σε αυτόν τον εργασιακό ορυμαγδό, δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό έχει περάσει στην συνείδηση των πολιτών ότι η μνημονιακή επιταγή για το άνοιγμα της αγοράς τις Κυριακές αποτελεί μια αποδοτική διαδικασία ανάπτυξης, αλλά και εξυπηρέτησης των καταναλωτών.
Πέραν του γεγονότος ότι ο περισσότερος κόσμος δεν έχει χρήματα για να βγει να ψωνίσει πλέον, μετά από 10 χρόνια μνημονίων και σχεδόν 1,5 πανδημίας, η ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΑΡΓΙΑ .
»Ποιον όμως πραγματικά βοηθά το άνοιγμα τις Κυριακές;
Οικονομική δυσπραγία
»Είναι φανερό ότι ελάχιστες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αντέξουν ένα τέτοιο βάρος. Επιπλέον όσες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές για να παραμείνουν “ανταγωνιστικές” θα πρέπει να θυσιάσουν τη μόνη μέρα ξεκούρασης των μελών τους με εντελώς αβέβαιο αποτέλεσμα.
»Με δεδομένη όμως την οικονομική δυσπραγία του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών, ακόμα και αν ανοίγουν τα μαγαζιά τις Κυριακές, το μόνο που θα επιτευχθεί είναι ο ίδιος τζίρος να διαιρεθεί σε 7 ημέρες αντί για έξι, υπέρ των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ οι πιο μικρές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να χρεωθούν επιπλέον ή/και να κλείσουν οδηγώντας τις μεγάλες επιχειρήσεις σε μεγαλύτερους τζίρους, μιας και θα είναι οι μόνοι κυρίαρχοι παίχτες της αγοράς αλλά και οδηγώντας πολλούς μισθωτούς στην ανεργία.
»Αν η Κυβέρνηση νομίζει ότι η ανάπτυξη έρχεται με το να δώσει επιπλέον χρόνο στους πολίτες για κατανάλωση, τότε ας μειώσει τις μέρες εργασίας κατά μία.
»Ας κάνει π.χ. και την Παρασκευή ημέρα αργίας για εργαζομένους. Και ας δώσει σε όλους όσους εργαστούν στο εμπόριο την ίδια μέρα, υποχρεωτική αργία άλλη μέρα (π.χ. Πέμπτη).
Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτή την ιστορία είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Οι μόνοι χαμένοι από αυτή την ιστορία είναι οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι.
Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!!».
Καλώς ήρθατε στον 19ο αιώνα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με πρόσχημα την πανδημία μας γυρίζει στα εργασιακά δικαιώματα που ίσχυαν το 1850. O Τομέας Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του ΜέΡΑ25 αναλύει το ζήτημα της εργασίας την Κυριακή και τις επιπτώσεις του. https://t.co/xckKrjaoM8
— ΜέΡΑ25 (@mera25_gr) May 23, 2021
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις