Βαρβιτσιώτης: Το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια των πολιτών της
Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι "το καταλληλότερο, αμεσότερο και πιο σύγχρονο πλαίσιο" για να απαντήσουν οι πολίτες ποια Ευρώπη θέλουν, σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι «το καταλληλότερο, αμεσότερο και πιο σύγχρονο πλαίσιο» για να απαντήσουν οι πολίτες ποια Ευρώπη θέλουν, σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών Ελλάδας-ΕΕ, αλλά και τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.
Να μιλήσουν για την επόμενη μέρα
«Ζητάμε από τους πολίτες να μιλήσουν για την επόμενη μέρα. Τοπική αυτοδιοίκηση, ακαδημαϊκά ιδρύματα, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς, Κοινωνία των Πολιτών, έχουν το ευρωπαϊκό δημοκρατικό βήμα να συνδημιουργήσουν», υπογραμμίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης και τονίζει: «Οι Βρυξέλλες πρέπει να σωπάσουν και να ακούσουν».
Όπως αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης, «στις 28 Μαΐου 1979, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε στο Ζάππειο την συνθήκη ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ και άλλαζε τη μοίρα του Έθνους μας για πάντα. Την προσεχή Πέμπτη, στον ίδιο ιστορικό χώρο, υποδεχόμαστε την Ευρωπαϊκή ηγεσία για να γιορτάσουμε τα 40 χρόνια κοινής ευρωπαϊκής ζωής».
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο εκδήλωση για την επέτειο 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε και τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, στην οποία θα παρευρεθούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Την εκδήλωση θα ανοίξει με ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Μεγάλωσε και ωρίμασε
Ο κ. Βαρβιτσιώτης στο άρθρο του αναφέρεται στο πώς η Ελλάδα αυτές τις τέσσερις δεκαετίες «μεγάλωσε και ωρίμασε, παράλληλα με την Ευρώπη και μέσα σε αυτή», καθώς «απέκτησε σταθερούς δημοκρατικούς θεσμούς, εδραιώθηκε ως σύγχρονο κράτος δικαίου, αναπτύχθηκε οικονομικά κι έγινε πυλώνας ασφάλειας με λόγο στις διεθνείς εξελίξεις».
«Η ένταξη της Ελλάδας σηματοδότησε τη μεταστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από γεωγραφικό χώρο σε γεωπολιτική οντότητα», σημειώνει και προσθέτει πως η χώρα μας «υπήρξε διαχρονικά δραστήρια εντός της Ένωσης και άφησε τη σφραγίδα της σε ιστορικές πολιτικές», όπως η διεύρυνση, η ένταξη της Κύπρου, η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, ενώ πάλεψε για τις πολιτικές συνοχής από τα ΜΟΠ μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης, περιφρούρησε αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά σύνορα και στην πανδημία πρωτοστάτησε για τον ευρωπαϊκό εμβολιασμό και το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό.
Επέλεγε πάντα περισσότερη Ευρώπη
«Η Ελλάδα, παρότι έφτασε στα πρόθυρα της οριστικής ρήξης με την Ένωση, επέλεγε πάντα «περισσότερη Ευρώπη»», υπογραμμίζει και επισημαίνει πως στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν ήδη δημιουργηθεί ψηφιακές υποδομές, για να διευκολύνουν τον πανελλαδικό διάλογο. Παράλληλα η Ελλάδα κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για μια Ευρώπη ασφαλή, φιλική, με δυνατότητες απασχόλησης, «πράσινη» ανάπτυξη, ψηφιακό μέλλον.
«Η Ελλάδα με τη θεσμική εμπειρία των 40 ετών, τα μαθήματα των πρόσφατων κρίσεων, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και την διακηρυγμένη βούληση της κυβέρνησης μπορεί να γίνει και πάλι η κινητήρια δύναμη που θα τη βοηθήσει να υλοποιήσει τον νέο της ρόλο», σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και καταλήγει: «Για να το πετύχει, όμως, χρειάζεται να ακουστεί δυνατά και η φωνή των πολιτών της. «Το μέλλον είναι στα χέρια σου»».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις