Έρευνα: Τελικά το γάλα αυξάνει ή μειώνει τη χοληστερίνη;
Τι δείχνει νέα διεθνής επιστημονική μελέτη
Η τακτική κατανάλωση γάλακτος δεν συνδέεται με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, όπως δείχνει μία νέα διεθνής επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιστήμης της Διατροφής Βιμάλ Καράνι του βρετανικού ανεπιστημίου του Ρέντινγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό για θέματα Παχυσαρκίας «International Journal of Obesity», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τρεις μεγάλες έρευνες, που αφορούσαν συνολικά περίπου 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους.
Διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν συχνά μεγάλες ποσότητες γάλακτος έχουν χαμηλότερα επίπεδα τόσο «καλής» (HDL) και όσο «κακής» χοληστερίνης (LDL), μολονότι ο μέσος δείκτης μάζας του σώματός τους είναι μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου γάλα.
Επίσης, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, όσοι πίνουν τακτικά γάλα έχουν κατά μέσο όρο 14% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. «Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μείωση στην κατανάλωση γάλακτος δεν είναι αναγκαία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων, παρόλο που παρατηρείται μία μικρή αύξηση στον δείκτη μάζας σώματος και στο σωματικό λίπος όσων πίνουν γάλα», δήλωσε ο δρ Καράνι.
Πηγή: ΑΠΕ
- Ξέσπασε ο Σπανούλης σε τάιμ άουτ: «Πρέπει να ντρέπεστε που σας περνούν σαν σταματημένους» (vid)
- Οι στενές σχέσεις του οργανωμένου εγκλήματος με τους χούλιγκαν του Παναθηναϊκού – Οι «οργανωμένοι» νονοί της Λεωφόρου
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον αέρα μέσω του ΟΣΔΕ παράνομοι χάρτες με υποδομές εθνικής ασφάλειας – «Παράθυρο» σε καταπατητές…
- Μια ομάδα που αρνείται την ήττα
- Διακοπές – Λακωνία: Μέζαπος, το «σμαραγδένιο» ψαροχώρι με τους μύθους για… κρυμμένους θησαυρούς
- Μητσοτάκης: Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας για επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος τον Αύγουστο