Απεβίωσε στα 92 του χρόνια ο αρχιτέκτονας Πάουλου Μέντζις ντα Χόσα
Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας της Βραζιλίας απέτισε σε ανακοίνωσή του φόρο τιμής στον Πάουλου Μέντζις ντα Χόσα σ’ έναν «τολμηρό εικονοκλάστη».
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ο βραζιλιάνος αρχιτέκτονας Πάουλου Μέντζις ντα Χόσα, που είχε τιμηθεί το 2006 με το βραβείο Pritzker, που θεωρείται ισότιμο με το Νόμπελ αρχιτεκτονικής, απεβίωσε την Κυριακή στο Σαν Πάουλου σε ηλικία 92 ετών.
Η αιτία του θανάτου του δεν διευκρινίστηκε από την οικογένεια του.
paulo mendes da rocha passes away aged 92https://t.co/TL4WVTxNun pic.twitter.com/oOLQfEgfHI
— designboom (@designboom) May 24, 2021
Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας της Βραζιλίας απέτισε σε ανακοίνωσή του φόρο τιμής σ’ έναν «τολμηρό εικονοκλάστη».
Γεννημένος το 1928 στη Βιτόρια, στην πολιτεία Εσπίριτου Σάντου (νοτιοανατολικά), άρχισε τη σταδιοδρομία του το 1955, αλλά δεν αναγνωρίστηκε στο εξωτερικό παρά πολύ αργότερα, από τη δεκαετία του 2000 και μετά.
Ayer falleció Paulo Mendes da Rocha, el #arquitecto brasileño ganador del premio Pritzker en 2006.
De estilo brutalista, estas son algunas de las obras más destacadas que proyectó en vida 👇 pic.twitter.com/K9Ptu53r3d
— Arquitasa_Canal (@Arquitasa_Canal) May 24, 2021
Στο Σαν Πάουλου, τη μεγαλύτερη μεγαλούπολη της Λατινικής Αμερικής, υπέγραψε τα πιο εμβληματικά του έργα, ιδίως την ανακαίνιση της Πινακοθήκης και του Μουσείου της Πορτογαλικής γλώσσας.
Εκτός Βραζιλίας, δική του σύλληψη ήταν η νέα έδρα του Μουσείου των Αμαξών στη Λισαβόνα, υπερσύγχρονος χώρος ο οποίος εγκαινιάστηκε το 2015.
Το 2006, έγινε ο δεύτερος Βραζιλιάνος ο οποίος έλαβε το βραβείο Pritzker, μετά τον θρυλικό Όσκαρ Νιμάγερ, τον πατέρα της Μπραζίλιας, της φουτουριστικής πρωτεύουσας της Βραζιλίας, στον οποίο είχε δοθεί το 1988.
Τιμήθηκε και με άλλες σημαντικές διακρίσεις, όπως το Praemium Imperiale, το ιαπωνικό βραβείο που χαρακτηρίζεται το «Νόμπελ των τεχνών», το 2016, ή το χρυσό μετάλλιο του RIBA (Royal Institute of British Architects) το 2017.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις