Δίχως τέλος το θρίλερ με τον Λευκορώσο δημοσιογράφο – Η διαδρομή του στην Ελλάδα και η οργή της ΕΕ
Πάνω από 24 ώρες μετά το θρίλερ εν πτήση, αγνοείται η τύχη του Ρομάν Προτασέβιτς. Η φίλη του κρατείται σε φυλακή με άγνωστες κατηγορίες. Η Λευκορωσία επιμένει στο σενάριο της βόμβας από... την Χαμάς στο αεροπλάνο της Ryanair.
Συνεχίζεται το πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ με την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ, προκειμένου να συλληφθεί αντιφρονών δημοσιογράφος από το καθεστώς Λουκασένκο.
Πάνω από 24 ώρες μετά τη σύλληψή του εν πτήση, η τύχη του Ρομάν Προτάσεβιτς εξακολουθεί να αγνοείται, με τη Λευκορωσία να τον θεωρεί «πολιτικό κρατούμενο». «Ακόμη δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται και σε τι κατάσταση είναι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υφίσταται βασανιστήρια από τις ειδικές υπηρεσίες αυτή τη στιγμή», είπε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια
Η σύντροφος του Προτασέβιτς, η Σοφία Σαπέγκα, η οποία συνελήφθη επίσης την Κυριακή, βρίσκεται στη φυλακή Οκρεστίνα του Μινσκ, πρόσθεσε, επικαλούμενη πληροφορίες από τους συγγενείς της. Η Σαπέγκα είναι Ρωσίδα, όμως ο Ρώσος πρόξενος στο Μινσκ αρνήθηκε να την βοηθήσει, κατήγγειλε η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.
Sofia Sapega, Raman Pratasevich’s girlfriend and a 🇷🇺 citizen, was detained yesterday in Minsk too. We must demand the immediate release of Raman and Sofia. It is also important to launch an international investigation and end the impunity of Lukashenka’s regime. pic.twitter.com/NNMfxQbwrq
— Sviatlana Tsikhanouskaya (@Tsihanouskaya) May 24, 2021
Παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος ο CEO της Ryanair έκανε λόγο για πράκτορες της KGB στην πτήση, η Λευκορωσία επιμένει ότι υπήρχε βόμβα στο αεροσκάφος και ότι το πλήρωμα αποφάσισε το ίδιο, χωρίς πίεση, να προσγειωθεί στο Μινσκ. Η σύμμαχος του καθεστώτος Λουκασένκο Ρωσία έχει υιοθετήσει και αυτή χαμηλούς τόνους για την αεροπειρατεία, παραπέμποντας μάλιστα σε παρόμοια – κατ’αυτήν – περιστατικά που ενορχήστρωσαν οι αμερικανικές ή οι ευρωπαϊκές αρχές.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ηγέτες είναι έτοιμοι να τρίξουν τα δόντια στον Λουκασένκο, ενώ ήδη αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν να πετάξουν πάνω από τη Λευκορωσία.
Τι ψάχνει η ΕΥΠ – Όλη η διαδρομή του Λευκορώσου στην Ελλάδα
Με μια γενικευμένη έρευνα σε κάθε κατεύθυνση για πρόσωπα και κινήσεις κυρίως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η ΕΥΠ ξεκινά να δώσει απαντήσεις για τα όσα έγιναν στο χώρο του αεροδρομίου και για το ρόλο των τριών ή τεσσάρων ανδρών που όπως όλα δείχνουν ταξίδεψαν μαζί με τον δημοσιογράφο ακτιβιστή μέχρι τη στιγμή της σύλληψης του.
Ήδη έχει δοθεί εντολή να ερευνηθούν οι κάμερες ασφαλείας αλλά και οι λίστες των επιβατών. Μέσα από αυτό το υλικό θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν την παρουσία του Λευκορώσου και της συντρόφου του αλλά ίσως και τις ύποπτες κινήσεις άλλων ατόμων γύρω του.
Όπως έχει γίνει γνωστό, όταν το αεροπλάνο αναχώρησε από το Μινσκ για τον τελικό προορισμό του στο Βίλνιους, έλειπαν από αυτό έξι επιβάτες: δύο Λευκορώσοι πολίτες και τέσσερις Ρώσοι υπήκοοι. Οι δύο πρώτοι είναι προφανώς ο Προτάσεβιτς και η σύντροφός τους. Υπάρχουν ερωτήματα για το ρόλο των «4» που δεν αποκλείεται να ήταν τα άτομα που παρακολουθούσαν τον Λευκορωσο δημοσιογράφο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, οι ελληνικές αρχές διαπίστωσαν ότι ο δημοσιογράφος ήρθε στην Ελλάδα στις 9 Μαϊου, παραμονές του Οικονομικού Φόρουμ, χωρίς να είναι δηλωμένος στην επίσημη αποστολή της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.
Τον εντόπισαν για πρώτη φορά να βρίσκεται κοντά στην αρχηγό της αντιπολίτευσης, όταν εκείνη πήγε στο κέντρο της Αθήνας και συνάντησε υποστηρικτές της. Οι αστυνομικοί ρώτησαν την αποστολή της Λευκορωσίας για τον συγκεκριμένο μιας και δεν τον είχαν ξαναδεί μαζί τους, και εκείνοι τους απάντησαν ότι πρόκειται για φωτορεπόρτερ που καλύπτει το ταξίδι της αρχηγού στην Ελλάδα.
Οι αστυνομικοί τον ξαναείδαν στην Ακρόπολη, στο Πολυτεχνείο και φυσικά στο Οικονομικό Φόρουμ, πάντα στο πλευρό της αρχηγού της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.
Στις 15 Μαΐου αναχώρησε μαζί με τη σύντροφο του για διακοπές στην Κρήτη, από όπου επέστρεψαν χθες για να να αναχωρήσουν για τη Λευκορωσία. Αντίθετα, η Τιχανόφσκαγια έφυγε από την Ελλάδα στις 16 Μαϊου.
Απίστευτες δηλώσεις από τον Λευκορώσο υπουργό Μεταφορών – Έκανε λόγο για βόμβα από την… Χαμάς
Απειλητικό email όπου κατά τους ισχυρισμούς της αναφέρεται η Χαμάς επικαλείται η Λευκορωσία στο περιστατικό με την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ, προκειμένου όπως φάνηκε να συλληφθεί αντιφρονών δημοσιογράφος.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας αερομεταφορών του υπουργείου Μεταφορών της Λευκορωσίας, Άρτιομ Σικόρσκι, διάβασε στη συνέντευξη Τύπου «απειλητικό email» που, όπως ισχυρίστηκε, έφθασε στις αρχές του εθνικού αερολιμένα στο Μινσκ, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι πιθανότατα τελικός στόχος ήταν ο Ρομάν Προτάσεβιτς.
«Εμείς οι στρατιώτες της Χαμάς απαιτούμε κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Απαιτούμε η Ε.Ε. να πάρει πίσω την υποστήριξη που παρέχει στο Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο. Είναι γνωστό ότι συμμετέχοντες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφουν σπίτι τους με την πτήση 4978. Μια βόμβα έχει τοποθετηθεί στο αεροσκάφος. Εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μας, η βόμβα θα εκραγεί στις 23 Μαΐου πάνω από το Βίλνιους», αναφερόταν στο email, την ύπαρξη του οποίου επικαλέστηκε ο Σικόρσκι.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη «τη σοβαρότητα» του μηνύματος, είπε ο Σικόρσκι, η πληροφορία διαβιβάστηκε… αρμοδίως. «Φανταστείτε τι θα συνέβαινε στο Βίλνιους, το αεροδρόμιο του οποίου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης», είπε ο Σικόρσκι, «εάν Θεός φυλάξει, η πληροφορία ήταν αληθινή».
Ο ίδιος αξιωματούχος, υποστήριξε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Λευκορωσίας «δεν άσκησαν πίεση στο πλήρωμα της Ryanair στο να λάβει την απόφαση», να προσγειωθεί δηλαδή στο Μινσκ αντί στο Βίλνιους, παρότι όταν το αεροπλάνο άλλαξε πορεία βρισκόταν πολύ κοντά στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας. Υποστήριξε εξάλλου ότι σε εκείνη τη φάση είχαν κι άλλες «επιλογές». Για παράδειγμα είπε ο Σικόρσκι, «θα μπορούσαν να πάνε στη Βαρσοβία, στο Κίεβο ή να συνεχίσουν στο Βίλνιους». Το Μινσκ βεβαίως «προσφέρθηκε» να εξυπηρετήσει… αφού το Κέντρο Ελέγχου του αεροδρομίου του, προσπάθησε ανεπιτυχώς να επικοινωνήσει με τα γραφεία της Ryanair στη Λιθουανία.
Οργή και προβληματισμός στην Ελλάδα
Καθώς η επίμαχη πτήση ξεκίνησε από την Αθήνα, το ζήτημα με την απαγωγή της πτήσης και τη σύλληψη του δημοσιογράφου έχει απασχολήσει και την ελληνική διπλωματία. Εξάλλου, στην πτήση επέβαιναν και 11 Έλληνες πολίτες.
Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση, καθώς έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών προς την πρέσβειρα στη Ρωσία και μετέπειτα στον Έλληνα πρόξενο στη Λευκορωσία έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Ελλήνων επιβατών.
Τον τόνο έδωσε απόψε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξη του στη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να επιβληθεί πλέγμα ισχυρών κυρώσεων προς το Μινσκ, κάνοντας λόγο για «κρατική αεροπειρατεία».
Αύριο, θα συνεδριάσουν και οι πρέσβεις του ΝΑΤΟ για το θέμα αυτό.
Εκνευρισμός στην ΕΕ
Στην έκτακτη Συνόδο Κορυφής που ξεκινάει σήμερα (20.30) στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο για συνέπειες και πιθανές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, μετά το πρωτοφανές διπλωματικό θρίλερ που προέκυψε από την προσγείωση πτήσης από Αθήνα στο Μινσκ προκειμένου να συλληφθεί ο αντιφρονούντας δημοσιογράφος, Ρομάν Προτάσεβιτς.
σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένεται να προταθούν μέτρα κατά της Λευκορωσίας, τα οποία ενδέχεται να υπάρχουν και στο κείμενο των συμπερασμάτων και τα οποία θα συνυπογράψουν όλα τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.
Οι διπλωμάτες προειδοποιούν ότι αν κάποια χώρα θέσει εμπόδια τότε θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, δείχνοντας προς την Ουγγαρία, τη χώρα που είχε «μπλοκάρει» πριν από λίγες μέρες ένα κοινό ψήφισμα της ΕΕ για τα γεγονότα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, οι ηγέτες θα αναθέσουν διεθνή έρευνα από τον ΙCAO,την Ευρωπαϊκή Ένωση Πολιτικής Αεροπορίας, και θα προτείνουν αναστολή υπερπτήσεων από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ για την Belavia, αλλά και αναστολή κάθε τράνζιτ πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των χερσαίων στάσεων από Λευκορωσία προς ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τις τομεακές κυρώσεις, που ως πλαίσιο υφίστανται ήδη, αναμένεται εντολή για το πώς θα ενισχυθεί η σχετική λίστα. Προτάσεις θα γίνουν από τα κράτη μέλη και θα κατατεθούν στο Συμβούλιο κατά αξιωματούχων και οντοτήτων.
- Σάκοτα: «Είχαμε πει στους παίκτες μου ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί» (vid)
- Ντόναλντ Τραμπ: Aνακοίνωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησή του
- Προκρίθηκαν στη φάση των «16» του FIBA Europe Cup, ΠΑΟΚ και Μαρούσι
- Vardis Vardinogiannis: ‘On a Ship’s Bridge You Always Look Forward’
- Kυπριακό: «Ο ΓΓ του ΟΗΕ παραμένει δεσμευμένος στη συνέχιση του άτυπου διαλόγου»
- H βαθμολογία της Euroleague – Στην τετράδα Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός (pic)