Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: «Η παράσταση πρέπει να συνεχιστεί»;
Παρά το νέο κύμα πανδημίας που σαρώνει την Ιαπωνία και την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων της, η ΔΟΕ επιμένει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα γίνουν κανονικά. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο βασικός: το χρήμα
Το 60 – 83% των Ιαπώνων πολιτών δηλώνει ότι διαφωνεί με τη διεξαγωγή τους, στις 23 Ιουλίου.
Το 70% των επιχειρήσεων της χώρας ζητά την ακύρωση ή την αναβολή τους.
Το ίδιο ζήτησε και ο Ιατρικός Σύλλογος του Τόκιο, την περασμένη εβδομάδα.
Καθώς τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου σαρώνει ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας και ο εμβολιασμός των 126 εκατομμυρίων κατοίκων της προχωρά με αργούς ρυθμούς -τους χαμηλότερους στον ΟΟΣΑ, με μόλις το 1,9% του πληθυσμού ανοσοποιημένο- οι φωνές πληθαίνουν για αναβολή ή ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, σχεδόν εννέα εβδομάδες πριν από την έναρξή τους.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) -αρμόδια για την τύχη των αγώνων- ήταν πάντως σαφής. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο -που αναβλήθηκαν ήδη μία φορά, πέρυσι, λόγω της πανδημίας- φέτος θα γίνουν κανονικά, ξεκαθάρισε.
Όπως και να έχει…«Όλες οι επιστημονικές και ιατρικές συστάσεις που έχουμε -και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- είναι ότι τα μέτρα που έχουμε σχεδιάσει και λαμβάνουμε είναι ικανοποιητικά και ότι θα διασφαλίσουν οι Αγώνες να είναι ασφαλές από υγειονομικής πλευράς», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Τζον Κόουτς.
«Κι αυτό ισχύει είτε υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τόνισε, «είτε όχι».
Διαβεβαιώσεις vs αντιδράσεις
Η επισήμανση δεν ήταν τυχαία.
Λόγω έξαρσης της Covid-19, η ιαπωνική πρωτεύουσα και άλλες τρεις περιφέρειες παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η διάρκειά της, που έχει ήδη παραταθεί, λήγει στις 31 Μαΐου. Θεωρείται, ωστόσο, σχεδόν βέβαιο ότι το μέτρο θα παραταθεί και τον Ιούνιο.
Χθες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στην Ιαπωνία, βάζοντας την ασιατική χώρα στo τέταρτο επίπεδο επικινδυνότητας λόγω πανδημίας.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση του Γιοσιχίντε Σούγκα εμφανίζεται καθησυχαστική. Μιλά για αυστηρά πρωτόκολλα για τον κοροναϊό. Και τώρα προχωρά σε επιτάχυνση των εμβολιασμών στα αστικά κέντρα, με τη συνδρομή ακόμη και του στρατού της Ιαπωνίας.
Όσοι περισσότεροι Ιάπωνες εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι αντιρρήσεις για τους Αγώνες, υποστήριξε την Παρασκευή ο Τζον Κόουτς, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι πάνω από 80% όσων θα μείνουν στο Ολυμπιακό Χωριό θα είναι εμβολιασμένοι (χάρη και στη σχετική συμφωνία της ΔΟΕ με τη Pfizer).
Σε σύνολο, τα κλιμάκια της ΔΟΕ, οι εθνικές αποστολές και οι δημοσιογράφοι που θα συρρεύσουν στην Ιαπωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπολογίζονται σε πάνω από 80.000 άτομα.
Τα αθλήματα, εν τω μεταξύ, αποφασίστηκε ότι θα γίνουν χωρίς θεατές από το εξωτερικό στις κερκίδες.
Ο προβληματικός και η αβεβαιότητα, ωστόσο, παραμένουν.
Ήδη, η ομάδα στίβου των ΗΠΑ ακύρωσε την προετοιμασία της στην Ιαπωνία, για λόγους ασφαλείας.
Με ανακοίνωσή της, η World Players Association (WPA) -υπό την «ομπρέλα» της οποίας είναι 85 χιλιάδες αθλητές από 100 οργανώσεις, σε συνολικά 60 χώρες- κρίνει ανεπαρκή τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και ζητά από τη ΔΟΕ την άμεση αναβάθμισή τους.
🚨The IOC must urgently guarantee world class Covid-19 protections for the Tokyo Olympics!
Full story 👇👇👇https://t.co/epqj4XKOv5
— World Players United (@WorldPlayersUtd) May 19, 2021
Στο μεσοδιάστημα, στην ίδια την Ιαπωνία, η λαϊκή δυσαρέσκεια συσσωρεύεται, ενώ αυξάνονται τα επικριτικά δημοσιεύματα στον εγχώριο Τύπο.
«Δεν έχουμε καμία διάθεση να πανηγυρίσουμε για μια εκδήλωση γεμάτη φόβο και αγωνία», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Hokkaido Shimbun, παρά το ότι ανήκει στους σπόνσορες των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.
«Οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί του Τόκιο πρέπει να ακυρωθούν», γράφει. «Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει την απόφαση να προστατεύσει τις ζωές των ανθρώπων».
Στενά περιθώρια
Στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων υπάρχουν μέχρι σήμερα τρεις ακυρώσεις -το 1916, το 1940 και το 1944- λόγω του Α’ και του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Η σημερινή συγκυρία είναι πρωτόγνωρη, λόγω πανδημίας, που προέκυψε αφότου το Τόκιο ανέλαβε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στη σχετική σύμβαση που υπέγραψε με τη ΔΟΕ, προβλέπεται -ως συνήθως- το δικαίωμα της ΔΟΕ να καταγγείλει τη σύμβαση, εφόσον κρίνει και «κατά την απόλυτη διακριτική της ευχέρεια», ότι συντρέχουν «βάσιμοι λόγοι ότι απειλειται σοβαρά ή κινδυνεύει η ασφάλεια των συμμετεχόντων στους Αγώνες, για οποιονδήποτε λόγο».
Προφανώς, η πανδημία εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία. Στην παρούσα φάση, ωστόσο, η ΔΟΕ -που εξασφαλίζει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από τους Αγώνες- έχει διαφορετική εκτίμηση και γνώμη.
Εάν η Ιαπωνία, από την άλλη, αποφάσιζε να ακυρώσει μονομερώς τη σύμβαση, τότε το βάρος -οικονομικό και μη- θα έπεφτε στην τοπική οργανωτική επιτροπή, παρατηρεί στο BBC ο καθηγητής Τζακ Άντερσον του πανεπιστημίου της Μελβούρνης.
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός», εξηγεί. «Διακυβεύονται δισεκατομμύρια για την Ιαπωνία, επίσης για τη ΔΟΕ, όσον αφορά τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης».
Ένα πιο ρεαλιστικό, αλλά όχι πιθανό σενάριο, παρατηρεί ο Άντερσον, θα ήταν το Τόκιο και η ΔΟΕ να τραβήξουν μαζί την «πρίζα» στους Αγώνες.
Κάτι που «μπορούμε με ασφάλεια ότι θα προκαλούσε τη μεγαλύτερη ίσως καταβολή αποζημιώσεων σε ασφαλιστήρια συμβόλαια», τονίζει.
Τα ποσά είναι σε κάθε περίπτωση αστρονομικά.
Συνολικά, σε περίπτωση ακύρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ιαπωνία και άλλοι φορείς, οργανισμοί και οντότητες που συμμετέχουν στη διοργάνωσή τους, εκτιμάται θα είχαν απώλειες 4,5 τρισεκατομμυρίων γεν (περίπου 34 δισεκατομμύρια ευρώ).
Ακόμη και το κόστος νέας αναβολής τους ξεπερνά τα 640 δισεκατομμύρια γιεν (κοντά στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ).
Πάντως, τα χρονικά περιθώρια μιας τέτοιας επιλογής έχουν πλέον στενέψει, καθώς απομένει λιγότερο από ένας χρόνος για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
Πολλαπλά διλήμματα
Η τελευταία φορά που η Ιαπωνία είχε διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 1964. Τότε, είχαν θεωρηθεί ως η συμβολική επιστροφή της χώρας στο διεθνές προσκήνιο μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τώρα, υπό κανονικές συνθήκες, θα αποτελούσαν ένα σύμβολο για την αναγέννησή της, έπειτα από τη χρόνια οικονομική στασιμότητα και την τριπλή τραγωδία στη Φουκουσίμα.
Τώρα, οι κάκιστοι χειρισμοί της πανδημίας και η αβεβαιότητα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες -που έχουν ήδη εκτοξευτεί σε κόστος- βυθίζουν τη δημοφιλία του πρωθυπουργού Σούγκα στο 32%, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Για τον ίδιο θα είναι οι πρώτες, αφότου πήρε τη «σκυτάλη» στο πρωθυπουργικό αξίωμα από τον Σίνζο Άμπε. Μοιραία, η έκβαση του θρίλερ με τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα αποτελέσει ένα καθοριστικό τεστ.
Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι η παραδοσιακά χαμηλή προσέλευση στις κάλπες, η πολυδιάσπαση της αντιπολίτευσης και το εκλογικό σύστημα δεν θα απειλήσουν την πρωτοκαθεδρία του κυβερνώντος κόμματος LDP, που βρίσκεται στην εξουσία τα 61 από τα τελευταία 65 χρόνια.
Στις «πλάτες» του Σούγκα, εν τω μεταξύ, έχουν τώρα προστεθεί κι άλλα «βάρη», καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο απέκτησαν εσχάτως και και… γεωπολιτική διάσταση.Σε λιγότερο από έναν χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2022, τα φώτα θα πέσουν πάνω στο αντίπαλο Πεκίνο.
Θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η ίδια πόλη θα έχει διοργανώσει και θερινούς (το 2008), και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ήδη, η Κίνα διαφημίζει τους επόμενους ως τους πρώτους «οικολογικούς» στην ιστορία.
Η συγκυρία προκαλεί στις ΗΠΑ εκνευρισμό.
Επικαλούμενη την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, η Δημοκρατική πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι ήδη καλεί να επιβληθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της επόμενης χρονιάς διπλωματικό μποϊκοτάζ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις