Εμβόλιο: Συμβιβαστικό σχέδιο για τις πατέντες ετοιμάζει η Κομισιόν
Την εξέλιξη αποκάλυψε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλ
- Oι πέντε πρωτοπόρες γυναίκες που θα εμφανιστούν στα νομίσματα των ΗΠΑ το 2025
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Ο DJ Alfredo, είδωλο της dance σκηνής της Ίμπιζα, πέθανε σε ηλικία 71 ετών
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
Για την αντιμετώπιση της εμβολιαστικής ανισότητας ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει μηχανισμό έκτακτης ανάγκης που θα υποχρεώνει τις φαρμακοβιομηχανίες να παραχωρούν άδειες για παραγωγή των εμβολίων τους από τρίτους.
Την εξέλιξη αποκάλυψε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ντράγκι δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία επί της πρότασης που παρουσίασαν πρόσφατα οι ΗΠΑ, η Ινδία και άλλες χώρες για υποχρεωτική άρση των πατεντών που αφορούν εμβόλια κατά του κοροναϊού.
Πρόσθεσε όμως πως η Κομισιόν ετοιμάζει συμβιβαστικό σχέδιο που προβλέπει «υποχρεωτική μεταφορά αδειών σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις».
Δείτε επίσης:
- Μπορεί η Ελλάδα να κάνει παραγωγή εμβολίων;
- Πατέντες εμβολίων: Δίκοπο μαχαίρι εν μέσω πανδημίας
- Υπέρ της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες
- Ηχηρό «νάιν» από την Μέρκελ για την άρση της πατέντας στα εμβόλια
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέπληξε τη διεθνή κοινότητα ανακοινώνοντας στις αρχές Μαΐου ότι στηρίζει την πρόταση της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής για υποχρεωτική άρση των πατεντών που αφορούν εμβόλια κατά της Covid-19.
Προηγουμένως η αμερικανική κυβέρνηση είχε αντισταθεί σε πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου να αναγκαστούν οι φαρμακευτκές εταιρείες να μοιράζονται τις ευρεσιτεχνίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη απέναντι στην πρόταση, με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει τη διαφωνία της προειδοποιώντας για «σοβαρές επιπλοκές» στη διαδικασία ανάπτυξης και παραγωγής εμβολίων.
Το βασικό επιχείρημα κατά της αμερικανικής πρότασης είναι ότι σε περίπτωση νέας κρίσης οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες θα είναι απρόθυμες να αναπτύξουν νέα εμβόλια και θεραπείες και θα χρεώνουν υψηλότερες τιμές για να αντισταθμίσουν το κόστος.
Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της πρότασης εκτιμούν ότι η προσωρινή αναστολή των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θα αύξανε την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων και θα προσέφερε οφέλη και στις πλούσιες χώρες, καθώς η μείωση των λοιμώξεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα περιόριζε την εμφάνιση και εξάπλωση επικίνδυνων μεταλλάξεων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις