Μελέτη: Στα ύψη τα αντισώματα για τους άνω των 85 που εμβολιάστηκαν με Pfizer
Η μελέτη, που «τρέχει» στο εμβολιαστικό κέντρο του «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη, δείχνει ότι οι 85άρηδες που εμβολιάστηκαν με Pfizer, έχουν ισχυρότατα αντισώματα έναντι του κοροναϊού
Αισιοδοξία, γεννούν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα μελέτης για τα αντισώματα, που αναπτύσσονται, μετά τον εμβολιασμό κατα του κοροναϊού.
Η μελέτη που «τρέχει» στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη δείχνει ότι οι άνω των 85 ετών που εμβολιάστηκαν με Pfizer αναπτύσσουν ισχυρότατα αντισώματα.
Ειδικότερα, διαπιστώνεται ότι, σε ποσοστό που αγγίζει το 100% (98,9% για την ακρίβεια), οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών, ανέπτυξαν υψηλούς τίτλους αντισωμάτων, μετά και την δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer.
Πρόκειται για τα δεδομένα της τρίτης φάσης της μελέτης -η οποία είναι πρώτη στα χρονικά, όπως αναφέρει η Voria.gr. Συντονιστές είναι: ο αναπλ. καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ και η διευθύντρια Εργαστηρίου Βιοπαθολογίας και υπεύθυνη Εμβολιασμού τού νοσοκομείου Γεννηματάς Κωνσταντίνα Κοντοπούλου.
Τα νέα δεδομένα
Τα νέα δεδομένα ανακοινώθηκαν στο 7o Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής που διοργάνωσε στις 22 και 23 Μαΐου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Όπως ανακοινώθηκε στο Συνέδριο, η μελέτη αφορούσε την καταγραφή αντισωμάτων μετά την παρέλευση τριών εβδομάδων, αφότου πραγματοποιήθηκε και η 2η δόση τού παραπάνω εμβολίου. Όπως κατέδειξαν τόσο η κ. Κοντοπούλου όσο κι ο κ. Παπαζήσης τα δεδομένα δημιουργούν συνθήκες μεγάλης αισιοδοξίας για τη θωράκιση απέναντι στον κορωνοϊό, ειδικά σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Σημειώνεται, πάντως, πως το αντίστοιχο ποσοστό των ηλικιωμένων αυτής της κατηγορίας, μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου είχε παρουσιάσει αύξηση των τιμών στους τίτλους αντισωμάτων κοντά στο 50%, ενώ τώρα έχει εκτοξευθεί. Επίσης η κ. Κοντοπούλου διευκρίνισε πως δεν παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Όπως ανακοινώθηκε επίσης στο συνέδριο, κατά τη δεύτερη φάση της μελέτης συμμετείχαν -οικειοθελώς- συνολικά 297 άτομα, απαντώντας θετικά στο κάλεσμα των ερευνητών για να ελεγχθούν τρεις εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου.
Ήδη ολόκληρη και αυτή η φάση της μελέτης είναι διαθέσιμη στο Social Science Research Network (SSRN) από τις 20/5 στη διεύθυνση https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3850394
Τη στατιστική ανάλυση της μελέτης υπογράφουν, επίσης, εκτός από τους Παπαζήση και Κοντοπούλου, ο καθηγητής Βιομετρίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Βέρνης Χρήστος Νάκας και η καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ Αλεξάνδρα Αϊνατζόγλου.
- Τα κοστούμια της ταινίας «Wicked» – Το νέο υλικό των παραμυθιών
- Παναθηναϊκός: Στην τελική ευθεία για Παναιτωλικό – Επέστρεψαν οι διεθνείς εκτός του Πελίστρι
- Νεκρός 30χρονος από ρίψη ρουκέτας στην πόλη Ναχαρίγια του Ισραήλ
- Άντρας κάλεσε την Άμεση Δράση για διάρρηξη στο σπίτι του στο Λας Βέγκας και τον σκότωσε αστυνομικός
- Χρυσοχοΐδης: Η αποθήκη στο Παγκράτι ήταν επισκέψιμη
- Στέφανος Κασσελάκης: Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας η πισίνα στο ακίνητο του στις Σπέτσες