Σεισμός στη Σαντορίνη: Οι συγκλονιστικές στιγμές στο νησί
Η 9η Ιουλίου του 1956 ήταν μια ημέρα που πολλοί κάτοικοι της Σαντορίνης θυμούνται μέχρι σήμερα, καθώς τα ξημερώματα το νησί χτυπήθηκε από ένα καταστρεπτικό σεισμό
- Διπλασιάστηκε η κατανάλωση κοκαΐνης τις γιορτές - «Γίνεται κατάχρηση», λέει ο Θωμαΐδης
- Αλλάζουν όλα στον ΑΜΚΑ από τις αρχές του 2025
- Οι Δανοί τρολάρουν τον Τραμπ για την Γροιλανδία - «Θέλουμε να αγοράσουμε τις ΗΠΑ»
- «Το μετρό καταστρέφει τη μοναδική πλατεία και μας διώχνει από τη γειτονιά» εξηγεί κάτοικος των Εξαρχείων στο in
Η φωτογραφία με τον ιερέα που προσεύχεται στην ύπαιθρο μαζί με χωρικούς τραβήχτηκε στις 10 Ιουλίου του 1956 στη Σαντορίνη. Αποτυπώνει την απελπισία και την απόγνωση των σεισμόπληκτων οι οποίοι έμειναν άστεγοι μετά τα 7,5 ρίχτερ που συγκλόνισαν το νησί.
Η κρατική βοήθεια δεν έχει ακόμα φτάσει και πολλοί νησιώτες εναποθέτουν την ελπίδα τους στον Θεό και αναζητούν παρηγοριά στη δοκιμασία τους. Η 9η Ιουλίου του 1956 ήταν μια ημέρα που πολλοί κάτοικοι της Σαντορίνης θυμούνται μέχρι σήμερα, καθώς τα ξημερώματα το νησί χτυπήθηκε από ένα καταστρεπτικό σεισμό. Η δόνηση είχε ένταση 7,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και ο σεισμός ήταν τεκτονικός. Δεν σχετιζόταν με το ηφαίστειο.
——————————————————————————————————
Το Σάββατοι με τα ΝΕΑ
Ακρωτήρι
Η Πομπηία του Αιγαίου
Μία μοναδική ξενάγηση σε έναν από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς του προϊστορικού Αιγαίου.
Η θαμμένη πόλη, ο άριστα διατηρημένος οικισμός που καταποντίστηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη.
Το ηφαίστειο και ο μύθος της Ατλαντίδας.
Το χρονικό της ανασκαφής που αποκάλυψε την αρχαία πόλη με τις οικίες, τα κτίσματα, τις εκπληκτικές τοιχογραφίες και τους ανεκτίμητης αξίας θησαυρούς.
Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναλυτικές πληροφορίες και άγνωστα στοιχεία.
Με τη σφραγίδα των Εκδόσεων Μίλητος.
———————————————————————————————-
Οι ειδικοί ανέφεραν ότι ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 100 χρόνων στην Ευρώπη. Ο απολογισμός ήταν 50 (κατά άλλους 53) νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και παιδιά τα οποία καταπλακώθηκαν από ερείπια. Πολλοί οικισμοί του νησιού υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές και πολλά σπίτια, ακόμα και τα επιβλητικά καπετανόσπιτα στην Οία, γκρεμίστηκαν, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μείνει άστεγο. Τον πρώτο σεισμό ακολούθησε και δεύτερος πολύ ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους, 6,9 ρίχτερ, ο οποίος ολοκλήρωσε την καταστροφή.
Η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της εποχής με έναν πατέρα να μεταφέρει στους ώμους το νεκρό παιδί του, είναι συγκλονιστική και ενδεικτική της τραγωδίας.
Από την ένταση των δονήσεων δημιουργήθηκε τσουνάμι και τα κύματα ξεπέρασαν τοπικά τα 15 μέτρα. Μετά τον σεισμό, τη Σαντορίνη επισκέφτηκαν οι βασιλείς, Παύλος και Φρειδερίκη, αλλά και ο τότε πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Κάποιοι το θεώρησαν «θαύμα» Ήταν τέτοια η αποδιοργάνωση των αρχών και η απελπισία του κόσμου, ώστε η άφιξη του βασιλιά Παύλου και της Φρειδερίκης θεωρήθηκε το πρώτο καλό σημάδι μέσα στην τραγωδία. Μάλιστα δεν έλειψαν και οι υπερβολές, καθώς μερίδα του Τύπου της εποχής έγραψε ότι η επίσκεψη του βασιλιά λειτούργησε σαν θαύμα και η κατάσταση άρχισε αμέσως να βελτιώνεται…
Η πραγματική βοήθεια οργανώθηκε από τον Καραμανλή, ο οποίος ως νέος πρωθυπουργός περιόδευσε σε όλους τους οικισμούς και κατηύθυνε τα κλιμάκια για να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση. Στην ιστορία πέρασε η δήλωσή του «Δεν ήταν σεισμός. Ήταν σωσμός», εννοώντας ότι με αφορμή το τραγικό γεγονός, το νησί θα ανοικοδομούνταν σε στέρεες βάσεις, όπως και έγινε.
Πηγή: Μηχανή του χρόνου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις