Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ο ηγέτης της Χαμάς θέλει να «τα βρουν» Τουρκία και Αίγυπτος

Ο ηγέτης της Χαμάς θέλει να «τα βρουν» Τουρκία και Αίγυπτος

Ο Ισμαήλ Χανίγιε, σε συνέντευξή του από το Κατάρ, τάχθηκε υπέρ της επαναπροσέγγισης ανάμεσα στις δύο χώρες, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα ωφελήσει τους σκοπούς των Παλαιστινίων και την ενότητα του ισλαμικού κόσμου.

Υπέρ της επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με την Αίγυπτο και της εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες τάχθηκε ο ηγέτης της Χαμάς. Μιλώντας στο δίκτυο Haberturk από την Ντόχα του Κατάρ, όπου βρίσκεται, ο Ισμαήλ Χανίγιε χαρακτήρισε τις δύο χώρες, μαζί με το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, ως τις πιο σημαντικές στην περιοχή.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε, επίσης, πως εάν η Τουρκία έχει καλές σχέσεις ναζί τους και κινούνται συντονισμένα, αυτό θα επιδράσει θετικά τόσο στο Παλαιστινιακό Ζήτημα όσο και συνολικά στον ισλαμικό κόσμο. Ουσιαστικά, εμμέσως πλην σαφώς, ο Χανίγιε εξέφρασε την αγωνία του για τη στάση που τήρησαν πολλές από τις χώρες του αραβικού και ισλαμικού κόσμου κατά την πρόσφατη κρίση, η οποία απέδειξε ότι το Παλαιστινιακό δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και τα καθεστώτα τους.

«Όχι» στην αναγνώριση του Ισραήλ

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι πρόσφατα (το 2020) τέσσερα αραβικά κράτη – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Μαρόκο και Σουδάν – προχώρησαν στην αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων με το Ισραήλ, ανοίγοντας ένα δρόμο που φαίνεται πως θέλουν να ακολουθήσουν σταδιακά και άλλες χώρες. Η Χαμάς, ωστόσο, θεωρεί πως τέτοιου είδους κινήσεις νομιμοποιούν την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και νομιμοποιούν συνολικά την πολιτική του.

Όσο για την Αίγυπτο, είναι γνωστό ότι διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με το εβραϊκό κράτος – κάτι που αποδείχθηκε και στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία, στις οποίες η χώρα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ζήτημα που ενδιαφέρει και την Ελλάδα. Εκτός των άλλων, επειδή παραμένει ανοιχτό το σενάριο οριοθέτησης μιας ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και τους Παλαιστίνιους – που θα έρθει πιο κοντά σε περίπτωση που τα βρουν Άγκυρα και Κάιρο.

Ενωτικός προς τον Αμπάς

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο ηγέτης της Χαμάς αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο στρατόπεδο των Παλαιστινίων, όπου η κατάσταση κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι. Επιχείρησε, μάλιστα, να εμφανιστεί ενωτικός, διαμηνύοντας ότι η οργάνωσή του δεν έχει πρόθεση να ηγεμονεύσει και στη Δυτική Όχθη, εκτοπίζοντας την Φατάχ.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ακόμη και στην περίπτωση που αναδειχθεί νικητής στις εκλογές, όταν αυτές διεξαχθούν – υπενθυμίζεται πως αναβλήθηκαν πρόσφατα από τον Μαχμούντ Αμπάς – θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Sports in

Πρόεδρος Μοντερέι: «Συνεχίζονται οι επαφές για τον Πινέδα» (vid)

Το ενδιαφέρον της Μοντερέι για τον Πινέδα παραμένει ενεργό σύμφωνα με τον Τάτο Νοριέγκα, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις μεταξύ ΑΕΚ και Μοντερέι συνεχίζονται

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024