Εργασιακό: Οι ενστάσεις της ΟΤΟΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου – Τη Δευτέρα αποφασίζει η ΓΣΕΕ
Τις θέσεις τους επί των διατάξεων του εργασιακού νομοσχεδίου απέστειλαν την Τετάρτη τόσο η ΟΤΟΕ, όσο και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Παράλληλα, η ΓΣΕΕ ανακοίνωση ότι θα λάβει αποφάσεις για κινητοποιήσεις στη συνεδρίασή της τη Δευτέρα
Υπόμνημα με τις παρατηρήσεις και προτάσεις της, σχετικά με το σχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, απέστειλε σήμερα στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ)
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η ΟΤΟΕ είχε καταθέσει στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το από 16.3.2021 αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις της για μια ολοκληρωμένη ρύθμιση της τηλεργασίας, καθώς και το από 28.4.2021 αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις της για την αναγκαία αποκατάσταση της αυτονομίας και της λειτουργικότητας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και προστατευτικών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας για την ουσιαστική προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ως προς τη γενικότερη πολιτικο-συνδικαλιστική αξιολόγηση του προσχεδίου νόμου, η Ομοσπονδία έχει ήδη – από θέση αρχής – δημόσια τοποθετηθεί με την από 14 Μαΐου 2021 ανακοίνωσή της».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η ΟΤΟΕ συμμετέχει με νέο αναλυτικό υπόμνημα στην τρέχουσα διαβούλευση επί του προσχεδίου νόμου, προκειμένου:
- Να επισημάνει τις επιφυλάξεις, αντιρρήσεις και αντιπροτάσεις της, σε συγκεκριμένα άρθρα τού υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον κλάδο και τους εργαζόμενους.
- Να επαναφέρει τις προτάσεις της για την αναγκαία υιοθέτηση διατάξεων, που αφενός θα βγάλουν τη χώρα από το πολυετές καθεστώς θεσμικής εξαίρεσης σε σχέση με τα κατ’ εξοχήν ισχύοντα στην Ενωμένη Ευρώπη και, αφετέρου, θα διασφαλίσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων από εργοδοτικές αυθαιρεσίες και καταχρήσεις, ενισχύοντας τον κομβικό για τη Δημοκρατία κοινωνικό διάλογο και την απαραίτητη συλλογική προστασία, θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων».
ΕΕΑ: Με τις νέες υπερωρίες διπλασιάζονται οι ώρες εργασίας και δεν αυξάνονται οι θέσεις εργασίας
Πέντε προβληματισμούς εκφράζει, με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, διατυπώνοντας τις θέσεις του Επιμελητηρίου επί του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.
To EΕΑ χαιρετίζει το σχέδιο νόμου και την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ελληνικού εργατικού δικαίου με την εισαγωγή ρυθμίσεων, ωστόσο, εκφράζει τους προβληματισμούς του για ορισμένες από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου.
Συνοπτικά, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του Επιμελητηρίου, τα βασικά σημεία είναι τα εξής:
– «Ψηφιακή κάρτα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Επισημάνθηκαν σημαντικά πρακτικά ζητήματα, όπως η δαπάνη εγκατάστασης των απαιτούμενων συστημάτων εντός της επιχείρησης. Ζητήθηκε η προ της εφαρμογής του νόμου διευκρίνιση σχετικά με το αν θα επιδοτηθεί το κόστος εγκατάστασης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και υπό ποιες προϋποθέσεις και προτάθηκε, στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις καλύψουν το κόστος και εν συνεχεία επιδοτηθούν για τη σχετική δαπάνη, αυτή να αφαιρεθεί από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους προς αποφυγή περαιτέρω επιβάρυνσης. Τέθηκε το ζήτημα εκτέλεσης εργασιών εργαζομένων εκτός του κύριου τόπου εργασίας τους, καθώς φημολογείται η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής (σε κινητές συσκευές), για την οποία ζητήθηκαν διευκρινίσεις ως προς τον έλεγχο ορθής καταχώρισης της εργασίας από τον εργαζόμενο και την πρόληψη από τον εργοδότη τυχόν παραβάσεων προς αποφυγή δυσμενέστατων διοικητικών κυρώσεων (π.χ. πρόστιμο 10.500 ευρώ/εργαζόμενο για τη μη ενεργοποίηση ψηφιακής κάρτας), των οποίων το επιμελητήριο δηλώνει ότι αιτήθηκε της άμεσης επαναξιολόγησης.
– Ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας και υπερωρίες. Θεσπίζεται η, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου, διευθέτηση του χρόνου εργασίας του, προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερες ημέρες ανάπαυσης ή 4ήμερη απασχόληση, ενώ η άρνησή του σε πρόταση του εργοδότη να διευθετήσει το χρόνο εργασίας καθιστά άκυρη τυχόν απόλυσή του. Όμως τι συμβαίνει όταν ο εργοδότης αρνηθεί τη διευθέτηση, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών στην επιχείρησή του; Πώς προστατεύεται από τυχόν καταγγελίες; Περαιτέρω, για την εξομοίωση των υπερωριών στη βιομηχανία και τις λοιπές δραστηριότητες και την αύξηση των ορίων τους σε 150 ώρες ετησίως, διατυπώθηκαν επιφυλάξεις, καθώς πρακτικά διπλασιάζονται οι ώρες εργασίας και ουδόλως ενισχύεται η αύξηση των θέσεων εργασίας, υπέρ της οποίας τασσόμαστε πάντοτε.
– Γονικές άδειες. Το ΕΕΑ τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης αδειών και δικαιωμάτων και για τους δύο γονείς, ζητήθηκε η παροχή διευκρινίσεων ως προς την κάλυψη της τετράμηνης άδειας για κάθε έναν γονέα, με δεδομένο ότι ρυθμίζεται μόνον η δίμηνη επιδότηση αυτής από τον ΟΑΕΔ. Το ζήτημα της κάλυψης των άλλων δύο μηνών είναι κρίσιμο, δεδομένης της ζημίας των επιχειρήσεων συνεπεία της υγειονομικής κρίσης και της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στα πάγια έξοδά τους.
– Απαγόρευση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Το επιμελητήριο τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης, επισημαίνει όμως ειδικά για τη θέσπιση υποχρέωσης καθιέρωσης σχετικής εταιρικής πολιτικής σε επιχειρήσεις άνω των 20 εργαζομένων, την ανάγκη διευκρινίσεων αναφορικά με το ποιος κρίνει και καθορίζει ποια είναι η ορθή εταιρική πολιτική, ποιος ο ορισμός της έννοιας της εταιρικής πολιτικής, η εφαρμογή της οποίας δεν θα επιφέρει τυχόν πρόστιμο στις επιχειρήσεις, θα υπάρχει αρμόδιο εσωτερικό όργανο, πώς αυτό θα διορίζεται, πώς θα απασχολείται και ποιος ο ακριβής ρόλος του.
– Μετατροπή του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή. Έμφαση δόθηκε στο ότι με τη θεσμική αυτή αναβάθμιση, καθιερώνεται για ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. διαπίστωση απασχόλησης εργαζομένου που δεν έχει δηλωθεί) η άμεση επιβολή προστίμων χωρίς ακρόαση εργοδότη, γεγονός που προσκρούει στο συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης του διοικούμενου, αποστερώντας του το δικαίωμα να προβάλει τους ισχυρισμούς του και να εναντιωθεί στην επιβληθείσα σε βάρος του διοικητική κύρωση, ρύθμιση η οποία, όχι μόνο δεν αντιπροσωπεύει τον επιδιωκόμενο με το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμό, αλλά αντιθέτως αποτελεί βήμα προς τα πίσω και ευθεία παραβίαση του Συντάγματος».
ΓΣΕΕ: Τη Δευτέρα αποφασίζει για κινητοποιήσεις
Συνεδριάζει τη Δευτέρα, 31 Μαΐου, στις 11 το πρωί, η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Συνομοσπονδία, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, η οποία θα διεξαχθεί διαδικτυακά, θα καθορίσει το πλαίσιο δράσης της και θα λάβει αποφάσεις για κινητοποιήσεις, αντιδρώντας σε επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου.
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»
- Μεξικό: Αιματηρή Πρωτοχρονιά σε δυο πολιτείες που σαρώνει κύμα βίας
- Συρία: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε συγκρούσεις φιλότουρκων μαχητών με κουρδικές δυνάμεις
- «Πόλεμος» εξαγορών και συγχωνεύσεων στη διεθνή αμυντική βιομηχανία