Αντιλογίες: Οι μαθητικοί αγώνες επιχειρηματολογίας που… απελευθερώνουν τις λέξεις
Επειδή οι λέξεις δεν γυρίζουν πίσω, χρειάζεται προσεκτική επιλογή
Όταν η σπουδαία Κική Δημουλά έγραφε: «Μίλα, οι λέξεις έχουν έχθρες μεταξύ τους, έχουν τους ανταγωνισμούς. Αν κάποια από αυτές σε αιχμαλωτίσει σε ελευθερώνει άλλη» είχε στο μυαλό της μάλλον την αξία της προσεκτικής επιλογής των λέξεων ανάλογα με την περίσταση. Εμείς προσθέτουμε πως καμία λέξη δεν γυρίζει πίσω άπαξ και ειπωθεί. Σχολεία της χώρας μας αυτό το διδάσκουν στους μαθητές τους προετοιμάζοντας τους για το μέλλον.
Με απόλυτη επιτυχία λοιπόν μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά οι 6οι Μαθητικοί Αγώνες Επιχειρηματολογίας ΑΝΤΙΛΟΓΙΕΣ 2021 που συνδιοργάνωσαν το 1ο ΓΕΛ Παπάγου, τα εκπαιδευτήρια Πολύτροπη Αρμονία (Χαϊδάρι) και η Ελληνογαλλική σχολή Jeanne d’Arc (Πειραιάς). Οι αγώνες έγιναν με την υποστήριξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ «Ρητορικές Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» και συμμετείχαν 120 μαθητές λυκείου από 22 σχολεία όλης της Ελλάδας.
Στις ΑΝΤΙΛΟΓΙΕΣ παρακολουθήσαμε μαθητές να αναδεικνύουν την οργανωμένη σκέψη, το υψηλό επίπεδο λόγου και ήθους σε θέματα επιλεγμένα από επιτροπή Πανεπιστημιακών και Συμβούλων Εκπαίδευσης που ήταν: 1) Οι μαθητές πρέπει να επιλέγουν την ένδυση της αρεσκείας τους 2)Τα κοινωνικά δίκτυα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο 3) Σε περιόδους υγειονομικής κρίσης επιτρέπεται ο περιορισμός των ελευθεριών.
Τα 3 σχολεία που διακρίθηκαν θα συνεχίσουν στους «Αγώνες Επιχειρηματολογίας «ClimateofChange», οι οποίοι εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «End Climate Change, Start Climate of Change» υπό τον συντονισμό της WeWorld.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 16 εταίρους (ευρωπαϊκές ΜΚΟ, πανεπιστήμια και τοπικές δημόσιες αρχές) σε 13 χώρες της Ε.Ε. και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των δράσεων της DEAR (Development Education and Awareness Raising Programme) για την εκπαίδευση σε θέματα ανάπτυξης και ευαισθητοποίησης.
Η οργανωτική επιτροπή συγχαίρει όλους τους μαθητές για το πάθος και το ήθος που επέδειξαν εναρμονίζοντας κριτική σκέψη και ποιότητα του λόγου. Οι μαθητές και μαθήτριες της χώρας μας εξασκούμενοι στην τέχνη της επιχειρηματολογίας και της ρητορικής ουσιαστικά βοηθάνε τον εαυτό τους να αγαπήσει τον γόνιμο διάλογο με επιχειρήματα που αυτονόητα δημιουργεί μια εθνική κουλτούρα πως τα μεγαλύτερα προβλήματα μπορεί να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα. Το εγχείρημα είναι σπουδαίο αν αναλογιστούμε πως τα τελευταία χρόνια τα επιχειρήματα και ο διάλογος έχει υποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από συντομογραφίες και γλώσσα αργκό που κατά κόρον χρησιμοποιείται από τα νέα παιδιά. Συγχαρητήρια σε κάθε σχολείο που προσπαθεί να ενδυναμώσει τα παιδιά με τέτοιους πρακτικούς τρόπους διότι η παιδεία χτίζει κουλτούρα και διδάσκει ήθος.
- LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
- Home Alone: Από διαρρήκτης… γλύπτης ο «Μαρβ» – Πώς είναι σήμερα ο ηθοποιός
- Φάμελλος: Το πρόσωπο του ΠτΔ δεν πρέπει να υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες – Με τον Κοτζιά συζητήσαμε τις προοδευτικές συνεργασίες
- Από τη Matilda Djerf στην Chiara Ferragni: Σκάνδαλα και καταγγελίες φέρνουν cancel σε χρυσές influencer
- Παναθηναϊκός: Αμφίβολη η συμμετοχή του Παπαπέτρου κόντρα στην Μπασκόνια
- Η τέως βασιλική οικογένεια αιτείται την ελληνική ιθαγένεια – Θα είναι το επώνυμο «De Grecia»;