Eμβόλιο: Τι θα συστήσει η Επιτροπή Εμβολιασμού για το AstraZeneca
Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας δεν θα υπάρξει σύμφωνα με πληροφορίες ως προς τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.
Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας δεν θα υπάρξει σύμφωνα με πληροφορίες ως προς τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.
Ωστόσο η Επιτροπή αναμένεται να συστήσει στις γυναίκες 30-49 ετών -εφόσον υπάρχει η δυνατότητα -να επιλέξουν κάποιο άλλο εμβόλιο.
Περισσότερες διευκρινίσεις θα γίνουν στην απογευματινή ενημέρωση του υπ. Υγείας, όπου θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, μαζί με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια.
Υπάρχουν όμως προγράμματα, μελέτες οι οποίες τρέχουν, ήδη δύο μελέτες έχουν εμφανίσει τα αποτελέσματά τους, με την ανάμειξη δύο διαφορετικών εμβολίων, αυτό το mix and match».
Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής το εμβόλιο χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών.
Για τους 35-39, μόλις σήμερα, Τετάρτη, 26 Μαΐου, άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμού για όλα τα εμβόλια.
Στο επίκεντρο των ειδικών τα ύποπτα περιστατικά στη χώρα μας
Σημειώνεται πως τα τελευταία περιστατικά που έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με περιπτώσεις θρομβώσεων μετά το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, έχουν προκαλέσει νέες ανησυχίες για την πιθανότητα να υπάρχει σύνδεση.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό του θανάτου μιας 63χρονης που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης από την 1η Απριλίου με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, ενώ είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca, έναν μήνα πριν.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ μέχρι και χθες, ήταν η μοναδική επιλογή για τους πολίτες 30-39 ετών.
Πάντως οι Έλληνες επιστήμονες παρακολουθούν στενά τόσο τα περιστατικά στη χώρα μας όσο και τη διεθνή βιβλιογραφία, η οποία ανανεώνεται συνεχώς.
Καθηγήτρια αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μαριάννα Πολίτου: Στη χώρα μας δεν συμβαίνει κάτι διαφορετικό απ’ ότι στις υπόλοιπες χώρες
«Στη χώρα μας δεν συμβαίνει κάτι το διαφορετικό, απ΄ότι στις υπόλοιπες χώρες που εμβολιάζουν με τα σκευάσματα των AstraZeneca και Johnson & Johnson», ανάφερε στο in.gr η καθηγήτρια αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μαριάννα Πολίτου προσθέτοντας πως στην διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν περιστατικά με ανοσολογικού τύπου θρομβώσεις, ωστόσο επειδή οι περιπτώσεις δεν είναι τόσο πολλές, είναι νωρίς να μιλάμε για το αν υπάρχει κοινή προδιάθεση.
«Γνωρίζουμε πως υπάρχει ένας διαφορετικός μηχανισμός στα συγκεκριμένα περιστατικά. Πιθανόν μάλιστα προκύπτει ένας κοινός ανοσολογικός μηχανισμός. Συγκεκριμένα ένα χαρακτηριστικό εύρημα στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που εξετάστηκαν είναι η παρουσία αντισωμάτων έναντι του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων (PF4), τόσο σε ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο της Astra-Zeneca όσο και σε ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο της Johnson», ανέφερε η κα. Πολίτου.
Υπό διερεύνηση το αν υπάρχει κοινός προδιαθεσικός παράγοντας στα περιστατικά θρομβώσεων
Ωστόσο όπως αναφέρει η καθηγήτρια αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί αν υπάρχει κοινός προδιαθεσικός παράγοντας στα συγκεκριμένα περιστατικά ή αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο ιατρικό ιστορικό που να τα συνδέει.
Όπως τόνισε η κα. Πολίτου τα παραπάνω είναι υπό διερεύνηση, ενώ οι Έλληνες επιστήμονες περιμένουν νέα στοιχεία από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Βρετανία, όπου εκεί οι πολίτες έχουν εμβολιαστεί στην πλειοψηφία τους με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Λινού για θρομβώσεις: Στις νεότερες γυναίκες είναι 1-2 τα περιστατικά στους 50.000 εμβολιασμούς
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού αναφέρθηκε σήμερα στο θάνατο της 63χρονης στη Λέσβο και το χθεσινό περιστατικό θρόμβωσης σε 39χρονη, λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της.
Η κα. Λινού επανέλαβε ότι τάσσεται κατά του εμβολιασμού νεότερων γυναικών με το εμβόλιο της AstraZeneca, «υπό τον όρο ότι υπάρχει άλλο εμβόλιο. Αλλά στις περιπτώσεις των νέων γυναικών, αλλά και των ανδρών όπου υπάρχει δυνατότητα διαφορετικού εμβολίου ή εκείνους που δεν κυκλοφορούν, είναι καλύτερο να περιμένουν».
«Πρέπει να υπολογίσουμε τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει ο ιός. Σε περιοχές που δεν έχουμε μεγάλη διασπορά και μπορούν να προστατευτούν με άλλα μέτρα οι γυναίκες, είναι καλό να περιμένουν. Αν όμως εκτίθεται και δεν έχει καμία επιλογή άλλου εμβολίου, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερο κι άρα πρέπει να εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά.
Ραγδαίες εξελίξεις και στο Βέλγιο με το εμβόλιο Johnson & Johnson
Το Βέλγιο αναστέλλει τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 στους κάτω των 41 ετών, μετά τον θάνατο μιας γυναίκας στην οποία είχε χορηγηθεί μια δόση του εν λόγω σκευάσματος.
«Η διυπουργική συνεδρίαση αποφάσισε να χορηγείται προσωρινά το εμβόλιο Janssen μόνο σε άτομα από 41 ετών και άνω, καθώς εκκρεμεί μια πιο λεπτομερής ανάλυση σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του σκευάσματος από τον EMA», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η γυναίκα – η οποία ήταν κάτω των 40 ετών – πέθανε στις 21 Μαΐου, αφότου εισήχθη στο νοσοκομείο με σοβαρές θρομβώσεις και ανεπάρκεια αιμοπεταλίων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις