Καθησυχαστικός ο καθηγητής Γεροτζιάφας για το AstraZeneca – «Το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη εμβολίων»
«Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό» τονίζει ο καθ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Αναφέρει μάλιστα ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του ΕΣΥ για την έγκαιρη αντιμετώπιση των περιστατικών θρομβώσεων.
«Σωστή» χαρακτηρίζει την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να συνεχιστούν κανονικά – βάσει του εν ισχύ προγράμματος – οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και υπεύθυνος του Τμήματος Θρόμβωσης στο Νοσοκομείο Tenon στο Παρίσι Γρηγόρης Γεροτζιάφας.
Αιτιολογώντας την παραπάνω κρίση του, σε σχέση με το «πράσινο φως» για τη συνεχιζόμενη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου σε ηλικίες κάτω των 50 ετών, επισημαίνει, μάλιστα, πως «το όριο ηλικίας» που έχει τεθεί «είναι εντελώς συμβατικό και οριακά αυθαίρετο», καθώς τα περιστατικά στην Ευρώπη είναι τόσο λίγα που δεν παρέχουν «την απαιτούμενη στατιστική δύναμη που θα επιτρέψει να οριστεί το κατώφλι της ηλικίας με ασφάλεια» και δηλώνει πως το «εμβόλιο της ΑΖ είναι ασφαλές και αποτελεσματικό», όπως και εκείνα των Pfizer και Moderna.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο καθηγητής σε αποψινή ανάρτησή του, οι ειδικοί εκτιμούν πως περιστατικά θρόμβωσης με θρομβοπενία θα καταγραφούν και όταν ξεκινήσει η χρήση του Sputnik-V στην Ε.Ε., όμως τα συμβάντα αυτά δεν πρέπει να «επηρεάσουν την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος», συμβουλεύει.
Στο πλαίσιο αυτό κ. Γεροτζιάφας μιλά για «πολιτική ευθύνη» της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των πολιτών, την εκπαίδευση των υγειονομικών και την εντατικοποίηση της φαρμακοεπαγρύπνησης για την άμεση αντιμετώπιση θρομβοεμβολικών περιστατικών με θρομβοπενία.
Τέλος, ο γνωστός καθηγητής αναφέρει ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι οι θρομβώσεις, αλλά η έλλειψη εμβολίων. Προειδοποιεί μάλιστα ότι το 4ο κύμα του φθινοπώρου, αν είναι έντονο, δεν θα οξύνει απλά την υγειονομική κρίση, αλλά θα ανατινάξει την κοινωνία και την οικονομία.
Δείτε την ανάρτησή του:
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα ηα παόφαση να συνεχιστεί ο εμβολιασμός περιλαμβάνοντας το εμβόλιο της Astra σε ηλικίες κάτω των 55 ετών είναι σωστή. Σημειώνω οτι στην Γαλλία, οπου το εμβόλιο χορηγείται εδώ και 2 μήνες περίπου μόνο σε πολίτες με ηλικία μεγαλύτερη από 55 χρόνια έχουμε 4 ανθρώπους που έπαθαν VITT : 2 γυναίκες 60 ετών και δύο άνδρες 70 ετών (https://ansm.sante.fr/…/20210517-vaccins-covid-19-fiche…).
Το όριο ηλικίας είναι εντελώς συμβατικό και οριακά αυθέραιτο καθώς ο αριθμός των περιστατικών στην Ευρώπη είναι πολύ μικρός για να παρέχει την απαιτούμενη στατιστική δύναμη που θα επιτρέψει να οριστεί το κατώφλι της ηλικίας με ασφάλεια.
Το εμβόλιο της ΑΖ είναι ασφαλές και αποτελεσματικό όπως και της Pfizer και της Moderna. Η εκτίμηση των ειδικών είναι οτι οταν έρθει στην Ευρωπαϊκή Ενωση το Sputnik θα βρούμε VITT.
Τα περιστατικά αυτά δεν πρέπει να επηρεάσουν την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Αντιθετα εξαιτίας τους – αλλά και εξαιτίας των σπάνιων θρομβώσεων και των αιμορραγιών που συμβαίνουν σε πολίτες που εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια – είναι πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης να
1. Ενημερώσει τους πολίτες για τα συμπτώματα ώστε έγκαιρα να απευθύνονται στον γιατρό τους
2. Εκπαιδεύσει τους γιατρούς του πεδίου ώστε έγκαιρα να διαγνώσουν το VITT που σχετίζεται με τα εμβόλια αδενοϊού όπως και κάθε άλλη θρόμβωση που σχετίζεται με τα εμβόλια mRNA ή αδενοϊού
3. Οργανώσει τα νοσοκομεία σε κάθε περιοχή ώστε να αντιμετωπίζουν τοπικά τους ασθενείς με VITT
4. Οργανώσει τα εργαστήρια ωστε να κάνουν γρήγορα των έλεγχο αντισωμάτων PF4 για να τεκμηριώνεται έγκαιρα και με ακρίβεια η διάγνωση του VITT
5. Εντάξει στην οργάνωση τους αιματολόγους και κυρίως τους αιμοστασιολόγους της χώρας ωστε να συμβουλεύουν σε «realtime» τους γιατρούς που αντιμετωπίζουν ασθενείς με VITT ή υποψία VITT ή άλλες αγγειακές/αιματολογικές επιπλοκές
6. Εναντικοποιήσει την φαρμακοεπαγρύπνηση
Στον σχεδιασμό και επίβλεψη του σχεδίου ενισχυμένης ασφάλειας εμβολιασμένων πολιτών πρέπει να συμμετέχουν ενεργά οι τοπικοί Ιατρικοί Σύλλογοι και η Αιματολογική Εταιρεία. Η εφαρμογή άμεσα ενός τέτοιου σχεδίου θα διαφυλάξει την υγεία των 30 πολιτών που θα πάθουν VITT μετά από το εμβόλιασμό με ΑΖ, θα τιμήσει την υπευθυνότητα των πολιτών που σπεύδουν να εμβολιαστούν και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στον εμβολιασμό.
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα παρά την ανάπτυξή του στις χώρες πάσχει από την έλλειψη εμβολίων. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα και όχι οι θρομβώσεις. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα περιθώριο να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο καθώς το 4ο κύμα του φθινοπώρου αν είναι έντονο, οχι μόνο θα οξείνει την υγειονομική κρίση αλλά θα ανατινάξει την κοινωνία και την οικονομία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις