Παθήσεις του θυρεοειδή επιβαρύνουν τον κοροναϊό και αντίστροφα
Ο θυρεοειδής, αλλά και άλλες ενδοκρινικές παθήσεις κάνουν δυσκολότερη την ασθένεια από κοροναϊό, όμως η θυρεοειδική ορμόνη Τ3 σε εισπνεόμενη μορφή μελετάται για τη θεραπεία της πνευμονίας από covid
Παθήσεις του θυρεοειδή αναπτύσσουν οι ασθενείς που προσβάλλονται από κοροναϊό και νοσούν βαριά μετά την αποθεραπεία τους από τη λοίμωξη, ενώ και αρκετοί ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδή νοσούν βαριά από τον κοροναϊό.
Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς που νόσησαν βαριά από covid – 19 θα πρέπει να ελέγχουν τον θυρεοειδή τους μετά την πάροδο της λοίμωξης από τον ιό, ενώ οι ασθενείς που πάσχουν από θυρεοειδή, εφόσον έχουν κολλήσει κοροναϊό, θα πρέπει να επανελέγχουν τον θυρεοειδή τους και να επισκέπτονται τον ενδοκρινολόγο τους, για τυχόν αναπροσαρμογή της θεραπείας τους.
Αυτό τόνισε η πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Ανδρομάχη Βρυωνίδου – Μπομποτά, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα θυρεοειδή, ενώ από την πλευρά του, ο Λεωνίδας Ντούντας, καθηγητής Παθολογίας και Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ulm, στη Γερμανία και Κλινικός – Επιστημονικός Συνεργάτης στη Μονάδα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου επεσήμανε ότι οι ενδοκρινικές παθήσεις επιβαρύνουν σημαντικά τους ασθενείς που προσβάλλονται από τον κοροναϊό.
Την ίδια στιγμή όμως, η θυρεοειδική ορμόνη Τ3, σε μορφή εισπνεόμενου φαρμάκου διερευνάται αν μπορεί να εφαρμοστεί ως φάρμακο στοχευμένης αγωγής κατά της covid – 19.
Ενδοκρινικές παθήσεις και covid
Συγκεκριμένα ανέφερε πως η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από covid – 19 κατά 28%, ενώ η υπέρταση και ο διαβήτης τριπλασιάζουν η κάθε πάθηση ξεχωριστά, τον κίνδυνο θανάτου από κοροναϊό.
Πρόσφατες μελέτες διαπιστώνουν ότι στην επιβάρυνση του θυρεοειδή εμπλέκεται και ο υποθάλαμος και η υπόφυση του εγκεφάλου εξαιτίας της φλεγμονής, με αποτέλεσμα την παρεμβολή στην παραγωγή των ορμονών Τ3 και Τ4. Η διαπίστωση οδηγεί τους ασθενείς με θυρεοειδή που έχουν προσβληθεί από κοροναϊό να χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδες αυξημένης φροντίδας σε σύγκριση με άλλους ασθενείς με covid, που θα μπορούσαν να νοσηλευθούν σε μονάδες χαμηλότερης φροντίδας, εξαιτίας της θυρεοειδικής αγωγής τους.
Ο κ. Ντούντας αναφέρθηκε επίσης στα επίπεδα βιταμίνης D των ασθενών με covid – 19, σημειώνοντας πως όσο μεγαλύτερη είναι η επάρκεια των επιπέδων της βιταμίνης στον οργανισμό των ασθενών, τόσο χαμηλότερα είναι τα θετικά τεστ στον ιό.
Η έρευνα
Στη μάχη κατά του κοροναϊού, φαίνεται πως μπαίνει πλέον και η θυρεοειδική ορμόνη Τ3, σε μορφή εισπνεόμενη για ασθενείς με σοβαρή πνευμονική πάθηση. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν πως υπάρχει βάσιμη ελπίδα για εφαρμογή του φαρμάκου ως στοχευμένη αγωγή κατά του covid – 19, επεσήμανε ο κ. Ντούντας.
Και καταλήγοντας επεσήμανε την ανάγκη για εντοπισμό των ασθενών με θυρεοειδοπάθειες οι οποίοι είναι ευάλωτοι στον κοροναϊό, προκειμένου να εφαρμόζονται προληπτικά μέτρα ή έγκαιρη θεραπεία και μακροχρόνια παρακολούθηση. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να παρακολουθούνται επαρκώς και οι ασθενείς μετά από λοίμωξη covid – 19, για τον αποκλεισμό των μακροχρόνιων επιπτώσεων από τον κοροναϊό.
- Συρία: Οι ερευνητές του ΟΗΕ ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου
- Αυτό είναι το λογότυπο του Κινήματος Δημοκρατίας – Το αποκάλυψε ο Κασσελάκης
- LIVE: Μόντσα – Γιουβέντους
- Αταλάντα – Έμπολι 3-2: Λύτρωσε την «Ντέα» ο Ντε Κετελάρε (vid)
- Εξάρχεια: «Δεν είναι η πρώτη φορά» – Περιγραφές σοκ από την επίθεση 33χρονου σε 29χρονη
- ΠΑΟΚ – Ατρόμητος 3-0: Μια άδικη αποβολή έγραψε την ιστορία του παιχνιδιού