Στο «Βήμα της Κυριακής»: Το Τέρας κι εγώ, ένα βιβλίο του Σταμάτη Μαλέλη για την κατάθλιψη
Ο Σταμάτης Μαλέλης μάς αποδεικνύει ότι το «τέρας» αντιμετωπίζεται.
- Βροχή καταγγελιών για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων - Τι λέει η ΠΟΕΕΤ
- «Λουκέτο» σε βαριά παραβατικό ιδιωτικό σχολείο βάζει το ΥΠΑΙΘ, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και γονέων
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Ανυπομονώ να ξεκινήσω την αποστολή μου ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Με το «Βήμα της Κυριακής»:
Το τέρας κι εγώ του Σταμάτη Μαλέλη
Η ιστορία της σχέσης του με την κατάθλιψη στο επιτυχημένο αυτοβιογραφικό βιβλίο
Πώς είναι να τα έχεις όλα και να μην έχεις τίποτα;
Ένα βιβλίο που βοήθησε χιλιάδες ανθρώπους και άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη στην Ελλάδα.
Νικιέται, όμως, η κατάθλιψη;
Ο Σταμάτης Μαλέλης μάς αποδεικνύει ότι το «τέρας» αντιμετωπίζεται.
«Ήταν, νομίζω, άνοιξη του 2007, λίγο πριν τελειώσει η τηλεοπτική σεζόν, όταν μου ζητήθηκε μια συνέντευξη από έναν τηλεοπτικό σταθμό, για να κάνω τον γνωστό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Προς το τέλος της, η παρουσιάστρια άρχισε να πλέκει το εγκώμιό μου, καταλήγοντας: «Πρέπει να αισθάνεστε ευτυχισμένος». Η αυθόρμητη απάντησή μου μάλλον τη σόκαρε. «Όχι, αγαπητή μου, δεν αισθάνομαι ευτυχισμένος. Ποτέ δεν ήμουν! Μια ζωή οι φίλοι μου με ρωτούσαν τι έχω, γιατί με έβλεπαν λυπημένο. Όταν όλοι οι άνθρωποι νόμιζαν ότι απολάμβανα τη μεγάλη μου επιτυχία, εγώ πάλευα από το πρωί μέχρι το βράδυ με το “τέρας” της κατάθλιψης».
Η πρωτοβουλία του «Βήματος» να προσφέρει το βιβλίο μου, «Το τέρας και Εγώ» στους αναγνώστες του, λόγω της συγκυρίας της πανδημίας και της αλματώδους αύξησης των περιστατικών κατάθλιψης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Τα περιοριστικά μέτρα, ο φόβος και το άγγιγμα του θανάτου που ζουν οι πολίτες και αυτής της χώρας ανοίγουν ατραπούς για προβληματισμούς, αμφισβητήσεις και απορρίψεις.
Όταν η αγωνία για την υγεία και τη ζωή μας φτάνει στα όρια της, η εμπειρία μου δίδαξε ότι εμφανίζεται μαζί της και το τέρας της κατάθλιψης.
Με αυτό το τέρας που πάλεψα και εγώ και κατάφερα μετά από σκληρή μάχη να το νικήσω, έστω στα σημεία. Δεν το έκανα όμως μόνος μου. Το έκανα με την βοήθεια των ειδικών. Χωρίς αυτούς θα συνέχιζα να δίνω ακόμη μια σισύφεια μάχη.
Πολλοί λένε ότι το βιβλίο μου βοήθησε να αποενοχοποιηθεί το στίγμα της κατάθλιψης και να ωθήσει πολλούς να κάνουν αυτό που έπρεπε. Να πάνε στον ειδικό.
Όσοι αυτή την μαύρη περίοδο κλείστηκαν στα σπίτια τους και φλέρταραν με το τέρας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να ξαναπάρουν στα χέρια τους τη ζωή και να διαχειριστούν την κατάθλιψη και τη μελαγχολία τους δημιουργικά.
Η θεία μανία όπως την χαρακτήριζαν οι φιλόσοφοι μπορεί να απεγκλωβίσει τη ζωή τους από τη διαρκή χειραγώγηση και να την οδηγήσει σε άλλα μονοπάτια.
ΓΙΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ πρωτοείπε ο Πίνδαρος και έγινε ο βασικός πυλώνας της φιλοσοφίας του Νίτσε.
Πρώτα όμως λέει πρέπει να μάθεις τι είσαι για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τον εσωτερικό σου δαίμονα και να τον αλλάξεις. Να δεις τον εαυτό σου ως ξεχωριστό, γυμνό πάνω από επίκτητα κοινωνικά στίγματα και προκαταλήψεις.
Να αγκαλιάσεις τον φόβο και τον κίνδυνο. Να βλέπεις τις καταιγίδες της ζωής όπως το δένδρο που αποκτά ισχυρότερες ρίζες. Να φτάνεις στην άκρη του γκρεμού και να κοιτάς θαρραλέα κάτω χωρίς να πέφτεις….
Από την κατάθλιψη που ζει στους βάλτους της κολάσεως έως αυτή της δημιουργίας και της υπέρβασης ο δρόμος είναι τραχύς και δύσκολος. Όμως όλοι μπορούν να τον διατρέξουν με επιτυχία. Και η προσπάθεια αυτή αξίζει για τη ζωή μας.
Σταμάτης Μαλέλης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις