YeniSafak: Θέμα «τουρκικής» μειονότητας θα θέσει στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου
Να δημιουργήσει κλίμα ενόψει της επίσκεψης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αθήνα φαίνεται πως επιδιώκει η Άγκυρα
Να δημιουργήσει κλίμα ενόψει της επίσκεψης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αθήνα φαίνεται πως επιδιώκει η Άγκυρα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας YeniSafak, η οποία πρώτη μετέδωσε τις πληροφορίες από την τουρκική πλευρά για επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ στις 31 Μαϊου, ο τελευταίος αναμένεται -μεταξύ άλλων- να θέσει ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκης και προστασίας των δικαιωμάτων της από τις ελληνικές Αρχές.
Πρόκειται για πάγια θέση της τουρκικής πλευράς, ωστόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενδέχεται να επιδιώξει να πάρει… ρεβάνς μετά την «πληρωμένη» απάντηση και τις σαφείς θέσεις του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι τελευταίες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε «Πομακοχώρια» και σε «Ελληνόπουλα» για τους μικρούς μαθητές της μειονότητας έχουν εξοργίσει την Άγκυρα που επιδιώκει να δώσει απαντήσεις εντός ελληνικής έδρας. «Μεταξύ των θεμάτων που κατά προτεραιότητα θα τεθούν στη συνάντηση θα είναι και η απόπειρα της κυβέρνησης Αθήνας να δημιουργήσει μία πλαστή ταυτότητα για την τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η σύγκρουση
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Απρίλιο, κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και τις δηλώσεις με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επήλθε σύγκρουση μετά την εμπρηστική δήλωση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.
«Μιλήσαμε για την «τουρκική μειονότητα» που ζει στην Θράκη» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός, προσθέτοντας ότι «για την ελληνική μειονότητα που ζει εδώ, από την πρώτη στιγμή μπορέσαμε να υλοποιήσουμε βέλτιστες πρακτικές. Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να διαβιούν σε αμφότερες τις χώρες με τρόπο που τους οδηγεί σε ευημερία και ειρήνη».
Ο κ. Δένδιας απαντώντας στον Τσαβούσογλου κατέστησε σαφές πως στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα. «Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λωζάνης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις