Το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μειώνει την αναλογικότητα στα ΔΣ των επιμελητηρίων
Για «ευτελισμό» κάθε έννοιας κοινοβουλευτικής και πολιτικής διαδικασίας κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τροπολογία με την οποία μειώνεται στο ελάχιστο η απαραίτητη πλειοψηφία στα ΔΣ των επιμελητηρίων
«Ευτελίζοντας κάθε έννοια κοινοβουλευτικής και πολιτικής διαδικασίας, η κυβέρνηση μειώνει στο ελάχιστο την απαραίτητη πλειοψηφία στα ΔΣ των επιμελητηρίων (από το διευρυμένο ποσοστό των 4/5 στην απόλυτη πλειοψηφία), ώστε να διευκολυνθεί η αντικατάσταση των Διοικητικών Επιτροπών τους», αναφέρουν με κοινή τους δήλωση ο υπεύθυνος Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Μιχάλης Κατρίνης και ο γραμματέας του τομέα Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Στ. Κομνηνός, του Κινήματος Αλλαγής.
Τονίζουν, μάλιστα, ότι όλα αυτά έγιναν «με εκπρόθεσμη τροπολογία βουλευτή της ΝΔ, το απόγευμα της Παρασκευής (21 Μάϊου 2021), λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη στην Ολομέλεια, μόλις δύο μήνες μετά το Ν.4782, που θεσμοθέτησε αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία».
Τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ κάνουν λόγο για «προφανή συμπαιγνία», αφού – όπως εξηγούν – η τροπολογία «έγινε αμέσως αποδεκτή από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία», όχι όμως από το Κίνημα Αλλαγής.
Και ρωτούν την κυβέρνηση, «προς τι αυτή η σπουδή για να μειώσει την αναλογικότητα στη διαμόρφωση των οργάνων διοίκησης των επιμελητηρίων, που καλούνται να εκφράσουν το σύνολο της επιχειρηματικότητας και όχι συνδικαλιστικά ή μικροπολιτικά συμφέροντα;».
Υπογραμμίζουν, εξάλλου, πως αν πράγματι ο σκοπός της τροπολογίας ήταν να διευκολύνει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων (π.χ. προϋπολογισμός), αυτό θα μπορούσε να γίνει πολύ απλά, με την ανάθεση στο ίδιο το ΔΣ της ευθύνης, στις περιπτώσεις που η Διοικητική Επιτροπή δεν συγκέντρωνε τον απαραίτητο συσχετισμό.
Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση αυτή εγείρει «σαφώς ζητήματα αντισυνταγματικότητας», αφού μεταβάλει στη διάρκεια της θητείας βασικές αρχές λειτουργίας, «καταστρατηγώντας», όπως τονίζουν, «τη βούληση του εκλογικού σώματος».
Τέλος, αναφέρουν τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, που καλούν την κυβέρνηση να ανακαλέσει την συγκεκριμένη τροπολογία, ότι «επιδιώκει τη χειραγώγηση της διαφορετικής άποψης, στην πραγματικότητα οδηγεί σε αδυναμία διοίκησης αφού, ανά πάσα στιγμή, η απόλυτη πλειοψηφία θα μπορεί να αλλάζει υπέρ της μιας πλευράς ή της άλλης, με διαφορά μιας ψήφου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις