Βροχή καταγγελιών για εταιρεία που σκάναρε τρία δισ. πρόσωπα για την αστυνομία
H Clearview AI δεν ρώτησε κανέναν πριν αρχίσει να συλλέγει μαζικά εικόνες από το Διαδίκτυο
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπων της εταιρείας Clearview AI, το οποίο χρησιμοποιείται από διωκτικές αρχές για την αναγνώριση υπόπτων, αξιοποιεί προσωπικά δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών που συλλέχθηκαν παράνομα στο Διαδίκτυο, καταγγέλλουν οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ανάμεσά τους και μία ελληνική.
H Clearview ΑΙ Inc., με έδρα τη Νέα Υόρκη, υπερηφανεύεται στον δικτυακό τόπο της ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη βιομετρική βάση δεδομένων του κόσμου, η οποία περιέχει πάνω από 3 δισεκατομμύρια εικόνες προσώπων που συλλέχθηκαν αυτόματα από το Facebook και άλλους δικτυακούς τόπους.
Οι εικόνες συλλέχθηκαν χωρίς τη γνώση και τη συγκατάθεση των εικονιζόμενων, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία παραβίασε τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) που ισχύει στην ΕΕ, υποστηρίζουν τώρα τέσσερις οργανώσεις, οι οποίες υπέβαλαν καταγγελίες στις αρχές δεδομένων της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας (η οποία έχει υιοθετήσει τη δική της βερσιόν του GDPR).
Στην Ελλάδα, η καταγγελία υποβλήθηκε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων από την οργάνωση Homo Digitalis, σύμφωνα με την οποία η Ελληνική Αστυνομία έχει διαβεβαιώσει ότι δεν χρησιμοποιεί το εν λόγω σύστημα αναγνώρισης προσώπων.
«Η συλλογή των μοναδικών χαρακτηριστικών του προσώπου μας, ή ακόμα και η διάθεσή τους στην αστυνομία ή σε άλλες εταιρείες, προχωρά πολύ πέρα από ό,τι θα περιμέναμε ως χρήστες του Διαδικτύου» δήλωσε στο Associated Press ο Ιωάννης Κούβακας, νομικός σύμβουλος της οργάνωσης Privacy International που υπέβαλε την καταγγελία στη Βρετανία.
Η Clearview βρίσκεται στο στόχαστρο οργανώσεων και πολιτικών από το 2016, όταν οι New York Times αποκάλυψαν την ύπαρξη της επίμαχης βάσης δεδομένων. «Η μυστοκοπαθής εταιρεία που μπορεί να βάλει τέλος στην ιδιωτικότητα όπως την γνωρίζουμε» ήταν ο τίτλος του άρθρου.
Έρευνες κατά της εταιρείας εκκρεμούν σε Βρετανία, Αυστραλία και Καναδά, ενώ αμερικανικές οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα προσέφυγαν τον Μάρτιο στη Δικαιοσύνη ζητώντας να σταματήσει η συλλογή βιομετρικών δεδομένων στην Καλιφόρνια.
Η εταιρεία υποστηρίζει από την πλευρά της ότι η βάση δεδομένων είναι νόμιμη επειδή βασίζεται σε δημόσια διαθέσιμες εικόνες και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση προσώπων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις