Τα συχνότερα λάθη που κάνουμε την ώρα των διατάσεων
Είναι πολύ σημαντικές ως κομμάτι της εκγύμνασής μας, αρκεί να τις κάνουμε σωστά
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Το stretching (ή αλλιώς, οι διατάσεις) είναι απαραίτητο σε κάθε μορφή άσκησης και κυρίως είναι υγεία. Ειδικοί του Harvard Health τονίζουν πως το stretching διατηρεί την ελαστικότητα, τη δύναμη και την υγεία των μυών και πως αυτή η ελαστικότητα μας είναι απαραίτητη προκειμένου να διατηρήσουμε το εύρος των κινήσεων των συνδέσμων.
Χωρίς αυτό, οι μύες γίνονται πιο κοντοί και πιο σφιχτοί. Οπότε όταν εμείς χρειαζόμαστε τον μυ για να δώσει, αυτός είναι αδύναμος και ανίκανος να “ανοίξει”. Αυτό, λοιπόν, μας θέτει για κίνδυνο για τραυματισμούς στους συνδέσμους, αλλά και για μυικές βλάβες.
Αν όμως δεν κάνουμε σωστά το stretching μπορούμε να δημιουργήσουμε θέμα από εκεί που δεν το περιμέναμε! Αυτά είναι συνήθως τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε κατά τη διάρκειά του.
Κρατάμε την αναπνοή μας
Το να κρατάμε την αναπνοή ή να παίρνουμε κοφτές ανάσες εμποδίζει το οξυγόνο από το να φτάσει στους μύες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μύες να κουράζονται πιο γρήγορα ή να βιώνουν ένα αχρείαστο στρες – ό,τι δηλαδή θέλει να αποφύγει κανείς με το stretching.
Θες να το κάνεις σωστά;
Έχε επίγνωση της στιγμής και συνδέσου με την αναπνοή σου. Χρησιμοποίησε την εκπνοή ενώ μπαίνεις πιο βαθιά σε μία στάση. Και φυσικά κάτι ακόμα που είναι σημαντικό είναι η σταθερή εισπνοή και εκπνοή. Κατά τη διάρκεια της εισπνοής στέλνεις το οξυγόνο στους μύες, ενώ κατά τη διάρκεια της εκπνοής, ο μυς έχει το απαραίτητο καύσιμο (το οξυγόνο, δηλαδή) για να κάνει ένα πιο βαθύ stretch.
Δεν μένουμε ακίνητοι και χαλαροί
Το stretch είναι μία απαλή κίνηση. Δεν χρειάζεται ένταση. Οποιαδήποτε πίεση και αγαρμποσύνη μπορεί να βλάψει τον μυ και μάλιστα να συνεισφέρει στο να σφίξει και να γίνει σκληρός.
Όταν, για παράδειγμα, προσπαθείς να αγγίξεις τα δάχτυλα του ποδιού σου, και επιστρέφεις στην αρχική σου θέση και επαναλαμβάνεις, οι μύες σου δεν βιώνουν ποτέ την παύση σε μία μεγάλης διάρκειας στάση. Αντί γι αυτό πηγαίνουν μπρος πίσω με βία. Γι αυτό να κρατάς το κάθε stretch για 30 δευτερόλεπτα χωρίς να μπαίνεις και να βγαίνεις από τη θέση, εκτός βέβαια και αν πονάς, όπου και πρέπει να σταματήσεις.
Δεν κάνουμε stretching πριν την άθληση
Κάποτε δεν γινόταν να ξεκινήσεις να παίζεις ποδόσφαιρο ή να μπαίνεις σε μία αίθουσα γυμναστηρίου για μάθημα και να μην είχες κάνει το stretching σου. Έρευνες όμως, που δημοσιεύτηκεαν το 2008, έλεγαν πως οι στατικές διατάσεις (όταν δηλαδή κρατά ένα stretch από λίγα δευτερολεπτα μέχρι ένα λεπτό) οδηγούν σε μειωμένη απόδοση του αθλητή και αυξάνει και τον κίνδυνο τραυματισμού. Πολλοί το πιστεύουν αυτό ακόμα και σήμερα και δεν κάνουν stretching πριν από ένα work out.
Το 2016 πάντως, ερευνητές ανακάλυψαν πως η αθλητική απόδοση απειλείται αν τα stretches κρατούν για πάνω από ένα λεπτό και μετά από αυτά αμέσως μπαίνεις σε δράση, χωρίς άλλη προθέρμανση (σαν να λέγαμε πως κάνεις μία διάταση που κρατά πάνω από ένα λεπτό και αμέσως μετά ξεκινάς το τρέξιμο, αντί να το πας πρώτα με ένα ελαφρύ jogging).
Τελευταία έρευνα που έγινε από το Nicholas Institute of Sports Medicine και το Athletic Trauma στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη αποκάλυψε, πως οι άνθρωποι, που κάνουν διατάσεις στατικές για 30 δευτερόλεπτα ή λιγότερο για τουλάχιστον 5 λεπτά κατά τη διάρκεια προθέρμανσης, έχουν αποδεδειγμένα λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν βλάβη στους μύες τους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οπότε πριν το επόμενο workout σου αφιέρωσε πέντε λεπτά για διατάσεις.
Απλά μην κάνεις απότομες κινήσεις και να θυμάσαι να αναπνέεις!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις