AstraZeneca: Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση και όσοι θέλουν να αλλάξουν ραντεβού – Τα πέναλτι και τα «μυστικά» της πλατφόρμας
Κανονικά προχωρά ο εμβολίασμός με AstraZeneca.
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Στο στόχαστρο της αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη στο Μαγδεμβούργο
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Κανονικά θα συνεχιστούν στη χώρα μας οι εμβολιασμοί με AstraZeneca , ενώ όπως ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ξεκινάει από το Σάββατο η χορήγηση όλων των εμβολίων στις ηλικίες 30-34.
Η κα. Θεοδωρίδου ωστόσο χωρίς να κάνει ευθεία σύσταση, τόνισε ότι για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών στις οποίες εμφανίζονται κυρίως οι σπάνιες παρενέργειες θρόμβωσης – θρομβοπενίας έχουν την ελεύθερη επιλογή να επιλέξουν κι άλλα εμβόλια.
Νωρίτερα στην τοποθέτηση της είχε αναφέρει πως «τα mRNA εμβόλια είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών».
Συγκεκριμένα η Επιτροπή εκτίμησε επίσης ότι:
- Είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών τα εμβόλια mRNA που δεν έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο TTS
- Συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση. Στην Βρετανία σε σύνολο 9 εκατ. εμβολιασμών με την 2η δόση, καταγράφηκαν μόνο 15 περιπτώσεις θρομβώσεων
- Ο υπολογιζόμενος κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης TTS μετά από χορήγηση εμβολίου της AstraZeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών.
Τι ισχύει για τη δεύτερη δόση
Όσον αφορά τη δεύτερη δόση με AstraZeneca, από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο.
«Συστήνεται η συνέχιση με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση. Σε 9 εκατ. δόσεις του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταγράφει μόλις πέντε περιπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Θεοδωρίδου.
Σημειώνεται πως αλλαγή εμβολίου στη δεύτερη δόση συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.
Υπενθυμίζεται πως οι κίνδυνοι για το ΤΤS καταγράφονται συνήθως σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου, τόνισε για μια ακόμη φορά.
Τι ισχύει για όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca και θέλουν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση
Τονίζεται πως όποιος ακυρώσει το ραντεβού του την τελευταία στιγμή ή απλώς αποφασίσει να μην πάει καθόλου στο εμβολιαστικό κέντρο έχει πέναλτι 16 ημερών μέχρι να εμβολιαστεί ξανά.
Ωστόσο, αυτό που αρκετοί δεν γνωρίζουν είναι πως η πλατφόρμα επιτρέπει στον πολίτη που έχει πέναλτι να κλείσει ραντεβού εντός των 16 ημερών, απλά τον «αφήνει» να επιλέξει ημερομηνίες αφότου περάσει το διάστημα του πέναλτι.
Επομένως σε όσους έχει επιβληθεί αυτός ο περιορισμός, μπορούν να κλείσουν ραντεβού εντός των 16 ημερών, αλλά δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο.
Τέλος όσοι αποφασίσουν να ακυρώσουν το εμβόλιο αρκετές ημέρες πριν, δεν έχουν κάποιο πέναλτι και μπορούν να κλείσουν κανονικά το επόμενο ραντεβού για εμβόλιο. Αν όμως επιλέξουν να το ακυρώσουν και δεύτερη φορά, τότε ενεργοποιείται και σε αυτή τη περίπτωση ο περιορισμός των 16 ημερών.
Βασιλακόπουλος: Ελάχιστες οι πιθανότητες θρόμβωσης μετά τη 2η δόση του εμβολίου
Την ίδια ώρα οι ειδικοί αναλύουν τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα για τα εμβόλια και τις θρομβώσεις.
Οι πιθανότητες να νοσήσει κανείς από κοροναϊό είναι εξαπλάσιες από το να πάθει θρόμβωση από το εμβόλιο, τόνισε ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Επιπλέον αναφορικά με το κατά πόσο θα ήταν καλύτερο ένας πολίτης, που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 30-49 και έχει ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, να επιλέξει να κάνει την δεύτερη δόση με κάποιο άλλο εμβόλιο, ο ίδιος σημείωσε πως «η πιθανότητα να πάθεις κάποια θρόμβωση ή επιπλοκή στην δεύτερη δόση είναι ελάχιστη».
Όπως ανέφερε, στον Σκάι, ο κ. Βασιλακόπουλος συγκεκριμένα, τα σχετικά ποσοστά που έχουν αναφερθεί μέχρι προσφάτως είναι έξι μέσα σε εκατομμύρια δόσεις.
«Είναι απειροελάχιστα» υπογράμμισε και ξεκαθάρισε πως όποιος δεν είχε κάποια αντίδραση την πρώτη φορά, γεγονός που κι αυτό είναι σπάνιο- ένα περιστατικό στις 180.000 ειδικά στην Ελλάδα-, είναι ακόμη πιο απίθανο να έχει στην δεύτερη.
Βατόπουλος για θρομβώσεις: Ελάχιστες οι παρενέργειες από τα εμβόλια
Ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, παρέχει διαβεβαιώσεις σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, σημειώνοντας πως «έχουν κάποιες ελάχιστες παρενέργειες».
«Το πρόβλημα αναφορικά με την μη επιλογή του εμβολίου από κάθε πολίτη εντοπίζεται στην επάρκεια των εμβολίων, που σύντομα θα λυθεί. Τα εμβόλια έχουν κάποιες ελάχιστες παρενέργειες, αλλά τα εμβόλια είναι αυτά που θα μας σώσουν από την πανδημία», είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας ότι στατιστικά τα περιστατικά παρενεργειών είναι ελάχιστα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των εμβολιασμών, ενώ παράλληλα παραδέχθηκε ότι «στην επικοινωνιακή διαχείριση, υπάρχει ένα μόνιμο πρόβλημα στην ΕΕ».
Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σε ότι αφορά αποφάσεις της Επιτροπής για την Εστίαση και την μουσική στα καταστήματα ή την αύξηση του ορίου συμμετεχόντων σε δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, «οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας και των καθημερινών κρουσμάτων που εντοπίζονται».
Σε ότι αφορά τον συνωστισμό νέων σε πλατείες, είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι «επειδή αυτό δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, έχει αλλάξει η στρατηγική για την διαχείριση της κατάστασης, με έμφαση στην διενέργεια πάρα πολλών τεστ, καθώς μαζί με τα rapid test έχουμε και τα self test, τα αποτελέσματα των οποίων θα κρίνουν και τις τελικές αποφάσεις πχ. για το όριο καλεσμένων σε δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων».
«Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι για μένα τόσο καθοριστικός, όσο είναι ο αριθμός των βαριών περιστατικών και των σοβαρών κρουσμάτων στα νοσοκομεία», επεσήμανε ο κ. Βατόπουλος, τονίζοντας ότι ο κοροναϊός ειναι εδώ και δεν τελειώσαμε με την πανδημία, αποκρινόμετος στο κατά πόσον προβληματίζονται οι ειδικοί από τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, που παραμένει υψηλός.
Η απάντηση του ΕΟΦ για τα περιστατικά θρομβώσεων
Για πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης με θρομβοπενία στη χώρα μας μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca έκανε νωρίτερα λόγο σε ανακοίνωσή του και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, σημειώνοντας ότι η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με το εν λόγω σκεύασμα είναι 0,55/100.000.
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΦ: «Προς ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το θέμα των περιστατικών θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο VAXZEVRIA της Εταιρείας AstraZeneca, και μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) και την ομάδα εργασίας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ) αναφέρονται τα ακόλουθα:
Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000)».
«Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000)» συνεχίζει ο ΕΟΦ και καταλήγει:
«Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε εχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις