Η ερχόμενη Πέμπτη 3 Ιουνίου είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός στον οποίο η κυβέρνηση θα αναμετρηθεί με τα συνδικάτα των εργαζομένων για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Να μην καταταθεί στη Βουλή

Μετά την ΑΔΕΔΥ που έχει προκηρύξει απεργία με αίτημα να αποσυρθεί ως αντεργατικό το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη, δεκάδες σωματεία και ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα προκηρύσσουν απεργία για την ίδια ημέρα διεκδικώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Σήμερα μάλιστα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά αποφάσισαν 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ μετά από απόφαση της ΠΝΟ στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι ναυτεργάτες.

«Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται. Αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αποσύρεται» είναι το πνεύμα που επικρατεί σε πολύ μεγάλο κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η ΓΣΕΕ η οποία φαίνεται να αντιδρά κυρίως επί συγκεκριμένων σημείων ενώ και η ΟΤΟΕ στο χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων με υπόμνημά της προς το υπουργείο τοποθετήθηκε επί συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχεδίου (πχ τηλεργασία, υπερωρίες) σε μια λογική «βελτιωτικών» προτάσεων επί του σχεδίου νόμου που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Οι αντιδράσεις και οι προτάσεις των εργοδοτών

Από την πλευρά των εργοδοτών, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος απέστειλε υπόμνημα στον υπουργό Εργασίας και τους τομεάρχες εργασίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τις θέσεις της επιμελητηριακής κοινότητας.

Ο κ. Μίχαλος με το υπόμνημά του ζητάει διευκρινίσεις, αποσαφήνιση διατάξεων και νομοτεχνική βελτίωση άλλων και σε κάθε περίπτωση κινείται και αυτός στη διατύπωση προτάσεων επί του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης.

Απόσυρση

Σε αντίθεση με τα παραπάνω τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα αλλά και στο χώρο του δημοσίου που έχουν προκηρύξει απεργία για τις 3 Ιουνίου δεν μπαίνουν σε κανέναν διάλογο με την κυβέρνηση, αξιώνοντας την απόσυρση του νομοσχεδίου καθώς επιμένουν ότι καταργείται το 8ωρο, επιβάλλονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας σε βάρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, προωθείται η ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με το άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους από όσους ισχύει σήμερα.

Επιπλέον το ζήτημα που τίθεται από τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα και την ΑΔΕΔΥ είναι η ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας, η ουσιαστική κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή

Στο φόντο όλων αυτών συνεχίζονται οι πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης επιμένουν να επικεντρώνουν σε συγκεκριμένα σημεία κάτω από την ομπρέλα της συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής σε ότι αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε με στελέχη της ΝΔ σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας συνδυάζει την ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Καθώς η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα επιδιώκει την ισορροπία μεταξύ αυτών των δυο προτεραιοτήτων, έχοντας ως γνώμονα τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

ΝΔ: Η Αριστερά τοποθετείται με όρους του 19ου αιώνα

Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «η κριτική αυτή δεν παρακολουθεί ούτε τις βασικές ανάγκες του εργαζομένου και τις εξελίξεις στη ζωή του, ούτε τις εξελίξεις στην ΕΕ».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο γραμματέας της ΝΔ Γιώργος Στεργίου επιτέθηκε στην Αριστερά λέγοντας ότι «σε ένα πεδίο που η Αριστερά, ενώ το θεωρεί προνομιακό της, τοποθετείται για όλες τις σύγχρονες προκλήσεις με όρους του προηγούμενου αιώνα».

Πάντως κομβικό σημείο αντιπαράθεσης τις τελευταίες μέρες αναδεικνύεται η μετατροπή του ΣΕΠΕ (Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας) σε Ανεξάρτητη Αρχή.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι αυτό είναι ένα από τα «όπλα», το δεύτερο είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, για την αντιμετώπιση του «βασικότερου προβλήματος της αγοράς εργασίας, της μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας».

ΣΕΠΕ και ασυδοσία στην αγορά εργασίας

Το θέμα του ΣΕΠΕ ανέδειξαν πάντως κατά τις συναντήσεις που είχαν με τους εργαζόμενους του υπουργείου Εργασίας τόσο η Φώφη Γεννηματά σήμερα όσο και ο Αλέξης Τσίπρας χτες.

Μάλιστα κοινή συνισταμένη της κριτικής που δέχεται η κυβέρνηση είναι ότι ουσιαστικά καταργεί το ΣΕΠΕ και δίνει το μήνυμα προς τους εργοδότες για πρακτικές ασυδοσίας στην αγορά εργασίας.

«Η κυβέρνηση έρχεται να κάνει την εργασία πιο φτηνή, μέσα από το απλήρωτο δεκάωρο, μέσα από τις ατομικές συμβάσεις –που στερούν από τον εργαζόμενο κάθε δυνατότητα διεκδίκησης-, μέσα από την ουσιαστική κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και μέσα από το χτύπημα στα συνδικάτα», επεσήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Φυσικά και σήμερα υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες. Και σήμερα υπάρχει εργοδοτική αυθαιρεσία. Το ζήτημα είναι ότι αντί η κυβέρνηση να την αντιμετωπίσει –υπάρχουν εργαλεία για αυτό και έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα την περίοδο ’15-’19- έρχεται τώρα να τη νομιμοποιήσει», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος ότι τα ψηφιακά εργαλεία όπως κάρτα εργασίας για τον έλεγχο των υπερωριών είχαν θεσμοθετηθεί από το 2017.

Τα 10ωρα θα πυροδοτήσουν νέο κύμα brain drain

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «το νομοσχέδιο αυτό θα πυροδοτήσει νέο κύμα brain drain γιατί ένας νέος επιστήμονας δε θα μείνει εδώ να δουλεύει απλήρωτα δεκάωρα», ενώ πρόσθεσε ότι «η αύξηση των ωρών εργασίας σε τέτοιο βαθμό –ειδικά σε κλάδους όπως στη βιομηχανία που οι υπερωρίες πηγαίνουν στις 150 ώρες- θα φέρει περισσότερα εργατικά ατυχήματα».

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά για το εργασιακό νομοσχέδιο τονίζοντας ότι ισοπεδώνει εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις και ενισχύει μόνο τους εργοδότες.

«Το Κίνημα Αλλαγής είναι απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές, θα τις καταψηφίσει στη Βουλή και δεσμεύεται για την κατάργηση τους όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν» δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Πόλεμος

Το ΚΚΕ συνεχίζει τις ανοιχτές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα ενώ χτες ο Δημήτρης Κουτσούμπας από την πλατεία Συντάγματος ζήτησε την απόσυρση του «νομοσχεδίου-εκτρώματος», τονίζοντας ότι στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση στους εργαζόμενους η μόνη απάντηση είναι ο πόλεμος, λέγοντας ότι «σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε».