Γενετικά τροποποιημένος σολομός κολυμπά προς το αμερικανικό πιάτο
Οι σολομοί της AquaBounty μεγαλώνουν δύο φορές ταχύτερα.
Με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους λόγω της πανδημίας, η εταιρεία βιοτεχνολογίας AquaBounty αρχίζει να προμηθεύει καταστήματα και εστιατόρια με το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ανθρώπινη κατανάλωση, έναν σολομό που αναπτύσσεται δύο φορές ταχύτερα σε σχέση με τους άγριους πρόγονούς του.
Οι σολομοί της AquaBounty εκτρέφονται σε κλειστό ιχθυοτροφείο στο Άλμπανι της Ιντιάνα, μακριά από ποτάμια και λίμνες που θα δημιουργούσαν ανησυχίες για απόδραση των «μεταλλαγμένων» ψαριών στο φυσικό περιβάλλον.
Πρόκειται για σολομούς του Ατλαντικού (Salmo sala), στους οποίους έχει εισαχθεί ένα γονίδιο από τον σολομό του Ειρηνικού (Oncorhynchus tshawytscha) μαζί με ρυθμιστικές αλληλουχίες του προβατόψαρου (Zoarces americanus). To ξένο γονίδιο επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών και επιτρέπει στο ψάρι να μεγαλώνει όλο τον χρόνο, αντί μόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Ως αποτέλεσμα, τα ψάρια φτάνουν το επιθυμητό μέγεθος των 3,60-5,4 κιλών σε 18 μήνες αντί σε 36.
Ωστόσο η νέα τεχνολογία προκαλεί αντιδράσεις εκ μέρους οργανώσεων και καταναλωτών και αρκετές αλυσίδες σουπερμάρκετ, ανάμεσά τους η Costco και η Walmart, δεν σκοπεύουν να προμηθευτούν το νέο προϊόν.
Στο μποϊκοτάζ πρωτοστατεί η οργάνωση Block Corporate Salmon, η οποία έχει ως στόχο να διαφυλάξει τη βιώσιμη αλιεία σολομού από κοινότητες αυτοχθόνων Αμερικανών και να προστατεύσει τους φυσικούς πληθυσμούς από τυχόν επαφή τους με τα γενετικά τροποποιημένα ψάρια.
«Το μεγαλύτερο μέρος των σολομών που πωλούνται σε αυτή τη χώρα είναι εισαγόμενο» απαντά η Σίλβια Γουλφ, διευθύνουσα σύμβουλος της AquaBounty.
«Η ύπαρξη μιας τοπικής πηγής που δεν είναι εποχική όπως ο άγριος σολομός και παράγεται σε αυστηρά ελεγχόμενο περιβάλλον βιοασφάλειας είναι όλο και πιο σημαντική για τους καταναλωτές» λέει στο Associated Press.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η εκτροφή των ψαριών στην κλειστή εγκατάσταση των 265.000 λίτρων εκμηδενίζει την πιθανότητα θαλάσσιας ρύπανσης, ένα σημαντικό πρόβλημα των συμβατικών ιχθυοτροφείων.
Παρά την ταχύτατη ανάπτυξή τους, οι γενετικά τροποποιημένοι σολομοί χρειάζονται λιγότερη τροφή για να φτάσουν στο επιθυμητό βάρος.
Ο γενετικά τροποποιημένος σολομός αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, έλαβε όμως έγκριση από την FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) μόλις το 2015.
Παρέμενε το μόνο εγκεκριμένο γενετικά τροποποιημένο ζώο για ανθρώπινη κατανάλωση μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η FDA έδωσε το πράσινο φως στον πρώτο γενετικά τροποποιημένο χοίρο.
Τον Ιανουάριο του 2022 πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις ΗΠΑ το μέτρο της υποχρεωτικής σήμανσης στα τρόφιμα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά, η οποία όμως αφορά μόνο τα προϊόντα που πωλούνται απευθείας στους καταναλωτές και δεν θα ισχύει στα εστιατόρια.
- Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA
- LIVE: Παναθηναϊκός – Athens Kallithea
- Μαγδεμβούργο: Τα κενά ασφαλείας και οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ