Η Δυτική Ακτή των ΗΠΑ ανοίγει για υπεράκτια αιολικά πάρκα
Το αιολικό πάρκο θα είναι το πρώτο του είδους στην ακτή της Καλιφόρνια
Ο Τζο Μπάιντεν φιλοδοξεί να κατασκευαστεί ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια (offshore) αιολικά πάρκα στον κόσμο, ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια, τα οποίο θα μπορεί να παράγει 3 γιγαβάτ σε πρώτη φάση και να δίνει ρεύμα με την ολοκλήρωσή του σε 1,6 εκατ. νοικοκυριά. Πρόκειται για τεράστια στροφή του νέου αμερικανού προέδρου προς ανανεώσιμες μορφές ενέργειας που σηματοδοτεί την τελείως διαφορετική πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον και ο Μπάιντεν από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε βάλει φρένο ακόμη και στη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το αιολικό πάρκο θα είναι το πρώτο του είδους στην ακτή της Καλιφόρνια και αναμένεται ότι θα έχει σε αυτή τη φάση περίπου έκταση πάνω από χίλια τετραγωνικά χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά του Κόλπου του Μόρο. Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ πατάει γκάζι στην έγκριση σχεδίων για την παραχώρηση μισθώσεων (leasing) για την παραγωγή αιολικής ενέργειας 1,6 γιγαβάτ ανοικτά του Χάμπολτ Κάουντι στα βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.
Έργα 4,6 γιγαβάτ
Πρόκειται ουσιαστικά για έργα 4,6 γιγαβάτ συνολικά, σε έκταση που δεν έχει γνωρίσει ποτέ η περιοχή παρά το ότι είναι πολύ προηγμένη τεχνολογικά. Ουσιαστικά με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση Μπάιντεν ανοίγει τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ στα αιολικά πάρκα και τις ΑΠΕ γενικότερα καθώς μέχρι σήμερα οι εταιρείες του χώρου είχαν σπεύσει να εκμεταλλευτούν περισσότερο την Ανατολική Ακτή κατασκευάζοντας αντίστοιχες εγκαταστάσεις στο Μπλοκ Άιλαντ στο Κονέκτικατ.
Με το πράσινο φως για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικά αιολικών πάρκων στην ακτή της Καλιφόρνια μπαίνει ουσιαστικά τέλος στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί κυρίως με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και συγκεκριμένα με το Ναυτικό που ήθελαν την περιοχή ελεύθερη για την πραγματοποίηση ασκήσεων και άλλων δραστηριοτήτων.
Αποφασιστικό βήμα για «πράσινο»ηλεκτρισμό έως το 2035
Με την κίνηση αυτή ο Μπάιντεν κάνει ένα σημαντικό βήμα ώστε να πετύχει το στόχο της κυβέρνησής του για παραγωγή 100% καθαρού ηλεκτρισμού από άνθρακα έως το 2035. Η απόφαση αυτή για την Καλιφόρνια επίσης ελήφθη μόλις μετά από λίγες εβδομάδες μετά την έγκριση κατασκευής τεράστιου αιολικού πάρκου στην Ανατολική Ακτή και συγκεκριμένα στη Νέα Αγγλία. Το έργο αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γνωστό ως Vineyard Wind 1, θα αποτελείται από 62 ανεμογεννήτριες σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ η μια από την άλλη και με ύψος σχεδόν 300 μέτρα η κάθε μια. Υποθαλάσσια καλώδια θα μεταφέρουν την ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες αυτές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Νέας Αγγλίας στην ξηρά. Το έργο αναμένεται να παράγει αρκετή ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτεί 400.000 σπίτια της Μασαχουσέτης κάθε χρόνο, εξοικονομώντας παράλληλα δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης αναμένεται ότι θα μειώσει τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην πολιτεία κατά περίπου 1,68 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν για καιρό αντιταχθεί στην ανάπτυξη ΑΠΕ στη Δυτική Ακτή, επικαλούμενοι ανάγκες δοκιμών και εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή. Ο γόρδιος δεσμός λύθηκε μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων από ομάδα εργασίας που εκπροσωπεί ομοσπονδιακούς φορείς, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και την Επιτροπή Ενέργειας της Καλιφόρνια.
Πλέον αρκετές εταιρείες ΑΠΕ έχουν δείξει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στα έργα που θα γίνουν την περιοχή. Ανάμεσα σε αυτές οι Magellan Wind, Orsted North America Inc. και Equinor ASA αποτελούν μέρος συμμαχίας που πιέζει για ανάπτυξη offshore αιολικών πάρκων κοντά στην Καλιφόρνια.
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»