ΗΠΑ: Γιατί η αύξηση του πληθωρισμού μπορεί να είναι και «καλά νέα»
Κάποιοι ανησυχούν για τις αυξήσεις στις τιμές, κάποιοι τις θεωρούν προσωρινές, αλλά είναι κι αυτοί που τις βλέπουν με καλό μάτι…
Το θέμα των πληθωριστικών πιέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί μια από τις βασικότερες ανησυχίες που ταλανίζουν αγορές και αναλυτές το τελευταίο διάστημα.
Αρκετά στοιχεία που ανακοινώνονται καταδεικνύουν σημαντική αύξηση στις τιμές, την ώρα που η αμερικανική οικονομία ανεβάζει ρυθμούς, ενισχύοντας τους φόβους ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει τη Fed να εγκαταλείψει τη χαλαρή δημοσιονομική της πολιτική.
Οι προβληματισμοί για τον πληθωρισμό είναι έντονοι και εκφράζονται από πολλά στόματα, ενώ συχνά αποτυπώνονται και στις αγορές, με την Wall Street να υποχωρεί, τον χρυσό να ενισχύεται – παίζοντας παιχνίδι κοντά στα 1.900 δολάρια- και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να ανεβαίνουν.
Η Fed, δια στόματος τόσο του επικεφαλής της όσο και άλλων αξιωματούχων, αν και κατανοεί τις ανησυχίες αυτές, εν τούτοις τονίζει ότι η ανοδική τάση είναι προσωρινή, παρακολουθείται στενά, κι ως εκ τούτου επί του παρόντος δεν χρειάζεται να δράσει.
Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed έδειξαν πως «κάποιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι σύντομα θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα του tapering έτσι ώστε να βοηθηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ από την πανδημία».
To tapering
«Ένας αριθμός στελεχών υποστήριξε, πως αν η οικονομία συνεχίσει να ανακάμπτει με ταχύ ρυθμό κοντά στους στόχους της Επιτροπής, θα ήταν επιτρεπτό σε κάποιο σημείο των επόμενων συνεδριάσεων να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα πλάνο προσαρμογής του ρυθμού αγοράς ομολόγων» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα πρακτικά της. Κοινώς ναι μεν το tapering δεν βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι, αλλά έχει μπει στον ορίζοντα προς συζήτηση στις επόμενες συνεδριάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει καταστήσει σαφές ότι στοχεύει να διατηρήσει τις μηνιαίες αγορές τίτλων στα 120 δισ. δολ. μέχρι να δει «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο» προς την πλήρη απασχόληση και τον στόχο του πληθωρισμού του 2%.
Η θετική πλευρά
Ωστόσο πέρα απο τις καθησυχαστικές δηλώσεις σε ότι αφορά του πληθωριστικούς κινδύνους, υπάρχουν κι αυτοί που βλέπουν θετικά την άνοδο του πληθωρισμού.
Αυτοί, που ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρούν ότι η ταχύτερη από την προβλεπόμενη άνοδος στις τιμές, είναι επί της ουσίας μια καλή ένδειξη.
Ένας εξ αυτών είναι ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, κι εκ των οικονομικών συμβούλων του Τζο Μπάιντεν, ο Bharat Ramamurti. Ο Ramamurti δήλωσε στο Yahoo Finance ότι το πρόσφατο άλμα του πληθωρισμού είναι στην πραγματικότητα ένα θετικό σημάδι.
«Η ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση σε ορισμένες από αυτές τις τιμές είναι στην πραγματικότητα ένα καλό σημάδι με την έννοια ότι είναι ένα σημάδι ότι η οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα από ό, τι πολλοί ανέμεναν», είπε.
«Επιστροφή στα επίπεδα που ήμασταν πριν»
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε άνοδο με ετήσιο ρυθμό 4,2% , το μεγαλύτερο άλμα σε περισσότερα από 12 χρόνια. Οι τρεις κατηγορίες που είδαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές περιελάμβαναν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, αεροπορικά κόστη και ενοικιάσεις αυτοκινήτων, και διαμονή μακριά από το σπίτι.
Την Παρασκευή επίσης, το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι ένα άλλο μέτρο του πληθωρισμού, ο δείκτης τιμών των Δαπανών Προσωπικών Δαπανών , επίσης αυξήθηκε τον Απρίλιο αρκετά πάνω απο το όριο του 2% που θέτει η Federal Reserve για τον πληθωρισμό.
Ο Ramamurti σημείωσε ότι μέρος του πληθωρισμού αντικατοπτρίζει απλώς την επιστροφή της οικονομίας στο φυσιολογικό μετά την πανδημία. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι αυξήσεις τιμών μας φέρνουν πίσω στα επίπεδα που ήμασταν πριν», λέει, αναφέροντας ως παράδειγμα, τα αεροπορικά εισιτήρια.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων – οι οποίες μειώθηκαν το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας – αυξάνονται τώρα αλλά εξακολουθούν να είναι κάτω από τα επίπεδα του 2019. Ωστόσο, οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών έχουν φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα μετά από άλμα 10% τον περασμένο μήνα.
Ενώ ο Ramamurti, είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, πρόσθεσε ότι οι δείκτες θα πρέπει να αναλυθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.
Τόνιζε δε, ότι η τάση αυτή θα πρέπει να εκτιμηθεί με πιο μακροπρόθεσμη προοπτική και όχι από την βραχυπρόθεσμη τάση που παρουσιάζει επιθετική αύξηση.
- Βαλένθια: «Τα χέρια τους είναι βαμμένα με αίμα»
- Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια: «Η Ευρώπη θα πρέπει να έχει κοινή φωνή απέναντι στον Τραμπ»
- Περού: Ο πρόεδρος Σι εγκαινίασε το λιμάνι Τσανκάι, κινεζικής χρηματοδότησης
- Γερμανία: Επιτέλους, βάλτε φρένο στο «φρένο του χρέους»
- Ευρώ: Tι σημαίνει για νοικοκυριά, επιχειρήσεις η απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο
- ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι θάνατοι από υπερβολική δόση σε ποσοστό ρεκόρ σε ένα χρόνο