Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση προκαλεί αντιδράσεις από την πλευρά των συνδικάτων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις στις 3 Ιούνη
Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, με αφορμή τη στάση εργασίας του Μετρό, υπογράμμισε ότι στο νέο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη ότι στις απεργίες που θα γίνονται σε τομείς κοινής ωφελείας, όπως το Μετρό, τα απορρίμματα, η ΔΕΗΔΕΗ -0,17% κ.α., θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας σε ποσοστό 33% έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.
Υπενθυμίζουμε, ότι σε αυτούς τους τομείς ήδη υπάρχει πρόβλεψη για προσωπικό ασφαλείας, αλλά με το νέο νομοσχέδιο ο αριθμός αυτός φτάνει το 1/3 των εργαζομένων, που όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού θα σημάνει ότι δεν θα υπάρχουν απεργοί.
«Επίσης θα υπάρξει και μια σχετική ρύθμιση για τις απεργίες, ώστε όταν κάποια από αυτές κηρύσσεται από το δικαστήριο ως καταχρηστική, να μην εξαγγέλλεται από άλλο σωματείο και να παρακάμπτεται έτσι η απόφαση της Δικαιοσύνης», ανέφερε ακόμα ο υπουργός.
Σεβόμαστε τους συνδικαλιστές, είπε ο κ. Χατζηδάκης, αλλά και αυτοί θα πρέπει να σέβονται τους πολίτες.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι ψηφοφορίες για απεργία θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, αποδυναμώνοντας το δικαίωμα στη συνέλευση και τη συζήτηση, ενώ ουσιαστικά απαγορεύεται η απεργιακή περιφρούρηση, καθώς δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να προσφύγει εναντίον των εργαζομένων αν προχωρήσουν σε τέτοια δράση και να αξιώσει και αποζημίωση.
Η μείωση των μελών της διοίκησης του σωματείου που προστατεύονται από απόλυση και των συνδικαλιστικών αδειών, τα πρόστιμα και οι ποινές στους εργαζομένους που θα συμμετέχουν σε μια «παράνομη» απεργία έρχονται να «φρενάρουν» και να δυσκολεύσουν το δικαίωμα στην απεργία σε μια περίοδο που οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κάθε άλλο παρά υποχωρούν.
Σε ότι αφορά την ψηφιακή κάρτα που εισάγεται με το νέο νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι αυτό είναι ένα αίτημα που είχε διατυπώσει η ΓΣΕΕ και ήδη εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς όπως οι τράπεζες για παράδειγμα. Αρχικά η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους, ώστε να κατοχυρωθεί το ωράριο τους.
Οι αντιδράσεις των συνδικάτων – Η απεργία της 3ης Ιούνη
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις τόσο στα συνδικάτα όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατηγορούν το υπουργείο Εργασίας ότι καταργεί το 8ωρο, επιβάλλονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας σε βάρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, προωθείται η ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με το άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους από όσους ισχύει σήμερα.
Επιπλέον ότι φέρνει την ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ προσπαθεί για αποδυνάμωση της απεργίας, την ουσιαστική κατάργηση του ν.1264 και την επίθεση στα συνδικάτα και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Τα συνδικάτα παίρνουν θέση μάχης την Πέμπτη 3 Ιούνη με την ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας – Πειραιά και μια σειρά σωματεία και ομοσπονδίες να καλούν σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Η ΓΣΕΕ συνεδριάζει τη Δευτέρα για να αποφασίσει τις δράσεις της.
Για μητέρα όλων των μαχών κάνουν λόγο συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που αρνούνται τον διάλογο με το υπουργείο και δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν για να αποτρέψουν την ψήφισή του.
«Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή, ούτε να ψηφιστεί. Πρέπει να ανατραπεί», αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.
«Καλούμε τα συνδικάτα της Αθήνας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις, που αυτά κρίνουν αναγκαίες, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την ημέρα της απεργίας, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται. Αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αποσύρεται» τονίζει το ΕΚΑ, επισημαίνοντας ότι η απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 3 Ιουνίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 π.μ.
24ωρη απεργία εξήγγειλε και η ΠΝΟ στα πλοία που θα ξεκινήσει από τις 00:01 έως τις 24:00 της ίδιας μέρας.
«Το νέο νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα που όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, ενώ ξεθεμελιώνεται η μεγαλύτερη εργατική κατάκτηση, αυτή του 8ωρου, που θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας πριν 100 χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση που καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο.
Η στάση των κομμάτων
Από την πλευρά της κυβέρνησης επιμένουν να επικεντρώνουν σε συγκεκριμένα σημεία κάτω από την ομπρέλα της συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής σε ότι αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Ο Κωστής Χατζηδάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε με στελέχη της ΝΔ σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας συνδυάζει την ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Καθώς η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα επιδιώκει την ισορροπία μεταξύ αυτών των δυο προτεραιοτήτων, έχοντας ως γνώμονα τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».
Θέση μάχης και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Ιδίως το θέμα του ΣΕΠΕ έχει βρεθεί στο κέντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης τις τελευταίες μέρες, καθώς και οι εργαζόμενοι στην Επιθεώρηση Εργασίας, ισχυρίζονται ότι οι επερχόμενες αλλαγές θα σημάνουν ότι τελικά το υπουργείο Εργασίας αποποιείται της πολιτικής του ευθύνης, μιας και το σχέδιο είναι να μετατραπεί σε ανεξάρτητη αρχή.
Από τη μεριά τους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα του ΣΕΠΕ, κάνοντας λόγο για κατάργηση του ελέγχου, κάτι που στέλνει μήνυμα ασυδοσίας στην εργοδοσία, ενώ δεσμεύονται με κατάργηση του νόμου εάν περάσει.
«Φυσικά και σήμερα υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες. Και σήμερα υπάρχει εργοδοτική αυθαιρεσία. Το ζήτημα είναι ότι αντί η κυβέρνηση να την αντιμετωπίσει –υπάρχουν εργαλεία για αυτό και έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα την περίοδο ’15-’19- έρχεται τώρα να τη νομιμοποιήσει», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος ότι τα ψηφιακά εργαλεία όπως κάρτα εργασίας για τον έλεγχο των υπερωριών είχαν θεσμοθετηθεί από το 2017», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Το Κίνημα Αλλαγής είναι απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές, θα τις καταψηφίσει στη Βουλή και δεσμεύεται για την κατάργηση τους όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν» δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Το ΚΚΕ συνεχίζει τις ανοιχτές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα ενώ χτες ο Δημήτρης Κουτσούμπας από την πλατεία Συντάγματος ζήτησε την απόσυρση του «νομοσχεδίου-εκτρώματος», τονίζοντας ότι στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση στους εργαζόμενους η μόνη απάντηση είναι ο πόλεμος, λέγοντας ότι «σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε».
«Το νομοσχέδιο αυτό, φαίνεται πως τελικά είναι χειρότερο και από το αναμενόμενο, αφού δεν επιτίθεται μόνο στο 8ώρο, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά καταργεί και επισήμως πλέον το ΣΕΠΕ και την απεργία», αναφέρει το ΜέΡΑ 25 σε ανακοίνωσή του.
- Βαλένθια: «Τα χέρια τους είναι βαμμένα με αίμα»
- Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια: «Η Ευρώπη θα πρέπει να έχει κοινή φωνή απέναντι στον Τραμπ»
- Περού: Ο πρόεδρος Σι εγκαινίασε το λιμάνι Τσανκάι, κινεζικής χρηματοδότησης
- Γερμανία: Επιτέλους, βάλτε φρένο στο «φρένο του χρέους»
- Ευρώ: Tι σημαίνει για νοικοκυριά, επιχειρήσεις η απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο
- ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι θάνατοι από υπερβολική δόση σε ποσοστό ρεκόρ σε ένα χρόνο