Self test: Σταματούν για τους πλήρως εμβολιασμένους – Οι προβληματισμοί των ειδικών
Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 στη χώρα μας
- Μάχη για τη ζωή δίνει 17χρονος - Είχε τραυματιστεί στο τροχαίο που έχασαν τη ζωή τους 2 άτομα
- «Επικήρυξε» με 100.000 δολάρια τον αντιπολιτευόμενο Γκονσάλες Ουρούτια η Βενεζουέλα
- Παράσημο από τον Μπάιντεν σε μια πολέμια του Τραμπ
- Δέσποινα Βανδή - Βασίλης Μπισμπίκης: Κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα - Σε ποιον έπεσε το φλουρί
Σε περίπου 15 ημέρες αναμένεται να σταματήσουν να είναι υποχρεωτικά τα self test για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.
Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί στην επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Η απόφαση αυτή σύμφωνα με το ΣΚΑΪ θα αφορά όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού και αφού έχει περάσει το απαραίτητο διάστημα από τη δεύτερη δόση για την απόκτηση της απαραίτητης ανοσίας στον οργανισμό αλλά και όσους έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.
Υπενθυμίζεται πως ήδη τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 στη χώρα μας με βάση το οποίο οι πλήρως εμβολιασμένοι τουρίστες θα έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων.
Όσοι έχουν αντισώματα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό
Πάντως σημειώνεται πως οι πιθανότητες να μεταδώσει τον ιό κάποιος που έχει ήδη αναπτύξει αντισώματα, είτε επειδή έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19 είτε λόγω νόσησης, είναι υπαρκτές, σίγουρα όμως είναι σαφώς πιο μικρές σε σύγκριση με τους ανθρώπους οι οποίοι δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες.
Επομένως δεν θα ήταν άτοπο να πεικανείς, πως ακόμη και όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου θα έπρεπε να γνωρίζουν σε περίπτωση που έχουν κολλήσει κοροναϊό, πως μπορούν να το μεταδώσουν.
Ένα από τα εργαλεία για να το γνωρίζουν αυτό είναι το self test, στα οποία όπως φαίνεται από το παραπάνω ρεπορτάζ δεν θα έχουν πρόσβαση στα μέσα Ιουνίου.
Ολοι, πάντως, σημειώνουν πως απαιτούνται διεξοδικές μελέτες και παραπάνω στοιχεία ώστε να υπάρχει ακριβής εικόνα.
«Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν η μείωση στο ιικό φορτίο (λόγω εμβολιασμών) είναι αρκετή για να εμποδίσει τη μετάδοση» δήλωσε πρόσφατα και ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Τι δείχνουν μελέτες
Μελέτες δείχνουν ότι ποσοστό 1%-10% όσων έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει μπορούν να μολυνθούν εκ νέου από τον ιό.
Μιλώντας στην επιθεώρηση Scientific American, ο Γκιγιέρμο Λόπεθ Λιουντς, καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας, έσπευσε να προειδοποιήσει πως «είναι βέβαιο ότι υποτιμάμε τις περιπτώσεις μόλυνσης όσων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει» – κατά συνέπεια, αν και συνήθως ασυμπτωματικοί, διαθέτουν ιικό φορτίο ικανό με μεταδοθεί σε μη εμβολιασμένους.
«Ενας που έχει ανοσία, αλλά φέρει ιικό φορτίο, μπορεί να μολύνει κάποιον που δεν έχει τις ίδιες άμυνες. Αν και ο άλλος έχει ανοσία, η πιθανότητα μετάδοσης είναι ελάχιστη» σημειώνει ο ίδιος με βάση το ρεπορτάζ της ισπανικής «el Pais». Για να ισχυριστεί, στη συνέχεια, ότι με βάση αυτό το γεγονός τα προληπτικά μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μέχρις ότου η διαδικασία εμβολιασμού γενικευθεί και επιτευχθεί συλλογική ανοσία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις