NASA: Φωτογραφίες από σύννεφα στον πλανήτη Άρη κατέγραψε το Curiosity
Τα εν λόγω σύννεφα που κατέγραψε το «Curiosity» μάλιστα φαίνονται να έχουν σχηματιστεί αρκετά πιο υψηλά από όσο πίστευαν οι επιστήμονες πως μπορούν να σχηματιστούν, προσθέτοντας ακόμα ένα αίνιγμα στα ερωτήματα που υπάρχουν για τον πλανήτη Άρη.
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Νέα μυστικά του πλανήτη Άρη φαίνεται πως «ξεκλειδώνει» το ρόβερ «Curiosity» της NASA καθώς ο φωτογραφικός φακός του απαθανάτισε σύννεφα πάνω από τον κόκκινο πλανήτη, τα οποία μάλιστα σχηματίστηκαν ψηλότερα από την επιφάνεια του.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η εμφάνιση νεφών στην ατμόσφαιρα του Άρη είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο, καθώς συνήθως συσσωρεύονται κοντά στον ισημερινό του κόκκινου πλανήτη και μόνο κατά τη διάρκεια της πιο κρύας εποχής του χρόνου, δηλαδή λίγο πριν ολοκληρωθεί ένα πλήρες αριανό έτος -που αντιστοιχεί με μία διετία στη Γη.
Τα εν λόγω σύννεφα που κατέγραψε το «Curiosity» μάλιστα φαίνονται να έχουν σχηματιστεί αρκετά πιο υψηλά από όσο πίστευαν οι επιστήμονες πως μπορούν να σχηματιστούν, προσθέτοντας ακόμα ένα αίνιγμα στα ερωτήματα που υπάρχουν για τον πλανήτη Άρη.
Στις φωτογραφίες που έστειλε το ρόβερ της NASA απεικονίζεται ένα εντυπωσιακό σκηνικό, αφού οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν αυτούς τους συμπυκνωμένους ατμούς που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κρυστάλλινες και ιριδίζουσες αποχρώσεις, που κάνουν τον ουρανό του κόκκινου πλανήτη να λάμπει σαν μαργαριτάρι.
Sometimes you just need to stop and watch the clouds roll by… on Mars.
Cloudy days are rare here because the atmosphere is so thin and dry, but I’ve been keeping my cameras peeled and wanted to share some recent pictures with you. https://t.co/Gtgz9Iu822 (1/4) pic.twitter.com/iJOLmnXMVo
— Curiosity Rover (@MarsCuriosity) May 28, 2021
Το συμπέρασμα που βγάζουν οι αστρονόμοι που εξέτασαν τις φωτογραφίες είναι πως στην πραγματικότητα τα συγκεκριμένα σύννεφα είναι σε μεγαλύτερο υψόμετρο από το τυπικό επίπεδο στο οποίο σχηματίζονται τα νέφη. Κι αυτό γιατί σε ένα τόσο μακρινό -από το έδαφος- σημείο, οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές. Πιθανότατα λοιπόν, πρόκειται για διοξείδιο του άνθρακα που έχει παγώσει.
«Αυτά τα σύννεφα είναι ίσως από τα πιο πολύχρωμα πράγματα που μπορεί να δει κανείς στον Άρη», εξηγεί ο Mark Lemmon, ερευνητής του Ινστιτούτου Διαστημικής Επιστήμης, με εξειδίκευση στην μελέτη της ατμόσφαιρας. «Αν κοιτάζαμε τον ουρανό με γυμνό μάτι δίπλα από το ρόβερ Curiosity θα βλέπαμε φοβερά χρώματα. Πάντα θαύμαζα τα χρώματα που εμφανίζονταν ψηλά: κόκκινα, πράσινα, μπλε, μωβ», συνέχισε ο Lemmon. «Είναι πανέμορφο, όταν βλέπεις τον γεμάτο χρώματα ουρανό του Άρη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις