Ο θεσμός της δουλείας μέσα από μία έκθεση στο Rijksmuseum
Στις προσωπικές ιστορίες δέκα ατόμων που έζησαν τα χρόνια του δουλεμπόριου, είτε ως έμποροι είτε ως σκλάβοι, εστιάζει η έκθεση-ορόσημο «Δουλεία», η οποία φιλοξενείται στο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Στις προσωπικές ιστορίες δέκα ατόμων που έζησαν τα χρόνια του δουλεμπόριου, είτε ως έμποροι είτε ως σκλάβοι, εστιάζει η έκθεση-ορόσημο «Δουλεία», η οποία φιλοξενείται στο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ.
Η έκθεση, για την ετοιμασία της οποίας απαιτήθηκαν τέσσερα χρόνια, παρουσιάζει 140 αντικείμενα από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα· μεταξύ αυτών, δύο τεράστια πορτρέτα από τον Ρέμπραντ των Oopjen Coppit και Marten Soolmans, πάμπλουτων ιδιοκτητών εργοστασίου ζάχαρης αλλά και δυσάρεστα αντικείμενα όπως κολάρα τα οποία φορούσαν στους υποδουλωμένους ή δώρα που αντήλλαξαν Αφρικανός μονάρχης και δουλέμπορος.
Ανάμεσα στις ιστορίες που παρουσιάζονται είναι και αυτή του Wally, ενός σκλάβου που υποχρεώθηκε να εργάζεται σε φυτεία ζαχαροκάλαμου στην ολλανδική αποικία Σουρινάμ.
Μαζί με άλλους, ο Wally οργάνωσε μια αποτυχημένη εξέγερση των σκλάβων εκεί και δραπέτευσε· για το έγκλημά του, εκτελέστηκε το 1707.
Στην ηχητική αφήγηση της ιστορίας, αφηγητής είναι ο Ολλανδο-σουριναμέζος πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο κικ μπόξινγκ Remy Bonjansky, του οποίου οι πρόγονοι εργάζονταν στην ίδια φυτεία.
Το «αίμα» του Wally «έχει περάσει από γενιά σε γενιά, κι αυτό είναι ένας από τους λόγους που κατάφερα να γίνω τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο κικ μπόξινγκ» ακούγεται να λέει η φωνή του Bonjansky στην ηχογράφηση.
«Εμβαθύνοντας στην ιστορία της δουλείας, μπορούμε να σχηματίσουμε μια πιο πλήρη εικόνα της ιστορίας μας και να έχουμε μια καλύτερη κατανόηση της κοινωνίας σήμερα» είπε, σε ανακοίνωση, ο Taco Dibbits, γενικός διευθυντής του Rijksmuseum.
Επεσήμανε ότι αυτές οι ιστορίες είναι ζωτικής σημασίας για το παρελθόν της Ολλανδίας και ξενάγησε ο ίδιος στην έκθεση τον βασιλιά των Κάτω Χωρών Willem-Alexander, του οποίου οι πρόγονοι είχαν κερδοσκοπήσει με το δουλεμπόριο.
Η έκθεση «Δουλεία» ολοκληρώνεται σύμφωνα με το ΑΠΕ στις 29 Αυγούστου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις