Αδριανούπολη: Ελληνοτουρκική συνάντηση για την «επαναχάραξη» των συνόρων στον Εβρο
Διήμερη συνάντηση πραγματοποίησαν ελληνική και τουρκική αντιπροσωπεία στην Αδριανούπολη για την «επαναχάραξη» των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο.
Διήμερη συνάντηση πραγματοποίησαν ελληνική και τουρκική αντιπροσωπεία στην Αδριανούπολη για την «επαναχάραξη» των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο.
Τεχνικά κλιμάκια
Η συνάντηση, όπως μεταδίδει το evros-news.gr, πραγματοποιήθηκε κυρίως με τεχνικά κλιμάκια, τα οποία συζήτησαν για την «επαναχάραξη» των συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ κατέθεσαν απόψεις, προσδοκίες και στόχους.
Είχε προηγηθεί άλλη συνάντηση παρόμοιου περιεχομένου μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Εβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και του Επαρχου Αδριανούπολης, στην περιοχή της γέφυρας των Κήπων.
Μάλιστα, ο κ.Πέτροβιτς συμμετείχε και στην διήμερη συνάντηση της Αδριανούπολης ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Εικόνες evros-news.gr
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού, TRT, «οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στην Αδριανούπολη για την επαναχάραξη των συνόρων».
«Επαναχάραξη των συνόρων»
Στη «διήμερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα ξενοδοχείου στην Αδριανούπολη», προσθέτει η ιστοσελίδα, «ο Χακάν Οζντεμίρ (Hakan Özdemir), επικεφαλής του Τμήματος Συνόρων του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ηγήθηκε της τουρκικής αντιπροσωπείας, και ο Αθανάσιος Λεούσης, επικεφαλής του Αεροναυτικού Τμήματος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, ηγήθηκε της ελληνικής».
Η συνάντηση, κατά το ίδιο δημοσίευμα, «επικεντρώθηκε στην επαναχάραξη των συνόρων και στις απόψεις των δύο πλευρών σε ζητήματα που σχετίζονται με τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα».
Κατά τις συνομιλίες στις 25-27 Μαΐου «εκφράστηκε το όφελος της αμοιβαίας ανταλλαγής απόψεων σε σχετικά ζητήματα από αμφότερες τις αντιπροσωπείες, ενώ δόθηκε έμφαση στη βούληση περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας».
Η πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης αποφασίστηκε μετά τα όσα συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο και την ένταση που προκλήθηκε, λόγω των ζητημάτων που έχουν προκύψει με τις αλλαγές στην κοίτη του ποταμού Εβρου, την ύπαρξη των νησίδων, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν ελληνικές εκτάσεις στην τουρκική πλευρά του ποταμού Εβρου και αντίστοιχα τουρκικές εκτάσεις στην ελληνική πλευρά του ποταμού.
Ενταση και στρατιωτική παρουσία
Η ένταση είχε διαρκέσει αρκετές ημέρες στην περιοχή του Μελισσοκομείου Φερών, με έντονη μάλιστα παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων από τις δυο χώρες, και φέτος τον Μάιο, όταν υπήρξε παρέμβαση των Τούρκων στη “Νησίδα» Αμορίου, σε έδαφος που είναι ελληνικό αλλά βρίσκεται από την άλλη πλευρά του ποταμού Εβρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του evros-news.gr, στη συνάντηση ξεκαθαρίστηκε ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν αλλάζουν και παραμένει η χάραξη που έγινε το 1926.
Απλώς, επειδή αυτά είναι αποτυπωμένα στο χαρτί και λόγω κάποιων αμφισβητήσεων, αποφασίστηκε να αποτυπωθούν και ψηφιακά.
Θα έπρεπε λοιπόν να καθοριστεί κοινής αποδοχής ηλεκτρονική μέθοδος για την εφαρμογή αυτής της ψηφιακής αποτύπωσης, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία σε Ελλάδα και Τουρκία για τυχόν απώλεια εδάφους, έστω και λίγων μέτρων, κατά την υλοποίηση της διαδικασίας.
- ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει νομοσχέδιο για την αποτροπή του κυβερνητικού shutdown
- Αμαλιάδα: Τι λένε οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα εξετάσεων του Παναγιωτάκη
- Αμαλιάδα: Η μητέρα του Παναγιωτάκη απαντά στα όσα είπε η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Aμαλιάδα: «Επειδή ήταν μόνη της με τα παιδιά είναι δολοφόνος;» ρωτά η γιαγιά της Ειρήνης Μουρτζούκου
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Η Αθήνα απαντά με χάρτες
- Ειρήνη Μουρτζούκου: «Eίχα καταθέσει από την πρώτη στιγμή πώς έγιναν τα πράγματα»