Σε αυτό το ελληνικό εστιατόριο έφαγε μετά την τελευταία του συναυλία ο James Brown
Το θρυλικό Miami στην Θεσσαλονίκη με τους διάσημους θαμώνες και τα νόστιμα πιάτα συνεχίζει να γράφει ιστορία
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Πόσο πολύ θέλω να πάω στο θαλασσένιο Μαϊάμι, το ανεπιτήδευτα κοσμικό, το ιστορικό, το νόστιμο. Τόσα έχω διαβάσει κι ακούσει γι’αυτό-μια επίσκεψη επιβάλλεται.
Απομονωμένο με θέα τη θάλασσα είναι ένα από τα κατάλληλα σημεία για να αποφύγει κάποιος τα αδιάκριτα βλέμματα. Ιδρυτής του ήταν ο Δημήτρης Μαμάης, πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία και αγροφύλακας στο επάγγελμα. Το «έστησε» το 1935 προκειμένου να εξυπηρετεί τους λουόμενους. Το μαγαζί ανήκε στον Σμυρνιό πατέρα του και ο νεαρός τότε Δημήτρης το είδε ως μια καλή ευκαιρία για την οικογένειά του.
Δεν έπεσε έξω.
Καφενεδάκι ήταν στην αρχή, με το όνομα «Μίκρα» (από την ομώνυμη περιοχή όπου βρίσκεται), σέρβιρε μεζέδες, για να φτάσει στα χρόνια που ακολούθησαν να σερβίρει τα θαλασσινά του σε βασιλείς, όπως ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία, σε σταρ του Holywood, όπως η Φέι Νταναγουέι, σε πρωθυπουργούς, ηθοποιούς, τραγουδιστές, αλλά κυρίως σε καθημερινούς ανθρώπους που έζησαν εκεί σημαντικές στιγμές της ζωής τους ή κι ένα απλό, αξιομνημόνευτο όμως, δείπνο με θέα.
Το Μαϊάμι έζησε στις επτά και βάλε δεκαετίες της λειτουργίας του μεγάλες δόξες και εδώ και λίγα χρόνια έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του, έχοντας στο τιμόνι την τέταρτη γενιά της οικογένειας, που προχώρησε σε πλήρη ανακαίνιση και διαμόρφωσε το σημερινό του πρόσωπο. Οι αδερφές Ντίνα και Γωγώ Τέρτση και ο ξάδερφός τους, Δημήτρης Μαμάης, συνεχίζουν να γράφουν ιστορία και αν εμφυσούν τις αξίες της οικογενειακής επιχείρησης στην πέμπτη γενιά η οποία έπεται στα ηνία και «εκπαιδεύεται» από τώρα!
Οι διάσημοι θαμώνες
Το «Μαϊάμι» υπήρξε στο παρελθόν το αγαπημένο «στέκι» πολλών πολιτικών, όπως: Θεόδωρου Πάγκαλου, Κώστα Λαλιώτη, Άκη Τσοχατζόπουλου, Κώστα Σημίτη, Ανδρέα Παπανδρέου, Ευάγγελου Γιαννόπουλου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Γιάννη Μαγκριώτη, Γιώργου Παπανδρέου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Αντώνη Σαμαρά, Ντόρας Μπακογιάννη, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Πατριάρχη Βαρθολομαίου και πολλών άλλων. Στο ίδιο μέρος, συχνάζουν και σύχναζαν τραγουδιστές, ηθοποιοί, ακόμα και… βασιλείς.
Ονόματα όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Γιάννης Πάριος, η Ελένη Μενεγάκη, η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, ο Λούτσι Ντάλα, ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ο Antonio Guterres, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, η Άντζελα Γκερέκου, ο Τόλης Βοσκόπουλος είναι μερικά μόνο από την μακρά λίστα…
Ο Κωνσταντίνος Χατζής μίλησε για το Μαϊάμι στο in.gr. Ήταν μόλις 16 ετών, μαθητής ακόμα, και το να σερβίρει εκεί ήταν η πρώτη του δουλειά. Έμεινε περίπου 7 χρόνια στο μαγαζί και γαλουχήθηκε σε αυτό το εστιατόριο, αν αναλογιστεί κανείς ότι, πλέον, δουλεύει σε θέση υπευθύνου σε ένα από τα τοπ μαγαζιά της Μυκόνου.
«Μαγικές στιγμές ζούσαμε. Στο ένα τραπέζι ο Μητροπάνος που ζητούσε πάγο, απέναντι, σε άλλη παρέα, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και κάπου παραπέρα κάποιος αρχηγός κράτους, αλλά και αρκετοί εγχώριοι πολιτικοί. Γύρω στο 2006, είχε έρθει και ο Τζέιμς Μπράουν που έδωσε την τελευταία του συναυλία πριν πεθάνει και μετά απόλαυσε φαγητό και θέα στο Μαϊάμι.»
Δείτε εδώ απόσπασμα από την τελευταία συναλία του Μπράουν στην Θεσσαλονίκη πριν από 14 χρόνια.
«Ήθελε ο Τζέιμς Μπράουν να δοκιμάσει μια ελληνική μάρκα τσιγάρων. Αναζητήσαμε άμεσα τους καπνιστές ανάμεσά μας και ένας σερβιτόρος, ο Πασχάλης, είχε τσιγάρα Άσσος Φίλτρο Πλακέ. Δώσαμε τσιγάρο στον Μπράουν και ο Πασχάλης έπαθε σοκ, με την καλή έννοια, γιατί όταν, λέει, ήταν στο στρατό, κανείς συμφάνταρος δεν καταδεχόταν να καπνίσει από τα…παλιομοδίτικα τσιγάρα του, αλλά ένας σταρ τα καταευχαριστήθηκε!», λέει ο Κωνσταντίνος.
Ο ίδιος εργάστηκε στο εστιατόριο την περίοδο που στα ηνία του βρισκόταν ο Δημήτρης Λαπατάς. Να σημειωθεί ότι την δεκαετία 1990, καθώς τα παιδιά του Δημήτρη Μαμάη δεν ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με την επιχείρηση, την διαχείριση του εστιατορίου ανέλαβε ένας συνεργάτης του κυρίου Μαμάη, ο περίφημος Λαπατάς, ο οποίος ήταν στο τιμόνι του επί μία 20ετία.
Ο Κωνσταντίνος Χατζής σημειώνει ότι εκείνη ακριβώς ήταν η περίοδος που το μαγαζί άρχιζε να γίνεται διάσημο και να μεγαλώνει, να φτάνει η φήμη του σε όλη την Ελλάδα.
Όταν το 2012 εκείνος έφυγε από τη ζωή, η τέταρτη γενιά της οικογένειας, που στο μεταξύ είχε ακολουθήσει τον δικό της επαγγελματικό δρόμο, ανέλαβε δράση. Άλλωστε, η Ντίνα Τέρτση, η αδερφή της Γωγώ και ο ξάδερφός τους Δημήτρης Μαμάης είχαν μεγαλώσει μέσα στο Μαϊάμι. «Παιδάκια δίναμε τα λουλούδια στους πρωθυπουργούς, όταν έρχονταν στο εστιατόριο. Θυμάμαι επίσης μια ταινία του Σωτήρη Μουστάκα που γυρίστηκε στο μαγαζί και τα παιδιά κοιτούσαμε αποσβολωμένα. Ο παππούς μάς έδινε χαρτζιλίκι για να πλένουμε τα ποτήρια και να φτιάχνουμε την κάβα, ενώ μας έπαιρνε στα ψώνια του στο Καπάνι και στη Μοδιάνο με ένα πράσινο Fiat 126. Μας ήθελε όλους γύρω του», δήλωσε στο Voria.gr η Ντίνα Τέρτση.
Μάλιστα, κάθε Χριστούγεννα έκλεινε το Μαϊάμι και συγκέντρωνε εκεί όλη την οικογένεια για το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο γεύμα, μια παράδοση που συνεχίζουν οι επόμενες γενιές μέχρι και σήμερα.
Το in.gr μίλησε με την κυρία Τέρτση, η οποία σημειώνει τα εξής για την επιχείρηση της οικογένειάς της:
«Στο πέρασμα όλων αυτών των χρονών λειτουργιάς μας έχουμε φιλοξενήσει πάρα πολλά πολιτικά πρόσωπα. Κρατώντας μια ουδέτερη και φιλική σχέση έναντι όλων αυτών των προσώπων το Μαϊάμι παρέμεινε αμέτοχο των πολίτικων εξελίξεων γνωρίζοντας ότι ο χώρος μας τους φιλοξενούσε σε προσωπικές-οικογενειακές συγκεντρώσεις και στιγμές προσωπικής χαλάρωσης.
Τα ηνία τα είχε πάντα ο παππούς μας και είχε και τη συμμετοχή των γονιών μας. Μετά το θάνατο του παππού συνεργαστήκαμε με τον Δημήτριο Λαπατά, ο οποίος αποδείχτηκε ένας σημαντικός συνεργάτης αρκετών χρόνων. Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου που η τρίτη γενιά ανέλαβε την διεύθυνση και διαχείριση της επιχείρησης.
Τα παλιότερα χρόνια υπηρξε ένα μεγάλο χρονικό διαστημα κατά το οποίο, το Μαϊάμι είχε κάποιες μέρες την εβδομάδα ζωντανή μουσική. Πέρασαν αρκετά, γνωστά ονόματα της εποχής, όπως ας πούμε ο Χρηστάκης, όμως ποτέ το μαγαζί δεν χαρακτηρίστηκε ως κέντρο διασκέδασης. Μέλημα εδώ, το καλό φαγητό κι η καλή παρέα, για χαλαρές στιγμές πάνω στην θάλασσα.»
Το μεταβατικό στάδιο της διαδοχής της τέταρτης γενιάς, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, η οποία στάθηκε και ως αφορμή εαναπροσδιορισμού των όρων της εστίασης, έφεραν το Μαϊάμι στα δύσκολα. Ευτυχώς για την επιχείρηση, το ζόρικο χρονικό διάστημα δεν διήρκεσε πολύ, και η επαναδιαμόρφωση του χώρου και του μενού είχε την υποδοχή που άξιζε από τον κόσμο.
Το μενού, βασισμένο στην φιλοσοφία της ποιοτικής πρώτης ύλης, σύμφωνα με τις «διδαχές» του παπού είναι σύγχρονο, ποιοτικό και value for money. Οι εποχές που ο Έλληνας έβγαινε για να φάει ψάρι εν είδει «επίδειξης» ή επιλογής για λόγους πολυτέλειας, παρήλθαν.
Η γαστρονομία εν Ελλάδι, πλέον, και δη στην δυναμική και πάντα ανήσυχη Θεσσαλονίκη, διακρίνεται από φρεσκάδα, επιμονή στις τοπικές ύλες και δημοκρατικότητα, που θα πει: ποιοτικό φαγητό για όλους σε τιμές που δεν είναι ή ακούγονται παράλογες.
Το Μαϊάμι έχει επιλέξει τον δρόμο της αφοσίωσης στην ποιότητα και την ουσία-εξ ου και η επιλογή τους να μην βάλουν delivery στην διάρκεια της καραντίνας. «Γνωρίζαμε πολύ καλά πως τα φαγητά μας ο πελάτης δεν θα τα απολάμβανε σπίτι με τον τρόπο που αυτό επιτυγχάνεται στο εστιατόριό μας», λέει η κυρία Τέρτση και προσθέτει: «Άλλωστε, το Μαϊάμι δεν είναι απλώς το φαγητό του, είναι ολόκληρη η εμπειρία της επίσκεψης, η συντροφιά, η τοποθεσία, η ατμόσφαιρα, η συνολική αίσθηση φιλοξενίας από το καλωσορίσατε μέχρι το τέλος της επίσκεψης».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις