Κροατία: Μεγάλη αγορά 12 μαχητικών Rafale έναντι 1 δισ. ευρώ εν μέσω πανδημίας
Αρκετοί επικρίνουν και αμφισβητούν τη συγκυρία που επέλεξε η κυβέρνηση της Κροατίας για την απόκτηση του εξαιρετικά δαπανηρού οπλικού συστήματος, την ώρα που η μικρή χώρα πλήττεται σκληρά από την πανδημία του νέου κοροναϊού.
- Ναζιστική συγκέντρωση σε παράσταση για την Άννα Φρανκ στις ΗΠΑ - Κρατούσαν σημαίες με αγκυλωτούς σταυρούς
- Συναγερμός σε όλη την Ουκρανία - Εκρήξεις στο Κίεβο
- Τι σχέση μπορεί να έχουν, το μυλόξιδο, η ρίγανη και η καλέντουλα, με την ωτίτιδα του σκύλου μας;
- Κένταλ Τζένερ: Το γυμνό ανθρώπινο σώμα ως τέχνη
Η κυβέρνηση της Κροατίας, χώρας μέλους του NATO από το 2009 και της Ευρωπαϊκής Eνωσης από το 2013, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αγοράσει 12 μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων Rafale F3R από τη Γαλλία, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας της Βαλκανικής, ο Αντρέι Πλένκοβιτς.
Περίπου 1 δισ. ευρώ
Ο κ. Πλένκοβιτς ανέφερε ότι το τίμημα της αγοράς των αεροσκαφών, 10 εκ των οποίων θα είναι μονοθέσια και 2 διθέσια, θα ανέλθει σε 999 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού που έχει κάνει από τη δεκαετία του 1990, όταν απέκτησε την ανεξαρτησία της η Κροατία, η Πολεμική Αεροπορία της οποίας διαθέτει σήμερα μόνο μερικά πεπαλαιωμένα MiG-21 σοβιετικής κατασκευής, από την περίοδο που αποτελούσε ομόσπονδη Δημοκρατία της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας.
Για τον Αντρέι Πλένκοβιτς «η γαλλική προσφορά αποδείχθηκε η καλύτερη» διότι το Ζάγκρεμπ αποκτά «τα αεροσκάφη με την υψηλότερη αξία και τον καλύτερο εξοπλισμό στη χαμηλότερη τιμή».
Στον διαγωνισμό για την απόκτηση των μαχητικών συμμετείχαν πέρα από τα Rafale (Dassault Aviation) οι ΗΠΑ, που προσέφεραν μαχητικά F-16, το Ισραήλ, που προσέφερε τη δική του εκδοχή των F-16, και η Σουηδία με τα Gripen.
Αρκετές επικρίσεις
Τα πρώτα έξι Ραφάλ αναμένεται να παραδοθούν στην κροατική ΠΑ το 2024, κατά τις πληροφορίες κροατικών ΜΜΕ. Το ποσό του τιμήματος συμπεριλαμβάνει την εκπαίδευση των χειριστών και οπλισμό. Σύμφωνα με τον Αντρέι Πλένκοβιτς, το προσδόκιμο της επιχειρησιακής ζωής των MiG-21 «εξέπνεε το 2024».
Η απόφαση «δείχνει την ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών της Γαλλίας και της Κροατίας», ανέφερε με ικανοποίηση η γαλλίδα υπουργός Aμυνας, η Φλοράνς Παρλί.
Ωστόσο, αρκετοί επικρίνουν και αμφισβητούν τη συγκυρία που επέλεξε η κυβέρνηση της Κροατίας για την απόκτηση του εξαιρετικά δαπανηρού οπλικού συστήματος, την ώρα που η μικρή χώρα των 4,2 εκατ. κατοίκων, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, πλήττεται σκληρά από την πανδημία του νέου κοροναϊού.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις