ΗΠΑ: «Θηλιά» χρεών για εκατοντάδες Αμερικανούς από τα νοσήλια για κοροναϊό
Το αμερικανικό Κογκρέσο και ασφαλιστικές εταιρείες στις ΗΠΑ υιοθέτησαν μέτρα για οικονομική κάλυψη των νοσηλειών ασθενών με Covid-19. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδοποιήσεις για ανεξόφλητες ιατρικές δαπάνες πέφτουν «βροχή» σε αποθεραπευμένους και συγγενείς θυμάτων της πανδημίας. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ποσά είναι εξαψήφια
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
H Ντόνα Τάλα από το Σπρίγκφιλντ στη Βιρτζίνια νοσηλεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο με Covid-19.
Αν και έχει ιδιωτική ασφάλιση μέσω της δουλειάς της, σήμερα αντιμετωπίζει ένα χρέος 150.000 δολαρίων σε οφειλές για νοσήλια. «Θα πρέπει να πουλήσω το σπίτι μου», μονολογεί, «για να το ξεχρεώσω».
Η Αντρέα Σερέζα από το Νιού Τζέρσεϊ, νοσηλεύτηκε πέρυσι εννέα ημέρες με κοροναϊό. Στα χέρια της έχει τώρα ειδοποιήσεις πληρωμών ανάλογων οφειλών, ύψους 133.000 δολαρίων.
Από αυτά, κατάφερε να πληρώσει 23.000 δολάρια, που συγκέντρωσε μέσω crowdfunding.
Παλεύοντας όμως ακόμη με τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της νόσου, δεν μπορεί να επιστρέψει κανονικά στη δουλειά. Πλέον, φοβάται ότι θα χρεοκοπήσει.
Ο Σούμπχαμ Τσάντρα από τη Νέα Υόρκη έχασε πέρυσι τον πατέρα του, καρδιολόγο στο επάγγελμα, από Covid -19.
Σήμερα, τις πλάτες του βαραίνει ένα δυσθεώρητο χρέος από οφειλές ιατρικών εξόδων για την επτάμηνη νοσηλεία.
Συνολικά, φτάνουν το ένα εκατομμύριο δολάρια!
Με την ασφαλιστική κάλυψη που είχε ο θανών -κι αφού έχουν ήδη απορριφθεί τουλάχιστον 97 δαπάνες- ο Σούμπχαμ υπολογίζει ότι το χρέος μπορεί… αισίως να μειωθεί στα 400.000 δολάρια.
Περιπτώσεις σαν και αυτές, με ανθρώπους που επέζησαν του κοροναϊού και σήμερα «πνίγονται» στα χρέη από νοσήλια, υπάρχουν εκατοντάδες σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Βουνά» χρεώσεων και χρεών
Στο πακέτο των 2,2 τρισεκατομμυρίων για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας που ενέκρινε το Κογκρέσο, στην αρχή της πανδημίας, προβλεπόταν η διάθεση 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως έκτακτη βοήθεια σε νοσοκομεία και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.
Όταν οι δικαιούχοι άρχισαν να λαμβάνουν τα κεφάλαια, το Κογκρέσο τους απαγόρευσε ρητά τη «χρέωση υπολοίπου» στους νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19. Πρόσθετες χρεώσεις, δηλαδή, πέραν αυτών που κάλυπταν τα προγράμματα ασφάλισης υγείας.
Στο μεσοδιάστημα, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες ενσωμάτωσαν ειδικούς κανόνες οικονομικής κάλυψης των νοσηλειών για Covid 19, με απάλειψη της συμμετοχής των ασφαλισμένων.
Ωστόσο, έρευνα σε βάθους 10 μηνών των New York Times έχει καταγράψει εκατοντάδες καταγγελίες για παρατυπίες.
Οι ειδοποιήσεις πληρωμής ανεξόφλητων οφειλών που έχουν φτάσει στα χέρια ασθενών και συγγενών θυμάτων του κοροναϊού -σε πολλές περιπτώσεις με προειδοποίηση πιθανής κατάσχεσης μέρους του μισθού ή της ακίνητης περιουσίας τους για την εξόφλησή τους- «καταδεικνύουν ότι ορισμένα νοσοκομεία δεν συμμορφώνονται με την απαγόρευση χρέωσης υπολοίπου», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
Σε πολλές περιπτώσεις, εξηγεί, στα νοσοκομεία καταχωρούνται εσφαλμένα τις παρεχόμενες υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης.
«Πράγμα που σημαίνει ότι δεν εφαρμόζονται οι ειδικές διατάξεις περί κοροναϊού, στις οποίες βασίζονται οι ασφαλιστικές εταιρίες». Κι έτσι, χωρίς τη σωστή καταχώρηση, «οι ασθενείς βαρύνονται με τις γενικά προβλεπόμενες χρεώσεις».
Σύμφωνα με την έρευνα, το ίδιο συμβαίνει και με ασθενείς με μακροπρόθεσμες επιπλοκές της Covid-19, οι οποίοι χρειάζονται τακτική ιατρική παρακολούθηση, εξετάσεις, φάρμακα, ίσως και νέα νοσηλεία.
Τρεις από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έχουν ήδη αρχίσει να σταματούν σταδιακά τις ειδικές καλύψεις για την Covid-19.
Μια από τις συνέπειες είναι πολλοί που νόσησαν από κοροναϊό και έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους -ανεξαρτήτως εάν νοσηλεύτηκαν ή όχι- να περιορίζουν τις επισκέψεις σε γιατρούς και τις ιατρικές εξετάσεις.
Έρευνες καταγράφουν το υψηλό κόστος ως έναν από τους σημαντικούς παράγοντες για την ανησυχητική αύξηση αυτής της τάσης και σε άλλες κατηγορίες ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των καρκινοπαθών, με αποτέλεσμα ειδικοί να προειδοποιούν για ένα «τσουνάμι» παράπλευρων απωλειών της πανδημίας.
Εκατομμύρια νοικοκυριά στο «κόκκινο»
Σήμερα, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 37% των Αμερικανών έχει χρέη από εν γένει ανεξόφλητα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, μέσου όρου 5.000-10.000 δολαρίων.
Ειδικά από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, δε, το πρόβλημα οξύνθηκε στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με στοιχεία της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Credit Karma, μέχρι και τον Απρίλιο, περίπου 21 εκατομμύρια Αμερικανών, με συνολικά χρέη 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων από ανεξόφλητες ιατρικές δαπάνες, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.
Εξ αυτών, το 11% αντιμετώπισαν το συγκεκριμένο πρόβλημα μέσα στον τελευταίο χρόνο.
Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που έχασαν την θέση εργασίας τους και την ασφάλισή τους ή αδυνατούσαν να καλύψουν τα ασφάλιστρά τους, καθώς το εισόδημά τους συρρικνώθηκε δραματικά, μεσούσης της πανδημίας.
Σχεδόν το μισό βάρος των ανεξόφλητων αυτών οφειλών επωμίζονται -σύμφωνα με την Credit Karma- οι Millennials (25-40 ετών), που βρίσκονται παράλληλα αντιμέτωποι με «βουνά» από φοιτητικά δάνεια.
Οι Baby Boomers (57-75 ετών) αντιπροσωπεύουν περίπου το 16%. Ποσοστό, που αποδίδεται κυρίως στον αντίκτυπο του Medicare, του κυβερνητικού προγράμματος που παρέχει ασφάλιση υγείας στους άνω των 65 ετών.
Για να διαχειριστούν εν τω μεταξύ τα ιατρικά τους έξοδα, οι Αμερικανοί στρέφονται όλο και περισσότερο σε προσωπικά δάνεια, ανοίγοντας έτσι δυνητικά έναν νέο φαύλο κύκλο.
Ενδεικτικά, τελευταία στοιχεία της LendingTree (πλατφόρμας marketplace lending) δείχνουν ότι, στα τέλη του 2020, οι αιτήσεις χορηγήσεων προσωπικών δανείων για την αποπληρωμή ιατρικών εξόδων σημείωσε αύξηση 50% σε ετήσια βάση.
Διορθωτικές κινήσεις μετ’ εμποδίων
Ο νόμος για την Οικονομικά Προσιτή Περίθαλψη (2010), γνωστός ως Obamacare, προσέθεσε εκατομμύρια Αμερικανούς στο υγειονομικό «δίχτυ» ασφαλείας, δίνοντας σε ανασφάλιστους πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη και βοήθεια στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα για να πληρώνουν την ασφάλισή τους.
Πολεμήθηκε, ωστόσο, λυσσαλέα από τους Ρεπουμπλικανούς.
Aπό τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν «ξανάνοιξε» το πρόγραμμα, έχουν εγγραφεί σχεδόν άλλο ένα εκατομμύριο πολίτες.
Ωστόσο, το περιθώριο εγγραφής λήγει τον Αύγουστο.
Προς το παρόν, έρευνα της εταιρείας υγειονομικής περίθαλψης GoodRx υπολογίζει ότι το ποσοστό των ανασφάλιστων Αμερικανών αγγίζει 13%.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που παρουσιάστηκε την Παρασκευή -το πρώτο που συντάσσεται επί προεδρίας Μπάιντεν- προβλέπεται παράταση των νέων επιχορηγήσeων για το Obamacare, με εκτιμώμενο κόστος 163 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
Οι επιχορηγήσεις έχουν εγκριθεί με το πακέτο διάσωσης των 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο πέρασε νωρίτερα φέτος στο Κογκρέσο.
Κάνουν ακόμη πιο προτιστές αρκετές επιλογές του προγράμματος, για ακόμη περισσότερους. Αλλά -εάν απαλειφθούν από τον νέο προϋπολογισμό, λόγω της αντίθεσης των Ρεπουμπλικανών- θα λήξουν σε λιγότερο από δύο χρόνια.
Συνολικά, στο προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπεται κονδύλια 133,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, που αντιστοιχεί σε αύξηση 23,4% συγκριτικά με πέρυσι.
Ωστόσο, από τη σύνοψη του προϋπολογισμού λάμπει δια της απουσίας της η κοστο σημαντικές -πλην πολιτικά ακανθώδεις- προεκλογικές εξαγγελίες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Χωρίς να αναφέρεται πουθενά στο κείμενο η χρηματοδότησή τους, ούτε να κατατίθενται συγκεκριμένες προτάσεις για την επίτευξη του στόχου, ο Μπάιντεν καλεί το διχασμένο Κογκρέσο στη θέσπιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.
Μεταξύ αυτών, αναφέρονται η δημιουργία ενός προαιρετικού κρατικού προγράμματος ασφάλισης υγείας, η μείωση του κόστους συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η μείωση του ηλικιακού ορίου για ένταξη στο Medicare και η επέκταση των παροχών του προγράμματος, όπως π.χ. στην οδοντιατρική κάλυψη, που δεν υπάρχει έως και τώρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις