Εθνολογικό Μουσείο Θράκης: Η μνήμη της συμβίωσης του «διαφορετικού»
Το Μουσείο δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν την κοινωνική και οικονομική ζωή της Θράκης από το 18ο αιώνα έως τη δεκαετία του 1970
Καρπός της βιωματικής σχέσης της ιδρύτριάς του, της Αγγελικής Γιαννακίδου, με το θρακικό χώρο, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης αποσκοπεί στη διάσωση της ιστορικής μνήμης, στην ανεύρεση, τη συγκέντρωση και τη διατήρηση υλικού και πάσης φύσεως μαρτυριών αναφορικά με το θρακικό πολιτισμό.
Διαμέσου των ποικίλων εκθεμάτων του, το Μουσείο, χώρος πέραν των άλλων έρευνας και πνευματικής δημιουργίας, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν την κοινωνική και οικονομική ζωή της Θράκης από το 18ο αιώνα έως τη δεκαετία του 1970, να γνωρίσουν το λαϊκό πολιτισμό και τα έθιμα της περιοχής, που φέρει κατεξοχήν τη μνήμη της συμβίωσης του «διαφορετικού».
Κειμήλια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, μνήμες, μαρτυρίες, τραγούδια και θρήνοι, γιορτές και ενδύματα, γεύσεις και εργαλεία, ένας ολόκληρος πολιτισμός, υλικός αλλά και άυλος, διατηρείται ζωντανός χάρη στο μεράκι και τη δραστηριότητα των υπευθύνων του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.
Το κτίριο του Μουσείου
Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στεγάζεται σε ένα πετρόχτιστο νεοκλασικό της Αλεξανδρούπολης (14ης Μαΐου 63), που οικοδομήθηκε το 1899 και αποτελούσε την αστική έπαυλη του διακεκριμένου αδριανουπολίτη νομικού και επιχειρηματία Μιλτιάδη Αλτιναλμάζη.
Το 1937 το διατηρητέο κτίριο πουλήθηκε βάσει προικοσυμφώνου από τη χήρα του Αλτιναλμάζη, Ζηνοβία, στον παππού της Χρυσούλας Βασιλείου Ζαφειριάδου, στην οποία παραχωρήθηκε ως προίκα.
Ο γάμος της τελευταίας με το δικηγόρο Γρηγόριο Χρυσοστόμου από τη Σαμοθράκη έδωσε στο οίκημα νέα αίγλη, καθώς ο Χρυσοστόμου διετέλεσε βουλευτής Έβρου και υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κατά τα έτη 1948-1949.
Το κτίριο μισθώθηκε και αποκαταστάθηκε το 1998 από την οικογένεια του Πολυχρόνη Γιαννακίδη, προκειμένου να στεγαστεί σε αυτό το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.
Η Αγγελική Γιαννακίδου
Γεννημένη στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής το 1947, η Αγγελική Γιαννακίδου, απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης, κατοικεί από το 1967 στην Αλεξανδρούπολη.
Επικεντρώνοντας από νεαρή ηλικία το ενδιαφέρον της στην έρευνα και τη συλλογή υλικού σχετικά με την ιστορία και το λαϊκό πολιτισμό της Θράκης, η Γιαννακίδου ίδρυσε το 2002 το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.
Τα βιβλία της, η αρθρογραφία, οι ομιλίες και οι διαλέξεις της αφορούν την ιδιότυπη και ποικιλόμορφη πολιτισμική έκφραση των εθνοτικών ομάδων που διαβιώνουν επί αιώνες στον ευρύτερο χώρο της Θράκης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις