Επανεκκινήσεις
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλήξει ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα υπάρξουν ανατροπές ή εκπλήξεις - τουλάχιστον μέσα από την ατζέντα που μπορούν οι ίδιοι να διαχειρισθούν.
Επιγραμματικά, ο στόχος είναι ένα θερμό, ασφαλές καλοκαίρι. Θερμό στο εσωτερικό πεδίο, με την πολιτική σκηνή σε κίνηση και συγκρούσεις, ασφαλές στις παραλίες, πρωτίστως στο Αιγαίο. Το πλάνο έχει οριστικοποιηθεί και με την είσοδο του Ιουνίου θα μπει σε εφαρμογή για να φτάσει στον Σεπτέμβριο της ΔΕΘ, οπότε στο Μέγαρο Μαξίμου θα κάνουν ταμείο και θα ετοιμαστούν και για διορθωτικές κινήσεις – ως προς την κατεύθυνση και το πλήρωμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει το σύνθημα για «σκληρό ροκ» με την αντιπολίτευση σε όλα τα πεδία. Αν ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει σε ένα πολωτικό κλίμα την ώρα που η κοινωνία ετοιμάζεται για τη μεγάλη έξοδο από έναν πολύμηνο εγκλωβισμό, η άλλη πλευρά θα βρίσκεται εκεί και δεν θα πάει διακοπές. Το ντεκόρ για μια κλιμακούμενη σύγκρουση, άλλωστε, είναι έτοιμο από καιρό – με μια προανακριτική επιτροπή και μια σειρά νομοσχεδίων που δικαιολογούν καλοκαιρινές μάχες. Το νέο εργασιακό και οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό μπορούν να αποτελέσουν τη «μητέρα των μαχών» και για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Με αφετηρία το Υπουργικό Συμβούλιο της προσεχούς Δευτέρας, το νομοθετικό οπλοστάσιο θα αρχίσει να γεμίζει. Μπορεί το «πακέτο» για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών κάθε βαθμίδας να πάρει μια παράταση ως το τέλος Ιουνίου, καθώς η Νίκη Κεραμέως έχει ακόμη μερικές νομοτεχνικές εκκρεμότητες να διευθετήσει, αλλά τα ζητήματα θα τεθούν όλα επί τάπητος και ο καθένας θα αναλάβει τον ρόλο του στη νέα εκστρατεία. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει ήδη αναλάβει την κατανομή υποχρεώσεων και χρονοδιαγράμματος – για να περάσουν τα σχετικά στοιχεία στο excel του Ακη Σκέρτσου. Το μήνυμα είναι ότι στο τρίμηνο του καλοκαιριού θα κριθούν πολλά και πολλοί. Η εντολή, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεν φεύγει για διακοπές, θα είναι σαφής από τον Μητσοτάκη: Η απόφαση να λειτουργήσει η Βουλή εν Ολομελεία έως τις αρχές Αυγούστου και να μην υπάρξουν φέτος θερινά τμήματα έχει ήδη ληφθεί.
Στον σχεδιασμό που έχει ήδη επεξεργαστεί ο υπουργός Επικρατείας, κεντρική θέση έχουν το υγειονομικό και το αναπτυξιακό σκέλος των παρεμβάσεων. Πρόκειται για δύο αλληλένδετα στοιχήματα, αφού το πρώτο οδηγεί στο δεύτερο, καθορίζοντας το αποτέλεσμα στο τελικό ταμείο. Υγειονομικά αρχίζει τις επόμενες ημέρες να «τρέχει» ένα πλέγμα παρεμβάσεων για ενίσχυση των τουριστικών προορισμών, θωράκιση των τοπικών δομών υγείας και μια καθολικότητα των ελέγχων ανίχνευσης του κορωνοϊού. Μικρότερες εστίες διασποράς εγγυώνται ένα μεγαλύτερο δίχτυ ασφάλειας. Με το πράσινο πιστοποιητικό να αποτελεί τον κανόνα από το τέλος Ιουνίου, στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πεπεισμένοι ότι στα μέσα Ιουλίου το πρώτο ταμείο θα μπορέσει να είναι θετικό και ο στόχος για ένα τουριστικό ρεύμα στο 40-50% των επισκεπτών του 2019 να επιτευχθεί. Η σεζόν, εξάλλου, μπορεί φέτος να επιμηκυνθεί έως τον Νοέμβριο και μέσα από κίνητρα. Στο τέλος Ιουνίου δε, όλα τα ελληνικά νησιά, πλην Κρήτης, θα πρέπει να έχουν ενταχθεί στη διεθνή λίστα με τις covid-free περιοχές.
Το αναπτυξιακό στοίχημα έχει ήδη γνωστούς σταθμούς, με το Ελληνικό να παραμένει στην κορυφή, ενώ σχεδιάζονται και μια σειρά πρωθυπουργικών επαφών εντός κι εκτός συνόρων για προσέλκυση επενδυτών. Και την ίδια ώρα, θα ετοιμάζει το πόρισμά της και η προανακριτική επιτροπή, που μπορεί επίσης να δώσει το στίγμα μιας ανοικτής σύγκρουσης. Η επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα αποτελεί το ζητούμενο, ακόμη κι αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση παλαιά υλικά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλήξει ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα υπάρξουν ανατροπές ή εκπλήξεις – τουλάχιστον μέσα από την ατζέντα που μπορούν οι ίδιοι να διαχειρισθούν. Αν οι αριθμοί βγουν βάσει του δικού τους σχεδιασμού, το φθινόπωρο οι διορθωτικές κινήσεις θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα γενικότερο σχέδιο επανεκκίνησης. Ο Γεραπετρίτης θα είναι ήδη έτοιμος και γι΄ αυτό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις