Οι ελλείψεις σε τσιπ θα διαρκέσουν χρόνια, προειδοποιεί η Intel
Στην αύξηση της ζήτησης λόγω πανδημίας αποδίδεται το πρόβλημα
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
H παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών που αναγκάζει αυτοκινοβιομηχανίες και άλλους κατασκευαστές να περιορίσουν την παραγωγή τους θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο ακόμα χρόνια, εκτιμά η αμερικανική Intel, η οποία ετοιμάζεται να απαντήσει στον ασιατικό ανταγωνισμό ανοίγοντας νέα εργοστάσια σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Η διάδοση της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης λόγω της πανδημίας οδήγησαν σε «εκρηκτική αύξηση» της ζήτησης σε βαθμό να γονατίσουν οι εφοδιαστικές αλυσίδες της βιομηχανίας ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, δήλβσε ο διευθύνων σύμβουλος της Intel Πάτρικ Γκέλσιγνγκερ μιλώντας στην έκθεση Computex που πραγματοποιείται φέτος εικονικά στην Ταϊπέι.
«Αν και η βιομηχανία έχει λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει τους βραχυπρόθεσμους περιορισμούς, δεν αποκλείεται να χρειαστούν ακόμα δυο-τρία χρόνια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις» είπε.
Οι δηλώσεις του έρχονται να προστεθούν στην πρόσφατη προειδοποίηση των HP και Dell ότι οι ελλείψεις τσιπ θα επεκταθούν φέτος και στην αγορά προσωπικών υπολογιστών.
«Η κατάσταση της αλυσίδας εφοδιασμού παραμένει στενή» δήλωσε ο Τόμας Σουίτ, οικονομικός διευθυντής της Dell, η οποία είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής προσωπικών υπολογιστών.
Η HP, η οποία έρχεται δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη μετά την κινεζική Lenovo, προειδοποίησε από την πλευρά της για μείωση της παραγωγής τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους.
Οι αμερικανικές εταιρείες κυριαρχούσαν κάποτε στη βιομηχανία ημιαγωγών, σήμερα όμως έχουν γίνει ουραγοί ασιατικών εταιρειών όπως η Samsung και η ταϊβανέζικη TMSC –τις μόνες εταιρείες που μπορούν σήμερα να παράγουν ολοκληρωμένα κυκλώματα με την τελευταία κατασκευαστική τεχνολογία των 5 νανομέτρων.
Τον Μάρτιο η Intel απάντησε παρουσιάζοντας σχέδιο για τη δημιουργία δύο νέων εργοστασίων προηγμένων τσιπ στην Αριζόνα, συνολικού κόστους 20 δισ. δολαρίων.
«Σχεδιάζουμε να επεκταθούμε και σε άλλες τοποθεσίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη» ανέφερε ο Γκέλσινγκερ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις