Εμβόλια: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για το AstraZeneca – Πόσο φοβούνται τις παρενέργειες
Κατά πόσο τα περιστατικά θρομβώσεων κινδυνεύουν να επηρεάσουν την διάθεση των πολιτών για εμβολιασμό; Τι δείχνει η έρευνα της διαΝΕΟσις για τη γνώμη των πολιτών για τα εμβόλια.
Σύμφωνα με την έρευνα της διαΝΕΟσις που καταγράφει τις τάσεις της κοινής γνώμης για την πανδημία από το ξεκίνημά της μέχρι σήμερα, μπορούμε να αντλήσουμε ενδιαφέροντα στοιχεία για το τι πιστεύουν οι Έλληνες για τους εμβολιασμούς.
Προφανώς δείκτης είναι το μεγάλο ποσοστό που δηλώνεται στις πλατφόρμες για να εμβολιαστεί, ωστόσο η έρευνα φωτίζει και τις απόψεις των πολιτών για το κάθε εμβόλιο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, και κατά πόσο η συζήτηση για τις παρενέργειες επηρεάζει τη διάθεσή τους για εμβολιασμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 7 έως 15 Μαΐου, πριν δηλαδή γίνουν γνωστά τα περιστατικά θρομβώσεων στη χώρα μας σαν αποτέλεσμα του εμβολίου της AstraZeneca.
Αυτό που φαίνεται από την έρευνα είναι ότι οι πολίτες εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό τα εμβόλια, χωρίς να διακρίνεται υπολογίσιμη μερίδα αρνητών. Οι προβληματισμοί που εκφράζουν έχουν να κάνουν με το εμβόλιο της AstraZeneca, και τις παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, πάνω από τους μισούς εμβολιασμούς έχουν γίνει με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech (52,6%) ενώ 1 στους 3 έχει εμβολιαστεί με Astra Zeneca.
Ένα 12,7% έχει εμβολιαστεί με Moderna και ένα 2,1% με Johnson & Johnson/Jansen – το τελευταίο εμβόλιο που διατέθηκε στη χώρα έως τώρα, το οποίο είχε αρχίσει να χορηγείται μόλις λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας.
Ωστόσο στην ερώτηση ποιο από τα εγκεκριμένα εμβόλια θα προτιμούσατε για να εμβολιαστείτε οι απαντήσεις είναι αποκαλυπτικές.
Στην προαναφερόμενη ερώτηση το εμβόλιο Pfizer/BioNTech συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις (58,3%) με αυτά της Moderna και της Johnson &Johnson /Jansen να ακολουθούν με 13,7% και 10,9%.
Μόνο το 4% των ερωτηθέντων επιλέγει το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις στην ερώτηση για ποιους λόγους δεν σκέφτεστε να εμβολιαστείτε.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (67,9%) απαντάει αυθόρμητα ότι φοβάται για την ασφάλεια του και για τις τυχόν παρενέργειες. Μόνο ένα 20,6% αμφιβάλει για την αποτελεσματικότητά του, ενώ η γενική μη εμπιστοσύνη στα εμβόλια – που θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως «άρνηση εμβολιασμών» – καταγράφει ένα 0,4%!
Με βάση τα παραπάνω δύο στοιχεία, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι στη χώρα μας αφενός δεν υπάρχει ρεύμα αρνητών των εμβολίων ή του κοροναϊού, και αφετέρου οι παρενέργειες του AstraZeneca σε συνδυασμό με την διαφορετική διεθνή πρακτική χορήγησής του, αλλά και τις δηλώσεις επιστημόνων ότι θα έπρεπε να αποφεύγεται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για τον εμβολιασμό, που ευτυχώς ακόμα δεν έχουν πάρει τη μορφή κύματος άρνησης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το AstraZeneca το εμπιστεύεται μόλις ένα 4%, εντούτοις το ένα τρίτο των εμβολιασμένων στη χώρα δέχτηκε να το κάνει προκειμένου να αποκτήσει ή και να βοηθήσει στην ανοσία.
Διεθνής και ελληνική πρακτική
Το εμβόλιο της AstraZeneca, σταμάτησε να χορηγείται στις ΗΠΑ και σε μια σειρά χώρες στην Ευρώπη παρόλο που ο ΕΜΑ συνέχισε να διαβεβαιώνει πως είναι ασφαλές. Ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που διέκοψαν τη χορήγησή του είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες και η Πορτογαλία ακολουθώντας το παράδειγμα της Δανίας, της Νορβηγίας και της Βουλγαρίας που πρώτες ανέστειλαν τα προγράμματά τους.
Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διακοπή των προγραμμάτων εμβολιασμού στην Ευρώπη σχετίζεται και με τις νομικές διαφορές που έχει η Ένωση με την εταιρεία σε σχέση με τα συμβόλαια παράδοσης.
Στην Ελλάδα από την άλλη, η χορήγηση του AstraZeneca συνεχίστηκε κανονικά και μάλιστα για τις ηλικίες 30 – 44. Όσο γίνονταν οι εμβολιασμοί επιστήμονες εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για τη χορήγηση του συγκεκριμένου σκευάσματος σε ηλικίες και – ιδίως σε γυναίκες – κάτω των 50 και προέκριναν τον εμβολιασμό με κάποιο άλλο εμβόλιο.
Ωστόσο το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίστηκε κανονικά. Εξάλλου το ποσοστό παρενεργειών ήταν και παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό. Πλέον μετά το πρώτο κύμα εμβολιασμών των νεότερων ηλικιών έχει ανοίξει η δυνατότητα για τον εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια.
Μετά από περιστατικά θρομβώσεων που σχετίζονταν με τον εμβολιασμό είχαμε την περασμένη Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, όπου ωστόσο δεν υπήρξε κάποια αλλαγή σύστασης για τον εμβολιασμό με AstraZeneca.
Η Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας όμως, χωρίς να κάνει ευθεία σύσταση είπε ότι για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών, στις οποίες εμφανίζονται κυρίως οι σπάνιες παρενέργειες θρόμβωσης – θρομβοπενίας «υπάρχουν διαθέσιμα και τα άλλα εμβόλια».
Το «άνοιγμα» σε όλα τα εμβόλια μειώνει την απορροφητικότητα του AstraZeneca;
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεμιστοκλέους στην σημερινή ενημέρωση η απορροφητικότητα των εμβολίων δείχνει ότι το AstraZeneca έχει την χαμηλότερη που είναι στο 70%.
Συγκεκριμένα:
- Από την Pfizer έχουμε παραλάβει 4.268.550 δόσεις και διενεργήθηκαν 3.923.064 εμβολιασμοί, ποσοστό 91,65%.
- Από την Moderna έχουμε παραλάβει 613.700 δόσεις και διενεργήθηκαν 545.015 εμβολιασμοί, ποσοστό 89%.
- Από την AstraZeneca έχουμε παραλάβει 1.351.000 δόσεις και διενεργήθηκαν 949.614 εμβολιασμοί, ποσοστό 70,3%.
- Από την Johnson & Johnson έχουμε παραλάβει 132.000 δόσεις και διενεργήθηκαν 104.362 εμβολιασμοί, ποσοστό 79%.
Όσον αφορά τα επιστημονικά στοιχεία οι παρενέργειες των θρομβώσεων στο εμβόλιο της AstraZeneca, κυμαίνονται σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό. Ωστόσο στην «επικίνδυνη» ηλικιακή ομάδα των 40 – 49 η συχνότητα εμφάνισης τέτοιων περιστατικών στην Ελλάδα είναι πάνω από το ευρωπαϊκό ποσοστό, αν και παραμένει μικρή.
Συγκεκριμένα η επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΟΦ αναφέρει:
Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).
Οι κίνδυνοι για την αναστροφή της καλής πορείας των εμβολιασμών
Η πορεία των εμβολιασμών πάει γρήγορα στη χώρα εξαιτίας της μεγάλης προθυμίας των πολιτών να βοηθήσουν στο να ξεπεράσουμε την κρίση της πανδημίας. Το γεγονός ότι οι νεότερες ηλικίες που δεν κινδυνεύουν ιδιαίτερα από την πανδημία, σπεύδουν να εμβολιαστούν από την στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα για τους άνω των 18 ετών είναι ακόμα ένα δείγμα υπευθυνότητας από την μεριά των πολιτών.
Ο κίνδυνος είναι να αρχίσει να υπάρχει αμφισβήτηση για τους εμβολιασμούς μετά από τα περιστατικά με τις παρενέργειες και την ακολουθούμενη πολιτική των εμβολιασμών. Το γεγονός επίσης ότι οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ακολούθησαν διαφορετική πρακτική επίσης είναι ένας παράγοντας που μπορεί να συντελέσει στην αμφιβολία.
Σε κάθε περίπτωση η σωστή και ειλικρινής ενημέρωση των πολιτών για την πορεία των εμβολιασμών, για τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη είναι και η εγγύηση ότι η διάθεση των πολιτών θα παραμένει ισχυρά υπέρ των εμβολιασμών.
- Economist: Τι θα κάνει ο νέος «τσάρος» της αμερικανικής οικονομίας που επέλεξε ο Τραμπ
- Ο Τσίπρας κινείται πάνω από τα υπάρχονται κόμματα, τον αφορά ο ευρύτερος χώρος
- Ο Τζούρισιτς άνοιξε το σκορ στο Αγρίνιο – Δείτε το γκολ του Παναθηναϊκού (vids)
- Aντέλ: «Δεν ξέρω πότε θα τραγουδήσω ξανά»
- Το Release Athens 2025 υποδέχεται τους Fontaines D.C. και Boy Harsher
- Η Άγκυρα προσπαθεί να «διαβάσει» τον Τραμπ