Ψηφιακό πιστοποιητικό: Το ελληνικό ντεμπούτο της Τρίτης – Οδηγίες χρήσεως
Ένα μήνα νωρίτερα από το σύνολο της Ευρώπης κυκλοφορεί στη χώρα μας το ψηφιακό πιστοποιητικό – Πώς εκδίδεται
Σε λίγες ώρες, εκτός απροόπτου, θα μπορούν οι Έλληνες να εκδίδουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid19 (EU Digital COVID Certificate) μέσω της ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας gov.gr.
«Καθώς φαίνεται, από αύριο (σ.σ. την Τρίτη) η Ελλάδα εντάσσεται στο πρώτο κύμα των χωρών που ενεργοποιούν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid. Δηλώνει την ετοιμότητά μας για ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύθερο καλοκαίρι». Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, σπεύδοντας να συγχαρεί όλους «όσοι συνεργάστηκαν προκειμένου μία ιδέα η οποία είχε πρώτα διατυπωθεί από την ελληνική κυβέρνηση πριν από κάποιους μήνες να γίνει αυτή τη στιγμή πράξη και η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του σημαντικού ψηφιακού εργαλείου».
«Πιστεύω ότι σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την σταθερή πτωτική πορεία των κρουσμάτων και των νέων εισαγωγών, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το πώς θα πάνε τα πράγματα το καλοκαίρι» υπογράμμισε.
Έτσι, οι πολίτες πλέον θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.
Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 περιέχει πληροφορίες σχετικά με την «κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά
– στον εμβολιασμό,
– το αποτέλεσμα των τελευταίων ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid – test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test)
ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό κατά περίπτωση»
Στο πιστοποιητικό θα περιέχονται προσωπικά δεδομένα (όπως όνομα, επώνυμο, ημερομηνία γέννησης, είδος εμβολίου, ημερομηνία εμβολιασμού, κτλ).
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θέσπιζεται το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 και παρουσιάζεται το περιεχόμενο και η διαδικασία έκδοσής του, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Τι θα περιέχει
Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών.
Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.
Όπως ορίζεται, θα εκδίδεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λειτουργεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και θα φέρει «μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό και κρυπτογραφική ψηφιακή υπογραφή, με βάση την οποία ελέγχεται η εγκυρότητά του».
Η εν λόγω πλατφόρμα θα συνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού και με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών.
Επιπλέον, την πλατφόρμα θα διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ, ενώ την υποχρέωση επεξεργασίας, σχεδιασμού, προστασίας της πλατφόρμας από παραβιάσεις και εφαρμογής του GDPR θα αναλάβει το ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας).
«Η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid – 19 δεν θίγει ούτε επηρεάζει την εγκυρότητα άλλων βεβαιώσεων εμβολιασμού, υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο ή νόσησης από τον κορωνοϊό» τονίζεται και προστίθεται πως λοιπά «τεχνικά και οργανωτικά» ζητήματα θα κορωνοϊού ρυθμιστούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Πώς θα λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID;
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν.
Θα συμβάλει στη διασφάλιση της άρσης των ισχυόντων περιορισμών με συντονισμένο τρόπο, καθώς θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.
Τι βεβαιώνει;
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο:
– έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή
– έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή
– έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.
Σε ποιες περιπτώσεις εκδίδεται;
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί να εκδοθεί:
– αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή
– αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου ή
– αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες.
Σημειώνεται ότι κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει τους παραπάνω χρόνους. Ως εκ τούτου, συνιστάται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές ώστε να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ.
Τι μορφή έχει, ποιος και πώς το εκδίδει;
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αρχικά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Πώς ελέγχεται η γνησιότητά του;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.
Πότε τίθεται σε εφαρμογή;
Σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα τεθεί σε εφαρμογή σε ενωσιακό επίπεδο την 1η Ιουλίου 2021. Η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη και στο μεσοδιάστημα θα μπορεί να εφαρμόζει το πιστοποιητικό σε συνεργασία με όσες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης έτοιμες.
Η εφαρμογή του σημαίνει ότι χωρίς αυτό δεν μπορώ να μετακινηθώ;
Σκοπός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID είναι να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ.
Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, η οποία είναι θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ. Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι κάτι παραπάνω από μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας.
Θα καταστήσει τα ταξίδια πολύ ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού». Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί επίσης να αποδεικνύει τα αποτελέσματα εξετάσεων, πράγμα που πολύ συχνά απαιτείται από τους ισχύοντες περιορισμούς για τη δημόσια υγεία.
Ποια προσωπικά δεδομένα θα περιλαμβάνει;
Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.
- Μαρίν Λεπέν: Απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση – Επικαλείται ανησυχίες για το κόστος ζωής
- Πάρε έως και 10 μόρια παρακολουθώντας το πρόγραμμα Κυβερνοεκφοβισμός και Διαδικτυακή Παραβατικότητα Ανηλίκων
- ΕΦΕΤ: Ανακαλείται ζάχαρη – Βρέθηκαν κομμάτια πλαστικού
- Ρωσία: Συνελήφθη Γερμανός με κατηγορίες για σαμποτάζ – Επικοινωνία Βερολίνου και Μόσχας
- ΕΚΤ: Προειδοποιεί για νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη αν δεν ληφθούν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης
- ΣΥΡΙΖΑ για Κασσελάκη: Μπαγιάτικο το «νέο» και το «καινοτόμο» που πουλάει, από κανάλι σε κανάλι