Ένα φωτογραφικό λεύκωμα για την κλιματική κρίση
Ο φωτορεπόρτερ Kadir van Lohuizen ταξιδεύει στον κόσμο προσπαθώντας να κατανοήσει έναν άμεσο κίνδυνο: την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τη στεριά που βυθίζεται αργά αλλά σταθερά κάτω από τα νερά
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Εδώ και δέκα χρόνια ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Noor Images, Kadir van Lohuizen ταξιδεύει στον κόσμο προσπαθώντας να κατανοήσει έναν άμεσο κίνδυνο: την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τη στεριά που βυθίζεται αργά αλλά σταθερά κάτω από τα νερά.
Προσφάτως εξέδωσε το «After Us the Deluge: The Human Consequences of Rising Sea Levels», ένα λεύκωμα εξαιρετικών φωτογραφιών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Το νερό είναι το βασικό θέμα του van Lohuizen.
«Συνήθως, ως φωτογράφος παίζεις με το φως. Γι’ αυτό το πρότζεκτ δούλεψα με τις παλίρροιες.
Πρέπει να δουλεύεις με πολύ ακριβές πρόγραμμα για να φωτογραφίζεις στη διάρκεια της πλημμυρίδας. Επιπλέον, γρήγορα συνειδητοποίησα ότι μπορείς να δεις περισσότερα από ψηλά στον αέρα απ’ ό,τι από το επίπεδο του εδάφους» εξήγησε ο ίδιος σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Το ταξίδι του λευκώματος ξεκινά στη Γροιλανδία, όπου επιστήμονες μελετούν την τήξη των παγοκαλυμμάτων και το πώς αυτό επηρεάζει τη στάθμη της θάλασσας, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, ένα αγόρι ισορροπεί επικίνδυνα πάνω σε μεγάλο κομμάτι τσιμέντου, όπου μόλις χωράει.
Παντού γύρω του, νερό· ο τοίχος που έχει χτίσει η κυβέρνηση της χώρας για να αντιμετωπίσει την άνοδο της στάθμης δεν έχει νόημα. Λόγω άντλησης των υπόγειων υδάτων η βόρεια Τζακάρτα βυθίζεται κατά περίπου 25 εκατοστά τον χρόνο, το 2050 εκτιμάται ότι μέρη της πόλης θα βρεθούν κάτω από το νερό.
Στο Μπανγκλαντές, ο φακός του Ολλανδού φωτορεπόρτερ σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός έθνους ψαράδων για τους οποίους το νερό ταυτόχρονα δίνει ζωή και είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός τους· στις επόμενες δεκαετίες, η άνοδος των υδάτων θα υποχρεώσει περί τα 50 εκατομμύρια να μετεγκατασταθούν.
Στον Παναμά, συνάντησε οικογένειες που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το νησί τους, σαν την οικογένεια του Νορμπέρτο Ερνάντες, της γυναίκας του, των παιδιών τους και των εγγονιών τους.
Λογική είναι η κατάληξη του ταξιδιού, στη χώρα του φωτογράφου, την Ολλανδία.
Θα αποτρέψει την καταστροφή το εκεί σύστημα αναχωμάτων, ένα από τα πιο προηγμένα του κόσμου; Μια άνοδος της στάθμης κατά 1,8 με 3 μέτρα θα ξεσπιτώσει τους κατοίκους του Άμστερνταμ και του Ρότερνταμ.
Πέραν των φωτογραφιών που αποτελούν τον πυρήνα του λευκώματος, ο van Lohuizen περιλαμβάνει στην έκδοση κείμενα, χάρτες και γραφήματα, δίνοντας μια σε βάθος ανάλυση του φαινομένου.
«Θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος αλλά, δεδομένων αυτών που έχω δει, αυτό είναι αδύνατο» τόνισε.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις