Βασίλης Κικίλιας: «Επιλέγω να μην καπνίζω» – Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι μία παρακαταθήκη
Στην ημερίδα «Επιλέγω να μην καπνίζω» τοποθετήθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλας, παρουσίασε το έργο του υπουργείου Υγείας για την μείωση καπνίσματος.
Στην ημερίδα «Επιλέγω να μην καπνίζω» τοποθετήθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η επιτυχημένη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι μία σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.
Η τοποθέτηση του Βασίλη Κικίλια
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος είναι για εμάς στο Υπουργείο Υγείας μια πολύ ιδιαίτερη μέρα. Η ημερίδα «Επιλέγω να μην καπνίζω» έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της πολιτικής μας για το κάπνισμα, πώς έχει εφαρμοστεί, ποια είναι η επιτυχία της, ποια είναι τα επόμενα βήματα.
Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω σε όλους ότι αυτή η μεταρρύθμιση, η επιτυχημένη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου που ψήφισε η Κυβέρνησή μας στο ελληνικό Κοινοβούλιο και ο τρόπος με τον οποίο υλοποιήθηκε, μέσω του σχεδίου που εκπόνησε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και ο Γενικός Γραμματέας, ο κύριος Πρεζεράκος, μας έδωσε την δυνατότητα μετά από πολλά χρόνια και πολλές προσπάθειες με καλές προθέσεις, να μπορέσουμε επιτέλους να εφαρμόσουμε μια συνολική, ολοκληρωμένη και δομημένη πολιτική.
Μια πολιτική που ξεκινάει από τα παιδιά μας, από τα σχολεία μας, από τους νέους σε ηλικία συμπολίτες μας, από αυτά τα παιδιά που κατά κύριο λόγο έχουν υπάρξει παθητικοί καπνιστές και δυστυχώς έχουν υποστεί τις συνέπειες αυτής της βλαβερής συνήθειας.
Το σκεπτικό με το οποίο προσεγγίσαμε το συγκεκριμένο θέμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Εμείς πιστεύουμε στις πολιτικές που συνθέτουν και ενώνουν την ελληνική κοινωνία και όχι σε αυτές που τη διχάζουν.
Για αυτό και μετά από τις συμβουλές και την επιστημονική καθοδήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής τον εξαιρετικό Καθηγητή, συνάδελφο και φίλο, Παναγιώτη Μπεχράκη, μπορέσαμε και υλοποιήσαμε μια στρατηγική συμμαχίας ενάντια στον καπνό.
Αυτή περιλαμβάνει και τους καπνιστές και τους μη καπνιστές. Αναγνωρίζοντας δικαιώματα και στους δυο, που περιγράφονται στον νόμο, ο οποίος εφαρμόστηκε ώστε κυρίως να προστατεύει τους παθητικούς καπνιστές νεαρούς συμπολίτες μας σε σημαντικές προεκτάσεις της καθημερινότητάς τους, μέσα στο αυτοκίνητο, σε μία παιδική χαρά, σε έναν δημόσιο χώρο.
Περιλαμβάνει και τους καπνιστές, τους συμπολίτες μας και συνανθρώπους μας αυτούς που έχουν εθιστεί σε αυτή τη βλαβερή συνήθεια και στους οποίους η Πολιτεία οφείλει να μπορεί να δίνει λύσεις, είτε μέσα από ενημερωτικά προγράμματα, είτε μέσα από τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είτε μέσα από την σημαντική θεσμική βοήθεια από το Υπουργείο Παιδείας για τα προγράμματα ενημέρωσης των νεαρών συμπολιτών μας.
Μέσα από αυτή τη μεταρρύθμιση εκφράστηκε η βούληση όλης της ελληνικής κοινωνίας να προχωρήσει μπροστά. Υπήρχαν – και θέλω να είμαι ειλικρινής – σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες και συνάδελφοι, κάποιοι από αυτούς είναι σήμερα εδώ, που παρότι βρίσκονται στην αντιπολίτευση βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση.
Την προσπάθεια αυτή οφείλω να ομολογήσω ότι την δυσκόλεψε πολύ η πανδημία. Μία τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας που δημιούργησε και δημιουργεί πίεση ψυχολογική, ψυχική, σωματική σε όλο τον κόσμο και επιβάλλει περιοριστικές πολιτικές, ως προς τη μετακίνηση, την κοινωνικότητα, τις ελευθερίες, ήρθε να επικαθήσει σε μία τέτοια μεταρρύθμιση.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα θέσαμε τις βάσεις για τις πολιτικές της Δημόσιας Υγείας και το τεράστιο Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο νομοθετήσαμε, οργανώσαμε σε επιχειρησιακό επίπεδο, και κυρίως κοστολογήσαμε και βρήκαμε τους πόρους με τους οποίους μπορεί να υλοποιηθεί.
Η επιτυχημένη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι μία παρακαταθήκη. Στη σύγχρονη εποχή, που οι κοινωνικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής μας και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μας, το κάπνισμα είναι πρώτο από όλα.
Η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή, η πίεση, το στρες, και πολλοί άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες, είναι τα προβλήματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε. Και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε έτσι σε νεαρότερες ηλικίες με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, το λεγόμενο screening, με διαγνωστικές εξετάσεις επί υγιούς πληθυσμού, αλλά και μέσω της επιμόρφωσης, στήριξης και προγραμμάτων που θα εξηγούν τις βλαβερές συνέπειες του καπνού.
Έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια λειτουργία της κοινωνίας μας τέτοια, η οποία προασπίζει τα δικαιώματα όλων, καπνιστών και μη, με βάση ένα πλαίσιο αποδεκτό από όλους.
Κλείνω εδώ, λέγοντας ότι η προσπάθεια αυτή είναι συνεχής. Βεβαίως η πανδημία ήταν ένα πρόβλημα για όλους μας, αλλά με την αρωγή του Υπουργείου Παιδείας και της Υπουργού, με τη βοήθεια όλων των φορέων και με την κεντρική αντίληψη και εικόνα της αλληλεγγύης σε κοινωνικά θέματα και σε θέματα υγείας, είμαστε αισιόδοξοι και πεπεισμένοι η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί.
Η Δημόσια Υγεία είναι ένα στάδιο πριν και πάνω από τη περίθαλψη και οφείλουμε να την ενισχύσουμε, να την ενδυναμώσουμε, οφείλουμε να τη βγάλουμε σε πρώτο πλάνο.
Και είναι ξεκάθαρο ότι κομβική, εμβληματική μεταρρύθμιση και σημαντικό κομμάτι της Δημόσιας Υγείας είναι ο περιορισμός του καπνίσματος.
- Λαβρόφ: Η Γαλλία πρότεινε διάλογο για το ουκρανικό χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας
- Μονακό: Τέλος και επίσημα ο Κορκμάζ (pic)
- Λάρισα: Οχήματα εγκλωβίστηκαν σε ορεινά χωριά λόγω έντονης χιονόπτωσης
- Το μπουκάλι – «σκονάκι» του Πίκφορντ έκανε και πάλι τη… δουλειά του (pic)
- Νορβηγία: Λεωφορείο έπεσε σε λίμνη – Τουλάχιστον 3 νεκροί
- Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους