Το πώς θα θυμόμαστε την πανδημία στο μέλλον, εξαρτάται από τις αποφάσεις μας, επισημαίνει ο Ισραηλινός ιστορικός και καθηγητής του τμήματος ιστορίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, Γιουβάλ Νώε Χαράρι.

«Μαντεύω ότι σε 50 χρόνια θα το θυμόμαστε ως το σημείο-ορόσημο στην διαδικασία ψηφιοποίησης και παρακολούθησης. Αυτό θα είναι το  κυρίως θέμα: η ψηφιοποίηση των πάντων», ανέφερε, μιλώντας στον Σκάι και την εκπομπή Synthesis.

Ο ίδιος φάνηκε να εντυπωσιάστηκε με το πόσο  γρήγορη ήταν η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή: «Αν και δούλευα στο Πανεπιστήμιο διδάσκοντας 20 χρόνια σε αίθουσες, είχε γίνει η συζήτηση ότι κάποια στιγμή θα κάνουμε διαδικτυακά μαθήματα αλλά ποτέ δεν έγινε τίποτα. Έπειτα ήρθε ο Covid-19. Mέσα σε 15 μέρες το πανεπιστήμιο έγινε διαδικτυακό!»

Ο κ. Χαράρι, δεν παράλειψε να αναφερθεί στους κινδύνους που κρύβει αυτή η κατάσταση: «Είναι μια εξέλιξη και καλή και κακή, όπως κάθε μεγάλη αλλαγή. Έχει οφέλη, έχει προβλήματα, έχει κινδύνους. Ο ένας μεγάλος κίνδυνος συνδέεται με τον άλλο την  παρακολούθηση. Όταν κάτι γίνεται διαδικτυακό παρακολουθείται ευκολότερα».