Αστεροειδής που μπορεί να καταστρέψει πόλη περνά σε μικρή απόσταση από τη Γη
Συνολικά 7 αδέσποτοι βράχοι περνούν από τη διαστημική γειτονιά μας
- Πέθανε η 18χρονη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στο Αγρίνιο – Και δεύτερο παιδί θρηνεί η οικογένεια
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Ούτε ένας, ούτε δύο: συνωστισμός αναμένεται αυτές τις ημέρες στην κοσμική γειτονιάς μας, καθώς επτά αστεροειδείς περνούν σε σχετικά μικρή απόσταση από τη Γη.
Ο μεγαλύτερος επισκέπτης, με την ονομασία 2021KT1, έχει διάμετρο 140-320 μέτρων, αρκετά μεγάλος για να καταστρέψει μια μεγάλη πόλη σε περίπτωση πρόσκρουσης. Λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει, αφού δεν θα πλησιάσει τη Γη περισσότερο από 7,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Συγκριτικά, η Σελήνη απέχει περίπου 300.000 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια, ο αδέσποτος διαστημικός βράχος θα μας προσπεράσει με ταχύτητα 64.000 χιλιομέτρων ανά ώρα.
Η NASA κατατάσσει τον 2021ΚΤ1 στα «δυνητικά επικίνδυνα σώματα» επειδή πρόκειται για κοντινό στη Γη αντικείμενο, με διάμετρο άνω των 150 μέτρων, το οποίο θα περάσει σε απόσταση μικρότερη των 7,4 εκατ. χιλιομέτρων.
Οι τροχιές των αστεροειδών δεν μπορούν να υπολογιστούν πέρα από τα 100 χρόνια στο μέλλον και το ενδεχόμενο πρόσκρουσης δεν μπορεί να αποκλειστεί για πάντα.
Ακόμα έξι αστεροειδείς, όλοι τους μικρότεροι από τον 2021KT1, θα περάσουν σε μικρή απόσταση από τη Γη μέχρι το Σάββατο.
Ο αστεροειδής 2021 ΚΤ2, με διάμετρο γύρω στα 7 μέτρα, θα περάσει την Τρίτη, την ίδια μέρα με τον 2018 LB, διαμέτρου περίπου 20 μέτρων.
Την Τετάρτη έχει σειρά ο 2021 JW6, διαμέτρου 19 μέτρων, ο οποίος θα πλησιάσει στην απόσταση των 3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, καθώς και ο 2021 ΚΕ1, διαμέτρου 16 μέτρων, σε απόσταση 5,8 εκατ. χιλιομέτρων.
Ακόμα δύο αναμένονται την Πέμπτη και το Σάββατο.
Οι περισσότεροι αστεροειδείς είναι κατάλοιπα από τον σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
Οι περισσότεροι κινούνται στη Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία, ωστόσο η βαρυτική επίδραση του Δία και άλλων πλανητών ενίοτε βγάζουν αστεροειδείς από την πορεία τους και τους στέλνουν στην κατεύθυνση της Γης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις