Φραγκογιάννης: Η Τουρκία είναι ο γείτονάς μας – Θέλουμε να συνεννοηθούμε μαζί της
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, υπογράμμισε τη σημασία του «να παίρνεις τα μικρά θέματα που μπορείς να αντιμετωπίσεις και να βρεις μια λύση»
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Μοχλός έλξης Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν τα θέματα οικονομικής συνεργασίας και «χαμηλής» πολιτικής σύμφωνα με τον Κώστα Φραγκογιάννη.
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, υπογράμμισε τη σημασία του «να παίρνεις τα μικρά θέματα που μπορείς να αντιμετωπίσεις και να βρεις μια λύση».
«Ταυτόχρονα» συνέχισε, «δημιουργείται ένας χώρος για να λειτουργήσει η διπλωματία και σε πιο σημαντικά θέματα. Όταν χτίσεις ένα επίπεδο εμπιστοσύνης και συνεννόησης αυτό βοηθά να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα. Να συζητήσεις και άλλα θέματα πιο σημαντικά».
Σύμφωνα με τον κ. Φραγκογιάννη, στη συνάντηση που είχε με τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, θεμελιώθηκε ένα πλαίσιο 23ων προτάσεων συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως: Οικονομική – επιχειρηματική συνεργασία (7 θεματικές), Μεταφορές – τηλεπικοινωνίες (7 θεματικές), Τεχνολογία (2 θεματικές), Ενέργεια (1 θεματική), Τουρισμός (1 θεματική), Ναυτιλία (3 θεματική), Εκπαίδευση (1 θεματική), Κοινωνική Ασφάλιση (1 θεματική), Υγεία (1 θεματική) και Περιβάλλον (1 θεματική).
«Σε 16-17 μέρες θα ξανά συναντηθούμε για να δούμε την πρόοδο των συγκεκριμένων θεμάτων. Και μετά από ένα μήνα θα ξανά συναντηθούμε» υπογράμμισε.
Αναφορικά με το θέμα αναγνώρισης των εκατέρωθεν πιστοποιητικών εμβολιασμού από Αθήνα και Άγκυρα , σημείωσε ότι τι σε 2-3 μέρες θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Ερωτηθείς εάν η ελληνοτουρκική συνεργασία μπορεί να προωθηθεί στους παραπάνω τομείς ενόσω η Άγκυρα προβαίνει σε προκλήσεις, ο υφυπουργός ήταν ξεκάθαρος.
«Το να επιλύσουμε ένα θέμα που χρονίζει στους Κήπους του Έβρου, γιατί γέφυρα και τον τελωνειακό χώρο, γιατί απαραίτητα σχετίζεται με άλλα θέματα; Εάν υπάρχει μια πιθανότητα και στα σημαντικά θέματα, μπορεί να μεγαλώσει έστω και λίγο όταν έχουμε βρει στα υπόλοιπα θέματα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, να βοηθήσει την εθνική και σημαντική διπλωματία» τόνισε.
«Τα προβλήματα δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται προσεκτική προετοιμασία και πολλή δουλειά. Το γεγονός ότι έχουμε διαφορές με την Τουρκία δεν μας αφαιρεί την δυνατότητα να προσπαθούμε να έχουμε διαύλους επικοινωνίας, να έχουμε ανοιχτές γέφυρες σε πολλά επίπεδα και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Η Τουρκία είναι ο γείτονάς μας. Είναι μια μεγάλη χώρα, μια μεγάλη οικονομία και θέλουμε να συνεννοηθούμε μαζί τους. Και αυτό θέλουν και εκείνοι» συμπλήρωσε.
Αστυπάλαια
Αύριο ο πρωθυπουργος, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθεί στην Αστυπάλαια, συνοδευόμενος μεταξύ άλλων από τον Κώστα Φραγκογιάννη για τα εγκαίνια του πιλοτικού προγράμματος της ηλεκτροκίνησης και των έξυπνων τεχνολογιών στο νησί.
«Υπογράψαμε ένα MOU με την Volkswagen πριν 7 μήνες. Το πρόγραμμα θα κρατήσει 5 χρόνια. Είναι ένα πολύ πρωτοποριακό πρόγραμμα. Είναι μια φωτογραφία από το μέλλον πριν από το μέλλον σήμερα. Με ένα μικρό πρόγραμμα η Ελλάδα καταξιώνεται ως ένας τόπος που μπορεί κανείς να επενδύσει» επισήμανε ο υφυπουργός.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις