Γεροτζιάφας: Ο κόσμος έχει χαλαρώσει – Πιθανόν να αναπτυχθούν μεταλλάξεις και στους εμβολιασμένους
Σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη γιατί το χαλαρό καλοκαίρι θα φέρει δύσκολο χειμώνα.
- Χτυπούν ξανά οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων - Πότε θα γίνει η πρώτη λειτουργία
- Σπάνιο εύρημα: Αιγυπτιακός τάφος γεμάτος άθιχτα περιδέραια, βραχιόλια και δαχτυλίδια
- Μητέρα σκότωσε το παιδί της και μετά έστειλε μήνυμα στον πατέρα του «μην φρικάρεις, δεν έχουμε πια γιο»
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
Την ανάγκη τήρησης τών μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό για να μην έχουμε αναζωπύρωση της πανδημίας, επισημαίνει ο καθηγητής Αιματολογίας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν μεταλλάξεις στους εμβολιασμένους.
«Ο κόσμος έχει χαλαρώσει γιατί τα μηνύματα που παίρνει από την πολιτική ηγεσία είναι ότι έχουμε αφήσει την πανδημία πίσω. Χθες ήμουν σε ένα συνέδριο, που διοργάνωσε το Πρώτο Θέμα, σε συνύπαρξη με έναν γιατρό, έναν υπουργό και έναν πολιτικό αρχηγό. Το γενικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί από τον υπουργό Υγείας είναι ότι βλέπουμε μπροστά… Η πανδημία είναι πίσω. Θέλει προσοχή για να μην έχουμε αναζωπύρωση, δεδομένου ότι οι εμβολιασμοί πάνε καλά» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε:
«Περίπου το 30% του πληθυσμού έχει πάρει μια δόση εμβολίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε γρήγορα τείχος ανοσίας. Δεύτερον, ανοίγει ο τουρισμός ενώ όλη η Ευρώπη βρίσκεται μέσα στην πανδημία. Τρίτον, όπως λένε οι ιολόγοι, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν μεταλλάξεις στους εμβολιασμένους».
«Να προετοιμαστεί το σύστημα Υγείας»
Σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη γιατί το χαλαρό καλοκαίρι θα φέρει δύσκολο χειμώνα.
«Το συμπέρασμα είναι ότι βρισκόμαστε μέσα στην πανδημία και ότι πρέπει να οργανωθούμε ώστε όταν θα έχουμε το επόμενο επιδημικό κύμα να μην έχουμε τις τραγικές συνέπειες που είχαμε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο. Άρα πρέπει να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας σε όλα του τα επίπεδα. Μη γίνει από τη πολιτική ηγεσία το ίδιο λάθος που έγινε και πέρυσι. Οι γιατροί πλέον γνωρίζουν το νόσημα, οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί, υπάρχει η δυνατότητα της τηλεϊατρικής. Οι υγειονομικοί είναι κουρασμένοι, άρα θα πρέπει να ενταχθούν οι ιδιώτες γιατροί στη πρωτοβάθμια περίθαλψη συστηματικά, σε ένα σύστημα αντιμετώπισης της πανδημίας ώστε οι άρρωστοι να αντιμετωπίζονται νωρίς από το σπίτι για να μη καταλήγουν στις εντατικές σε τέτοιες μαζικές καταστάσεις», υπογράμμισε, ο διακεκριμένος καθηγητής Αιματολογίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις