Συναγερμός στην Κρήτη – Εντοπίστηκαν τρία κρούσματα νέας μετάλλαξης
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εντοπίστηκαν τρία κρούσματα ενός νέου στελέχους του ιού στην Κρήτη.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί τρία κρούσματα από νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού στην Κρήτη, που εμφανίζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει ακόμα εντοπιστεί στη βόρεια Ευρώπη, και έχει ήδη καταγραφεί στη Ρωσία και στη Νορβηγία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του OPEN πρόκειται για έναν συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας.
Προβληματισμός υπάρχει για το κατά πόσο τα εμβόλια είναι ανθεκτικά στη νέα αυτή μετάλλαξη.
Οι μεταλλάξεις τρομάζουν του επιστήμονες
Άλλωστε, είναι γνωστό πως οι μεταλλάξεις τρομάζουν πολύ τους επιστήμονες, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν για ένα νέο κύμα του φονικού ιού.
Ενδειτκικό είναι το γεγονός πως στη Βρετανία έχει σημάνει συναγερμός για την ινδική μετάλλαξη, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία και δείχνει να… αντιστέκεται ακόμα και στα εμβόλια.
Παρά τον εκτεταμένο εμβολιασμό στην Βρετανία, η ινδική μετάλλαξη φαίνεται πως είναι πολύ ανθεκτική, για αυτό και επισπεύδεται η διαδικασία του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση, αν και σύμφωνα με πληροφορίες μόνο κατά 50% μπορούν τα εμβόλια να προστατεύσουν από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.
Μάλιστα, η ινδική μετάλλαξη έχει «πυροδοτήσει» συζητήσεις για ένα νέο κύμα κοροναϊού στη Βρετανία. Σύμφωνα με νέα δεδομένα που παραθέτει η Guardian, η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, γνωστή ως B.1.617.2, εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλη την Αγγλία.
Πιστεύεται ότι είναι από τις πιο μεταδοτικές παραλλαγές που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, με τα εμβόλια του κοοναϊού να δείχνουν κάποια μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι αυτής, ειδικά μετά από μόνο μία δόση.
«Καλύπτεται σε βαθμό 30% από την πρώτη δόση, και σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη δεύτερη. Η διαφορά δεν είναι μεγάλη σε σχέση με το βρετανικό στέλεχος που η προστασία θα ήταν της τάξης του 60%. Έχουν δηλαδή μισή προστασία σε ό,τι αφορά την πρώτη δόση. Δεν είναι περίεργο αυτό που βλέπουμε στο Ην. Βασίλειο. Η δεύτερη δόση παρέχει προστασία της τάξης του 60-70%» ανέφερε αρχικά ο Αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ – Μέλος Επιτροπής, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στο MEGA για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια σε αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος.
«Τα mRNA παρέχουν μεγαλύτερη προστασία της τάξεως του 80% και σε αυτά τα στελέχη. Παρόλα αυτά αυτός ο βαθμός προστασίας είναι πολύ υψηλός. Σημασία έχει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για σοβαρή νόσο και κίνδυνος νοσηλείας. Ακόμα κι αυτό το στέλεχος δεν σημαίνει ότι δεν έχουν προστασία. Ίσως είναι σε μικρότερο βαθμό. Όμως η προστασία είναι σημαντική σε ότι αφορά την ανάπτυξη νόσου» πρόσθεσε.
«Το πιο πιθανό είναι ότι θα επικαιροποιηθούν τα εμβόλια και θα είναι πιο αποτελεσματικά και έναντι σε αυτά τα στελέχη» τόνισε κλείνοντας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις