Αυτός είναι ο Παγκόσμιος Χάρτης του σημερινού Ίντερνετ
Στοχεύοντας στην περιεκτική εικονοποίηση της κατάστασης πραγμάτων στον παγκόσμιο ιστό σήμερα, ο Σλοβάκος graphic designer Martin Vargic ολοκλήρωσε μετά από σχεδόν ένα χρόνο δουλειάς καινούργιο Χάρτη του Ίντερνετ, ενημερωμένο έως το 2021
- Τέλος χρόνου για τις φορολογικές εκκρεμότητες - Τι πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες τις επόμενες μέρες
- Πώς πέθανε στη Σύμη ο παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ - Απεφάνθη ο ιατροδικαστής
- Πληροφοριοδότης κατά της OpenAI βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Σαν Φρανσίσκο
- Οργασμοί ύπνου και μακροχρόνιες σχέσεις: Πέντε facts που μάλλον δεν ήξερες για το σεξ
Στοχεύοντας στην περιεκτική εικονοποίηση της κατάστασης πραγμάτων στον παγκόσμιο ιστό σήμερα, ο Σλοβάκος graphic designer Martin Vargic ολοκλήρωσε μετά από σχεδόν ένα χρόνο δουλειάς, έναν καινούριο Χάρτη του Ίντερνετ, ενημερωμένο έως το 2021.
Σχεδιαστικά εμπνευσμένος από παλιούς χάρτες, ο Χάρτης του Ίντερνετ του Vargic καταγράφει τους μεγαλύτερους και πιο δημοφιλείς την περίοδο 2020-2021 ιστότοπους μαζί με τα αναρίθμητα χαρακτηριστικά τους.
Περιλαμβάνει πάμπολους ιστότοπους οι οποίοι απεικονίζονται ως χωριστές «χώρες».
Ομαδοποιημένοι σύμφωνα με τύπο ή κατηγορία, σχηματίζουν περιοχές και ηπείρους που απλώνονται σε όλο τον χάρτη: «νέοι ιστότοποι», «μηχανές αναζήτησης», «μέσα κοινωνικής δικτύωσης», «ηλεκτρονικό εμπόριο», «adult entertainment», «file sharing», «εταιρείες λογισμικού» …
Τα χρώματα των ιστότοπων είναι βασισμένα στα κύρια χρώματα των ενδιάμεσων χρηστών τους (user interface) ή των λογοτύπων τους.
Πολλά από τα χαρακτηριστικά τους ή υπηρεσίες που προσφέρουν, τα τμήματά τους και οι κατηγορίες περιεχομένου τους, καθώς και δημιουργοί περιεχομένου, χαρακτηρίζονται ως μεγάλες πόλεις ή μικρότερες (όπως επισημαίνει το Trendland.com, αριθμούν πάνω από 10 χιλιάδες).
Στον πυρήνα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, μπορεί να βρει κανείς τους φορείς παροχής υπηρεσιών στο διαδίκτυο (ISP) και τους περιηγητές ιστού (web browser) ενώ ο απόμακρος νότος είναι το βασίλειο του μυστηριώδους «dark web».
Οι ιδρυτές ιστότοπων και οι διευθύνοντες σύμβουλοι απεικονίζονται ως πρωτεύουσες, ενώ εκατοντάδες δημοφιλείς χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διασημότητες μπορούν να εντοπιστούν στις «χώρες» YouTube, Facebook και Twitter.
Μια εκατοντάδα σχεδόν πρωτοπόρων του Ίντερνετ και της επιστήμης της πληροφορικής είναι παρόντες στον χάρτη δίνοντας το όνομά τους σε υποθαλάσσιες κορυφογραμμές.
Πίσω από το εγχείρημα είναι ο νεαρός – διανύει την τρίτη δεκαετία της ζωής του – Martin Vargic. O Παγκόσμιος Χάρτης του Ίντερνετ 2021 δεν είναι η πρώτη του σχετική προσπάθεια.
Έχοντας ως πηγή έμπνευσης τον Map of Online Communities που σχεδίασε το 2007 ο ντιζάινερ Randall Monroe, ο Vargic δημοσίευσε τρεις χάρτες μεταξύ 2014 και 2015. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Insider, σε εκείνους απεικονίζονταν περίπου 200 ιστότοποι, ενώ στον χάρτη του 2021 περιλαμβάνονται σχεδόν τρεις χιλιάδες· ένδειξη της υπερταχείας ανάπτυξης του ιστού και του αδυσώπητου ανταγωνισμού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις