Netflix νόστιμο και ταξιδιάρικο: Έξι απολαυστικά shows
Όλο και κάτι θα μας ξέφυγε από την περίοδο της καραντίνας και, ευτυχώς, προλαβαίνουμε να το δούμε!
Εξαιρετικές επιλογές για εσάς (κι εμάς!) που δεν χορταίνουμε virtual ταξίδια, εξερευνήσεις σε γεύσεις και τόπους με καλλιτεχνική οπτική γωνία, ικανές να μας ξεσηκώσουν να πάμε στ’ αλήθεια μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου.
MIDNIGHT DINER: TOKYO STORIES (2016)
Σε ένα μικρό εστιατόριο στο Τόκιο που είναι ανοιχτό μόνο από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, βρίσκεται ο ιδιοκτήτης και οι πελάτες του Midnight Diner. Σε αυτή την ευφάνταστη εκπομπή οι συμμετέχοντες τρώνε ό,τι μαγειρέψει ο ιδιοκτήτης, που ονομάζεται δάσκαλος. Στο δείπνο, η χοιρινή σούπα miso είναι η αρχή, αλλά στη συνέχεια ο δάσκαλος θα μαγειρέψει στους επισκέπτες ό,τι παραγγέλνουν, αρκεί να έχει τα απαραίτητα υλικά.
Θα σας τρέξουν τα σάλια με αυτά τα λαχταριστά, σαν μπουκιές νόστιμου φαγητού, επεισόδια διάρκειας 20 λεπτών.
BUENA VISTA SOCIAL CLUB (1999)
Η εντυπωσιακή επιτυχία του άλμπουμ και της ταινίας Buena Vista Social Club είχε τεράστιο αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία της Κούβας. Περίπου 20 χρόνια αργότερα, η μουσική που ακούμε στις γωνιές των δρόμων σε αυτήν την πόλη είναι πιθανότερο να είναι η μουσική της προεπαναστατικής Κούβας στην οποία επικεντρώνεται η ταινία. Μουσικοί που είχαν για καιρό χάσει καλλιτεχνικά έδαφος, γίνονται ξαφνικά παγκοσμίως διάσημοι λόγω της ταινίας.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν η κάμερα πηγαίνει στους δρόμους της Αβάνας και μαγνητοσκοπεί τους άντρες που εργάζονται σε τεράστια παλιά συνεργεία αυτοκινήτων, τα αδέσποτα σκυλιά, το χρώμα μιας γλυκιάς κρύας μπύρας, το αεράκι από τη θάλασσα να παίζει με πουκάμισα και φορέματα, ενώ παιδιά κυλούν ξύλινα παιχνίδια σε χωματένιους δρόμους.
Κάποιοι κάτοικοι χαλαρώνουν έξω από τα σπίτια, ενώ άλλοι κουβαλάνε τεράστια, γρατσουνισμένα και αδύναμα αμερικανικά ψυγεία της δεκαετίας του πενήντα περνώντας μπροστά από τοιχογραφίες του Τσε. Ο κιθαρίστας Compay Segundo θυμάται πώς, σε ηλικία πέντε ετών, άναβε τα πούρα της γιαγιάς του στο Σαντιάγο, ενώ ο βαρύτονος τραγουδιστής Ιμπραχίμ Φερρέρ δείχνει την γλυπτική πάνω σε ξύλο.
SALT, FAT, ACID, HEAT (2018)
Σειρά τεσσάρων μερών, της σεφ και συγγραφέως Samin Nosrat, που επικεντρώνεται στα τέσσερα συστατικά που πιστεύει ότι κάνουν το φαγητό νόστιμο. Στην Ιταλία εξερευνά την αποτελεσματικότητα του λίπους στο φαγητό, στην Ιαπωνία το αλάτι, στο Μεξικό τις όξινες γεύσεις και στις ΗΠΑ τη σημασία της θερμότητας του φαγητού.
Το χαμόγελο και ο αυθόρμητος χορός την κάνουν να είναι ακαταμάχητη και ανεβάζουν την τηλεθέαση στα ύψη, για να μην αναφερθούμε και στα γοητευτικά γκρο πλαν που αναδεικνύουν την περιπετειώδη φύση της και τις γνώσεις μαγειρικής που διαθέτει.
THE BEACHES OF AGNÈS (2008)
Η Βόρεια Θάλασσα και η άμμος είναι η αρχή για μένα…» λέει η Agnès Varda, αξιότιμη σκηνοθέτης της Νουβέλ Βαγκ και μεγαλοφυής φωτογράφος, η οποία σε ηλικίας 80 ετών σε αυτό το αυτοβιογραφικό κολάζ προσωπικής μνήμης και συναισθήματος, μας οδηγεί στις παραλίες που διαμόρφωσαν την παιδική της ηλικία, τον γάμο της, την τέχνη της και όχι μόνο.
«Ο χρόνος περνά, εκτός από τις παραλίες, οι οποίες είναι διαχρονικές…» αιτιολογεί, θυμάται με μεράκι βελγικές παραλίες στο La Panne και στο Middelkerke. Και ειδικά το λιμάνι της πόλης Sète στη νότια περιοχή Occitanie της Γαλλίας, όπου περιγράφει πώς έβλεπε τους ψαράδες τη δεκαετία του 1940 να ζουν σε τραχιές σκηνές στους αμμόλοφους.
CHEF’S TABLE PASTRY (2018)
Αυτό είναι ένα spin-off μόνο τεσσάρων επεισοδίων από το βραβευμένο Chef’s Table του Emmy. Η εκπομπή ξεκινά με την Christina Tosi και την αυτοκρατορία της Milk Bar στη Νέα Υόρκη, όπου αποδίδεται η ανάλογη αισθητική. Έτσι σας φέρνει πιο κοντά στις γαστριμαργικές αμαρτίες των Νεοϋορκέζων, αλλά και στην καρδιά της πασίγνωστης μεγαλούπολης, με πλάνα που θα σας μαγνητίσουν. Επίσης στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται οι Jordi Roca, Will Goldfarb και Corrado Assenza. Παρουσιάζει τόσο λαχταριστά γλυκά, που θα είναι σούπερ δύσκολο να το παρακολουθήσετε χωρίς κάποιο γλυκό σνακ στο χέρι.
CHASING CORAL (2017)
Τα επόμενα χρόνια ίσως να μην μπορείς να ταξιδέψεις στην Αυστραλία για να δείς το Great Barrier Reef, που έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix, εάν δεν σταματήσει η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του ωκεανού. Η ταινία χρησιμοποιεί εξοπλισμό κάμερας υψηλής τεχνολογίας και χρονικά διαστήματα για να δείξει την υποβάθμιση του κοραλλιού καθώς μετατρέπεται από «πολύχρωμα, ζωντανά οικοσυστήματα σε άγονα, άψυχα εδάφη».
Με το άσχημο αυτό φαινόμενο έχει ασχοληθεί ο Sebastian Modak των Condé Nast Traveler US και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ταξιδεύοντας πολύ μακριά, σε βάθη όπου ίσως να μη βουτούσες για να θαυμάσεις, τα οποία όμως οφείλουμε να διασώσουμε. Θα αισθανθείτε πραγματικό εκνευρισμό μόλις τελειώσει η ταινία, αλλά θα σας κάνει να προγραμματίσετε ένα ταξίδι στην Αυστραλία και σε άλλες περιοχές με απειλούμενα φυσικά θαύματα, αν σας το επιτρέπει το μπάτζετ σας και είστε φυσιολάτρης.
*Με πληροφορίες από το Followgeorge.gr
- LIVE: Ολυμπιακός – Μπασκόνια
- ΗΠΑ: Αποσύρεται από υποψήφιος υπουργός Δικαιοσύνης ο Ματ Γκετς
- Αυτός είναι o ρωσικός πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ουκρανία [Video]
- Η κληρονομιά του σπουδαίου Ναδάλ και το συγκλονιστικό βίντεο με τους 92 τίτλους του Ισπανού
- Σέρρες: Μεγάλη κινητοποίηση για φωτιά σε χωράφια – Τέσσερις προσαγωγές
- Πηγές 87+: Να απομονώσει τους αποστάτες ο πολιτικός κόσμος, να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας