Το Βατικανό ποινικοποίησε την σεξουαλική κακοποίηση από ιερείς
Εκτός από την σεξουαλική κακοποίηση από ιερείς το Βατικανό ποινικοποίησε επίσης την «προσέγγιση» ανηλίκων ή ευάλωτων ενηλίκων από ιερείς με στόχο την πορνογραφία
- ΣΥΡΙΖΑ: Στο αντιΣύριζα μέτωπο ο Κασσελάκης, σαν έτοιμος από καιρό εκτοξεύει χυδαιότητες για το Μάτι
- Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τη δολοφονία της Δώρας στο Αγρίνιο
- Πόσο αντέχουν τα αποθέματα φυσικού αερίου; Σε συμπληγάδες η Ευρώπη
- Μακελειό στην Κίνα: Οκτώ νεκροί και 17 τραυματίες από επιθέσεις με μαχαίρι σε σχολή
Ο πάπας Φραγκίσκος άλλαξε το νόμο της καθολικής εκκλησίας πολιτικοποιώντας ρητά τη σεξουαλική κακοποίηση από ιερείς και από όσους μη κληρικούς κατέχουν εκκλησιαστικό αξίωμα.
Οι πιο σημαντικές αλλαγές στον κώδικα κανονισμού του Βατικανού περιλαμβάνονται στα άρθρα, 1395 και 1398, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση σημαντικών ελλείψεων.
Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, σύμφωνα με το νέο νόμο, οι ιερείς που εμπλέκονται σε σεξουαλικές πράξεις με οποιονδήποτε – όχι μόνο ανήλικος ή κάποιον που δεν έχει σώας τας φρένας – μπορούν να καθαιρεθούν εάν προχωρήσουν σε «βία, απειλές ή κατάχρηση της εξουσίας του» για να κάνουν σεξουαλικές πράξεις.
Pope Francis broadened the Catholic Church’s definition of sexual abuse, revising the Vatican’s Code of Canon Law to explicitly acknowledge that adults, and not only children, can be victimized by priests.https://t.co/PCqTAEAw8C
— The New York Times (@nytimes) June 1, 2021
Ο νόμος αναγνωρίζει πλέον ότι και οι ενήλικες μπορούν να πέσουν θύματα ιερέων που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους και προβλέπει ότι κι άλλοι εργαζόμενοι στα γραφεία της εκκλησίας, ιδρυτές θρησκευτικών κινημάτων και διαχειριστές εκκλησιών, θα μπορούν να τιμωρηθούν αναφορικά με κατάχρηση εξουσίας για τη διάπραξη σεξουαλικών εγκλημάτων κατά ενηλικών αλλά και ανηλίκων, με απόλυση, πρόστιμα κ.α.
Το Βατικανό ποινικοποίησε επίσης την «προσέγγιση» ανηλίκων ή ευάλωτων ενηλίκων από ιερείς με στόχο την πορνογραφία.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που η εκκλησιαστική νομοθεσία αναγνώρισε επίσημα ως εγκληματική τη πρακτική που χρησιμοποιούν οι εν λόγω δράστες για να χτίσουν σχέσεις με τα θύματά τους και να τα εκμεταλλευτούν σεξουαλικά.
Ο νόμος στερεί επίσης την διακριτική ευχέρεια που απολάμβαναν επίσκοποι και ανώτεροι θρησκευτικοί αξιωματούχοι, που μπορούσαν παραβλέπουν ή να συγκαλύπτουν περιστατικά κακοποίησης, καθιστώντας σαφές ότι μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνοι για παράλειψη ή αμέλεια κατά την αποτυχία διερεύνησης και επιβολής κυρώσεων σε ιερείς.
Από το 1983, όταν εκδόθηκε ο κανονισμός, δικηγόροι αλλά και χειροτονημένοι είχαν σημείωσε ότι εντελώς ανεπαρκής για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, καθώς απαιτούνταν χρονοβόρες δίκες.
Θύματα και αλληλέγγυοι τόνιζαν ότι έδινε μεγάλη διακριτική ευχέρεια στα χέρια επισκόπων που ήθελαν να καλύψουν τους ιερείς τους.
Με την πάροδο του χρόνου Βατικανό προχώρησε αποσπασματικές αλλαγές υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τα κενά και ζητώντας κυρίως όλες τις υποθέσεις να σταλούν στην Αγία Έδρα για αναθεώρηση.
Πρόσφατα ο Φραγκίσκος ψήφισε νέους νόμους για την τιμωρία των χειροτονημένων και των ανώτερων αξιωματούχων που δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τα ποίμνια. Ο νέος ποινικός κώδικας, που μεταξύ άλλων ενσωματώνει αυτές τις αλλαγές, τίθεται σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις