OHE-AIDS: Ο χρόνος εξαντλείται για να τεθεί τέλος στο AIDS έως το 2030
Τουλάχιστον 40 χώρες βρίσκονται καθ΄οδόν προς την επίτευξη μείωσης κατά 90% της θνησιμότητας που οφείλεται στο AIDS μέχρι το έτος 2030, συμπεριλαμβανομένων εννέα χωρών που βρίσκονται στην ανατολική και τη νότια Αφρική, σύμφωνα με έκθεση της UNAIDS του ΟΗΕ
Σαράντα χρόνια μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του AIDS, δεκάδες χώρες πέτυχαν ή ξεπέρασαν τους στόχους που όρισε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2016, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.
Τουλάχιστον 40 χώρες βρίσκονται καθ΄οδόν προς την επίτευξη μείωσης κατά 90% της θνησιμότητας που οφείλεται στο AIDS μέχρι το έτος 2030, συμπεριλαμβανομένων εννέα χωρών που βρίσκονται στην ανατολική και τη νότια Αφρική, σύμφωνα με έκθεση της UNAIDS, της ειδικής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τον ιό του AIDS (HIV).
Όμως, «ο χρόνος εξαντλείται στην παγκόσμια προσπάθεια για να τεθεί τέλος στο AIDS έως το 2030», τονίζει η έκθεση, που δεν παρέχει στατιστικά στοιχεία ανά χώρα, αλλά δείχνει ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με το AIDS έχουν μειωθεί παγκοσμίως από το 2010, εκτός από την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, όπου οι λοιμώξεις έχουν επίσης αυξηθεί κατά την ίδια περίοδο. Οι μολύνσεις αυξήθηκαν επίσης ελαφρώς στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
Το 2016, τέθηκαν στόχοι από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το 2020, με σκοπό την εξάλειψη του AIDS έως το 2030.
Πέντε χρόνια αργότερα, δεκάδες χώρες με διαφορετικά επιδημιολογικά και οικονομικά χαρακτηριστικά πέτυχαν ή ξεπέρασαν αρκετούς από τους στόχους αυτούς, δείχνοντας ότι «είναι δυνατόν να τεθεί υπό έλεγχο μια πανδημία που φαινόταν σχεδόν ανεξέλεγκτη πριν από 20 χρόνια», εξηγεί η UNAIDS.
Το 2020, καταγράφηκαν περίπου 690.000 θάνατοι από αιτίες που συνδέονται με το AIDS, δηλαδή μια μείωση κατά 55% από το 2001 έως το 2020, σημειώνει η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα παραμονές της 40ής επετείου της 5η Ιουνίου, των πρώτων κρουσμάτων AIDS που καταγράφηκαν επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και της πέμπτης συνόδου υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ για το AIDS που συγκάλεσε η Γενική Συνέλευση για τις 8-10 Ιουνίου.
Η έκθεση επισημαίνει ότι η ποινικοποίηση του σεξ μεταξύ ομοφυλοφίλων, της χρήσης ναρκωτικών και της σεξουαλικής εργασίας σε πολλές χώρες συνεχίζουν να «στέκονται εμπόδιο» στον έλεγχο και τη θεραπεία.
Καλύτερα αποτελέσματα οι προοδευτικές χώρες με ισχυρά συστήματα υγείας
Δείχνει επίσης ότι «χώρες με προοδευτικούς νόμους και πολιτικές και ισχυρά, χωρίς αποκλεισμούς, συστήματα υγείας, απέσπασαν τα καλύτερα αποτελέσματα στην καταπολέμηση του ιού HIV».
Σε αυτές τις χώρες, οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV έχουν καλύτερες πιθανότητες να έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικές υπηρεσίες καταπολέμησης του ιού, όπως η ανίχνευσή του, η πρόσβαση σε προληπτική ιατρική αγωγή και σε ποιοτική ιατρική περίθαλψη και χορήγηση θεραπείας για αρκετούς μήνες.
«Οι χώρες με υψηλές επιδόσεις άνοιξαν τον δρόμο σε άλλες», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNAIDS, Γουίνι Μπιανίμα.
«Η κατάλληλη χρηματοδότησή τους, η πραγματική συμμετοχή της κοινότητας, οι πολυτομεακές προσεγγίσεις τους και βασισμένες στα δικαιώματα, καθώς και η χρήση επιστημονικών δεδομένων, για να καθοδηγούν τις στοχευμένες στρατηγικές, ανέτρεψαν την πορεία της επιδημίας και έσωσαν ζωές», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο εκδημοκρατισμός της αντιρετροϊκής θεραπείας απέτρεψε σχεδόν 16,2 εκατομμύρια θανάτους σε δέκα χρόνια.
Μεταξύ των 37,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζούσαν με τον ιό HIV παγκοσμίως το 2020, η UNAIDS εκτιμά ότι 27,4 εκατομμύρια ήταν υπό αγωγή – αριθμός που έχει υπερτριπλασιαστεί από το 2010, αλλά είναι κάτω από τον στόχο του 2020 των 30 εκατομμυρίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις