«Εμβόλιο σε 100 ημέρες» θέλουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση νέας πανδημίας
Τα σχέδια του νέου επιστημονικού συμβούλου του Λευκού Οίκου
Στην πρώτη του συνέντευξη αφότου ανέλαβε καθήκοντα, ο νέος επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου έθεσε ως στόχο τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ανάπτυξης εμβολίων «plug and play» για γρήγορη αντίδραση σε περίπτωση νέας πανδημίας.
Ο Έρικ Λάντερ, διακεκριμένος γενετιστής και μαθηματικός με κεντρικό ρόλο στο Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος, μίλησε στο Associated Press μετά την ορκωμοσία του την Τετάρτη και τόνισε ότι οι πολιτικές των ΗΠΑ θα βασίζονται πλέον στην επιστήμη, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε επί της προηγούμενης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Λάντερ έγινε ο πρώτος διευθυντής του Γραφείου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής που εντάσσεται στο υπουργικό συμβούλιο –μια συμβολική εξέλιξη που δείχνει ότι «η επιστήμη πρέπει να έχει θέση στο τραπέζι» για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή μετάβαση, όπως σχολίασε ο ίδιος.
«Σε ένα πρώτο επίπεδο, ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι καταφέραμε να αναπτύξουμε άκρως αποτελεσματικά εμβόλια [κατά του κοροναϊού] σε λιγότερο από έναν χρόνο, από την άλλη όμως θα έλεγε κανείς ότι ένας χρόνος είναι πολύς καιρός» είπε ο Λάντερ, ο οποίος έχει επίσης διατελέσει επικεφαλής του Ινστιτούτου Broad, μια σύμπραξη ανάμεσα στο MIT και το Χάρβαρντ.
«Για να κάνουμε τη διαφορά θέλουμε να το πετύχουμε σε 100 μέρες. Οπότε πολλοί από εμάς συζητούν για έναν στόχο 100 ημερών από τη στιγμή της αναγνώρισης ενός ιού με πανδημικό δυναμικό».
«Αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε το εμβόλιο από τις αρχές Απριλίου [2020]. Είναι κάτι που αρχικά σε κάνει να σαστίζεις, είναι όμως απόλυτα εφικτό» εκτίμησε.
Το κλειδί για την ανάπτυξη νέων εμβολίων σε χρόνο-ρεκόρ είναι η τεχνολογία του mRNA, η οποία δεν απαιτεί την καλλιέργεια του ιού-στόχου στο εργαστήριο αλλά χρησιμοποιεί μόνο τμήματα του γενετικού υλικού του. Για να αλλάξει το εμβόλιο, το μόνο που χρειάζεται είναι η αλλαγή της γενετικής αλληλουχίας στα μόρια mRNA, σαν να αλλάζεις κασέτα σε ένα κασετ
Αυτό εξάλλου είναι που συνέβη με τα εμβόλια Covid-19 της Pfizer και της Moderna.
Ο Λάντερ, πάντως, αισιοδοξεί πως η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματική και στην περίπτωση του καρκίνου.
«Ίσως το ίδιο να μπορεί να εφαρμοστεί για τον καρκίνο» είπε.
Ακόμα, ο νέος επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου αναγνώρισε ότι η κλιματική αλλαγή «είναι μια απίστευτα σοβαρή απειλή για τον πλανήτη».
Ο Λάντερ επισήμανε ότι το κόστος της ηλιακής και αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί κατά 90% και πλέον βρίσκεται σε συγκρίσιμα επίπεδα με τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό που απαιτείται, εκτίμησε, είναι νέες ιδέες για την ανάπτυξη βιομηχανικών μπαταριών που θα αποθηκεύουν το πλεόνασμα ενέργειας για μετέπειτα χρήση.
Αναγνώρισε επίσης ότι η μείωση των εκπομπών μεθανίου έχει κρίσιμη σημασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εκτίμησε όμως ότι απαιτούνται νέες τεχνολογίες για την ανίχνευση των διαρροών μεθανίου σε γεωτρήσεις, φάρμες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις